SSL Sertifikası nedir ve neden gereklidir?

SSL sertifikası, şifreli bir bağlantı oluşturur ve web sitelerinin kimliğini doğrular. Online ticaretin en önemli bileşenlerinden biri, müşterilerin alışveriş yaparken güvende hissettikleri bir site sunmaktır. SSL sertifikaları güvenli bir bağlantı oluşturarak, bu güvenin temelini atmaya yardımcı olur. Açılımı Secure Sockets Layer olan bu güvenlik protokolü, web sunucuları ve web tarayıcıları arasında güvenli bir bağlantı oluşturur. Web sitelerine bir SSL sertifikası ekleyen kuruluşlar ve şirketler, tüm çevrimiçi işlemleri ve müşteri bilgilerinin gizliliğini güvence altına almış olacaktır. SSL sertifikası sayesinde iki sistem arasında aktarılan bilgilerin başkaları tarafından okunması ve değiştirilmesi engellenir.

SSL SERTİFİKASI NEDİR?
SSL sertifikası, iki sistem arasındaki veri iletişimi sırasında şifreli bir bağlantı oluşturarak bu iletişimin güvenli hale gelmesini sağlayan bir üründür. Aynı zamanda site adreslerinin doğruluğunu kontrol etme işlemi de SSL sertifikası ile sağlanır. SSL sertifikaları, web sitelerinin güvenliğini sağlamaz. Web sitesinde gerçekleşen veri iletişiminin şifreli kanal üzerinde gerçekleşmesini sağlayarak verilerin güvenliğini sağlar. Güvenli bir internet kullanımı sunarak kullanıcıların ziyaret ettikleri web sitelerinde bilgilerinin sızdırılmasını önler. SSL sertifikaları, “Public Key” ve “Private Key” isimli iki anahtar ile çalışır. Bu anahtarlar, şifreli bir bağlantı kurmak için bir arada çalışmaktadır. Sunucu ve web tarayıcısı arasındaki tüm işlemler bu anahtarlar ile şifrelenir ve güvenli hale getirilir. Kısaca; SSL sertifikası, web siteleri ile kullanıcıların kullandığı tarayıcı arasında güvenli ve şifreli bir bağlantı kurulmasını mümkün kılıyor. 

Veri aktarımı, kredi kartı işlemleri ve üyelik işlemleri; SSL sertifikası ile daha güvenli bir hale geliyor. SSL sertifikası kullanan web siteleri, ziyaretçilerine güven verecekleri gibi Google arama sonuçlarında yükselme olanağı da elde ederler. Ziyaret edilen bir web sitesinin SSL sertifikası olup olmadığını anlamak zor değildir. Bir web sitesine giriş yapıldığında URL’nin yanında kilit sembolü olması, o sitenin SSL sertifikası ile korunduğunu gösterir. Ziyaretçiler giriş yaptıkları bir web sitesinde bu sembolü gördükleri zaman üye olma veya alışveriş yapma gibi konularda daha istekli oluyor. Web siteleri ziyaretçilerine güven vererek daha fazla etkileşim alabiliyor. Dolayısı ile ziyaretçiler bilgilerinin güvende olduğunu bilirken, web siteleri ise Google üzerinde daha iyi bir sıralamaya yükselebiliyor. SSL sertifikası nedir ile ilgili detaylı bilgilere Natro Blog aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.

 
SSL SERTİFİKASI TÜRLERİ
Farklı doğrulama seviyeleri olan birden fazla SSL sertifikası türü bulunmaktadır. Natro tarafından sunulan 4 farklı SSL türü şunlardır:

●    Hızlı Kurulum (DV) SSL Sertifikaları
●    Kurumsal (OV) SSL Sertifikaları
●    Gelişmiş Kurumsal (EV) SSL Sertifikaları
●    Subdomain (Wildcard) SSL Sertifikaları

Hızlı Kurulum SSL sertifikalarının, yalnızca domain doğrulaması yapılarak anında kurulumu sağlanabilir. SEO çalışmaları için en çok tercih edilen SSL sertifikası türüdür. Genel olarak online ödeme veya veri toplama sistemi olmayan siteler için kullanılır. Düşük düzeyde güvenlik ve şifreleme sağladığı için online alışveriş sitelerine önerilmeyen bir sertifika türüdür. Kurumsal SSL sertifikası ise işletmeler ve online ticaret siteleri tarafından tercih edilir. Belge gerektiren ve kurumsal doğrulama yapan bir SSL sertifikası türüdür. Bu sertifikanın alınabilmesi için web sitesi sahibinin belirli doğrulama işlemlerini tamamlaması gerekir. Yapılan işlemler sırasında ziyaretçilerin hassas bilgilerinin şifrelenmesi ve korunması sağlanır. Gelişmiş Kurumsal SSL sertifikaları, birçok yönden kurumsal SSL sertifikaları ile benzerdir. Ancak daha etkili bir şifreleme sağlayarak yüksek profilli web sitelerini güvenli hale getirir. Genel olarak veri toplayan ve çevrimiçi alışveriş seçeneği sunan web siteleri için kullanılır. Bu sertifikanın alınabilmesi için web sitesi sahibinin önemli bir doğrulama sürecini tamamlaması gerekir. Wildcard SSL, tüm alt alan adlarını kapsayan ve kapsamlı bir koruma sağlayan sertifika çözümüdür. Tek bir sertifika ile sınırsız sayıda alt alan adını (subdomain) güvenli hale getirmeye olanak sağlar. Güvenli hale getirilmesi gereken birden fazla alt alan adına sahip olan web site sahipleri tarafından tercih edilebilir. 

SSL SERTİFİKASI NEDEN GEREKLİDİR?
SSL sertifikası olmayan web siteleri, ziyaretçilerine güven verme konusunda çeşitli zorluklar ile karşılaşır. Özellikle çevrimiçi alışveriş ve üyelik sistemi olan web siteleri için SSL, olmazsa olmaz bir çözümdür. SSL sertifikası olan web siteleri, kullanıcılarına gerçek bir web sitesi olduğunu gösterir. Kullanıcıların bilgilerini endişe etmeden paylaşabilecekleri, güvenli bir web sitesi olduğunu gösterir. Şirket ve kuruluşların web siteleri için önem taşıyan HTTPS web adresi, SSL sertifikası gerektirir. HTTPS adresi, HTTP adresinin daha güvenli bir versiyonudur. HTTPS adresine sahip siteler, SSL ile şifrelendiklerini gösterebilirler. Birçok tarayıcı, HTTP adresine sahip web sitelerine giriş yapıldığı zaman “güvenli değil” şeklinde bir uyarıda bulunur. Dolayısıyla ziyaretçiler siteye üye olmaya ve site içerisinde alışveriş yapmaya çekinirler. Bundan ötürü işletmesini veya şirketini bir web sitesi üzerinden geliştirmeyi hedefleyen site sahiplerinin HTTPS adresine geçiş yapması önem taşır. 
SSL sertifikası, web sitelerinde ziyaretçilerin çeşitli bilgilerini şifreleyerek güvenli bir şekilde korur. Bu bilgilerden bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

●    Üyelik ve oturum açma bilgileri
●    Kredi kartı ve banka bilgileri
●    Kullanıcıların kişisel bilgileri
●    Kullanıcıların adres bilgileri
●    Kullanıcıların tıbbi kayıtları
●    Kullanıcılara ait yasal belgeler

SSL SERTİFİKASI NASIL ÇALIŞIR?
Bir sunucu SSL ile güvence altına alınmış bir web sitesine erişmeye çalıştığında, tarayıcı ve web sunucusu arasında şifreli bir SSL bağlantısı kurulur. Şifreli bağlantı, “Public Key” ve “Private Key” aracılığıyla oluşturulur. Public Key ile şifrelenen herhangi bir şeyin şifresi sadece Private Key ile çözülebilir. Aynısı tam tersi bir durum için de geçerlidir. Tarayıcı SSL ile şifrelenmiş bir web sitesine bağlandığı zaman, web sitesinden kendisini tanımlamasını ister. Bu isteğin üzerine sunucu (web sitesi) SSL sertifikasının bir kopyasını ve Public Key’ini gönderir. Tarayıcı sertifikayı kontrol eder ve geçerliliğini doğrular. 
Sertifikanın güvenilirliği kontrol edildikten sonra tarayıcı; sunucunun Public Key’i aracılığıyla bir simetrik bir oturum anahtarı oluşturur, şifreler ve geri gönderir. Daha sonra sunucu tarafından Private Key kullanılarak simetrik oturum anahtarının şifresi çözülür. Bu noktadan sonra sunucu (web sitesi) ve tarayıcı, iletilen tüm verileri oturum anahtarıyla şifreler. SSL sertifikasının çalışma prensibi bu şekilde işlemektedir. Web sitesi ve tarayıcı arasındaki şifreli bağlantı başarılı bir şekilde oluşturulduktan sonra güvenli veri iletişimi sağlanabilir. Böylelikle kullanıcı bilgilerinin sızdırılması gibi güvenlik açıkları önlenebilir, kullanıcılar için daha güvenli bir web sitesi oluşturulabilir. 

 
SSL SERTİFİKASI NASIL ALINIR?
SSL sertifikaları, hosting firmaları üzerinden alınabilir. İhtiyaç duyulan güvenlik seviyesine bağlı olarak farklı SSL sertifikaları tercih edilebilir. Eğer web sitenizin hangi SSL sertifikasına ihtiyacı olduğuna karar veremiyorsanız natro.com içerisinde yer alan SSL tercih sihirbazından yardım alabilirsiniz. Doğru SSL sertifikası türüne karar verildikten sonra Natro tarafından sunulan fırsatlara göz atılabilir. Sertifikayı seçtikten sonra sepete ekleyip satın alım işlemine başlayabilirsiniz. Satın alımınız tamamlandıktan sonra site üzerindeki ilgili alandan CSR kodu üreterek SSL sertifikanızın kurulumunu başlatabilirsiniz. Alacağınız sertifikanın türüne bağlı olarak bu sürecin ne kadar vakit alacağı değişecektir. Farklı sertifika türleri, farklı doğrulama aşamalarına sahiptir. Hızlı Kurulum SSL sertifikası için yapılacak doğrulama, sipariş verildikten dakikalar sonra tamamlanabilir. Ancak Gelişmiş Kurumsal SSL sertifikalarının doğrulama sürecini tamamlamak bir hafta dahi sürebilir. Kurulum aşaması doğru adımlar ile tamamlandıktan sonra, ziyaretçilerinize daha güvenli bir internet deneyimi sunabilirsiniz. 

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme