'Torunuma salıncak engelli ailelerine özgürlük'

İYİ Parti Dilovası Belediye Başkan aday adayı Burcu Üveyik, Dilovası'nın ilk kadın belediye başkan aday adayı. 36 yaşındaki Üveyik, salıncağa çocukluğunda binememiş, çocukları da binemiyor, 'İnşallah torunlarımın salıncağı olacak' diyor. O bir engelli ailesi, 'Engelli ailelerini özgürlüğüne kavuşturacağım' da diyor

Kadınların aktif siyasetteki varlığının ve temsilinin gerek Gebze Bölgesi ve Kocaeli ortalamasının hayli altında olduğu Dilovası o kabuğunu yavaş yavaş kırmaya başlıyor gibi. 2019 yerel seçimlerine yönelik olarak Orhangazi Mahallesi muhtarlığına gazeteci ve matbaacı Dilek Yıldır’ın aday olması; AKP Dilovası İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Kübra Turan’ın belediye başkanlığına aday adaylığı ilerisi için umut verici gelişmeler olarak dikkat çekiyor.

Dilovası’nın ilk kadın aday adayı

Ve tabi ki Dilovası için bir ilk olmak kaydıyla bu seçim döneminde İYİ Parti Dilovası İlçe Teşkilatı kurucu yöneticilerinden ve mevcut yönetim kurulu üyesi Burcu Üveyik’in belediye başkan aday adaylığı… İYİ Parti Dilovası Belediye Başkan aday adayı Burcu Üveyik, Dilovası’nın ilk kadın belediye başkan aday adayı.

Yine bir ilke imza atabilir

Aday gösterilse büyük ihtimalle yine bir ilke imza atmış olacak çünkü CHP’nin adayı açıklandı, malum Avukat Kemal Memiş. AKP’nin bugüne kadar ki aday adayları arasında Üveyik haricinde, kadının esamesi okunmadı. MHP ve Saadet’in yanı sıra Dilovası, HDP’nin Kocaeli genelinde en güçlü olduğu ilçe ama HDP’nin de kadın belediye başkan adayı hatta eşbaşkan adayı göstermesi dahi hayli zayıf olasılık.

Yol arkadaşı Melahat Tamcı

36 yaşındaki Üveyik, Dilovası’na 12 yaşında göç etti. Üç çocuk annesi. Salıncağa çocukluğunda binememiş, çocuklara da binemiyor, “İnşallah torunlarımın salıncağı olacak” diyor. Bir engelli annesi olarak bir diğer hedefi ise engelli ailelerini özgürlüklerine kavuşturmak! Üveyik belediye başkan aday adaylığını Kocaeli Zirve’ye İYİ Parti Dilovası İlçe Teşkilatı’nda değerlendirdi. Kendisine o esnada ilçe yönetim kurulu üyelerinden Melahat Tamcı eşlik etti.

Aday olduğu yerleri inceledi

Aynı gün Dilovası Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı vardı. Üveyik o gün meclisi yerinde takip etti. Ardından aynı zamanda AKP Dilovası Belediye Meclis Üyesi olan Dilovası Belediyespor Kulübü Başkanı Recep Laç ile ayak üstü görüşmesinde kulübün futbol takımının özellikle iç saha maçlarına dair program bilgisine ulaşmak istediğini söyledi. Meclis toplantısının ardından Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar’ı da selamlayıp sohbet etti. Toltar da bir jestte bulunup daha önceden alınmış randevusu olmamasına karşın Burcu Üveyik ve Melahat Tamcı’yı makamında Recep Laç ile birlikte ağırladı. Sohbet edip başarılar diledi.

Akşener ve İYİ Parti bir kadın hareketidir

Burcu Üveyik ile o gün kısa bir sohbet ettik. Partisinden belediye başkan adayı gösterilmesi durumunda daha geniş detaylı bir röportaj üzerine prensipte sözleştik. Üveyik kısa sohbette özetle şunları kaydetti: “CHP kökenli bir ailenin kızıyım. İYİ Parti’ye Meral Akşener şahsında bir kadının genel başkanlık yapması, ötesinde Akşener’i aktif siyasette beğenmem ve bir kadın hareketi olarak da görmemden ötürü sıcak bakıyordum. Dilovası İlçe Teşkilatı’nın kurucu yönetim kuruluna üyelik teklif edildiğinde de kabul ettim ve aktif siyasete atılmış oldum.

Yönetim kurulunda görüşüldü

Yine Dilovası Belediye Başkan aday adaylığım da aynı zeminde gelişti. İlçe yönetim kurulu toplantısında ismim üzerinde görüşüldü, uzlaşma sağlanan isimlerden biri oldum. ‘Olur mu olmaz mı’ derken hep birlikte, ‘Olur’ dedik ve belediye başkanlığına da aday adayı oldum. Bugüne kadar ilçe yönetimimizden Metin Daşdemir de aday adaylığını açıkladı. Başka da arkadaşlar çıkabilir, çıkacaktır.

Abartmıyorum: Cesurlar hareketiyiz

İYİ Parti, Dilovası Belediye Başkan adaylığı için şahsım dahil hangi İYİ Partili’yi gösterirse göstersin seçime olması gerektiği şekilde bir bütün olarak girecektir. Aday adaylığımı açıklamamın ardından beni ilk tebrik edenlerden biri de Metin Daşdemir olmuştur. Ben de aynı şekilde, aday adaylığı sonrası kendisini yürekten tebrik ettim. İçinde bulunduğumuz süreçte aktif siyaseti İYİ Parti’de sürdürmek gerçekten kolay değil. Abartılı bulanlar olabilir ama İYİ Parti gerçekten de bir cesurlar hareketidir.

Torunlarım için umutluyum…

12 yaşından beri Dilovası’nda yaşıyorum. Dilovası ne yazık ki kabuğunu kıramıyor. Benim çocukluğumun bir kısmı ve gençliğim de burada geçti. Ben o zamanlarda salıncağa binemedim, parkımız olmadı. 2018 yılındayız. Halen derme çatma parklara sahibiz ve çocuklarım da salıncağa binemiyor. Ama torunlarım için umutluyum. Onlar Dilovası’nda salıncağa binecektir.

Kadınlara, ‘Hadi yapalım’ derdim…

Aktif siyasetin çok hareketli olduğu, sanayileşmeden ötürü yüksek meblağlı rakamların konuşulduğu, hayli yüksek bütçeli bir ilçeyiz ama kadınlar çocuklarının eğitim gördüğü okulları kendi temizliyor. Onda da şahsım adına özellikle mahallemde öncülük yaptığım oldu. Kadınlara, ‘Hadi yapalım’ derdim, gidip yapardık, yapıyoruz.

Ne zaman ki yönetimin yarısı kadınlardan oluşur…

İYİ Parti Dilovası İlçe Teşkilatı’nda kurucu yönetime şahsımla birlikte halen sosyal faaliyetlerden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan Melahat Tamcı da girdi. Biliyorum. Kabukları kıra kıra buralara geldi, geldik. Yine ilçe yönetimimizde kadınlardan sorumlu başkan yardımcılığında Makbule Bildir, sekreter Melike Topçu da var. Yanılmıyorsam Dilovası’nda hiçbir siyasi partinin ilçe yönetiminde bizim kadar kadın yer almadı. Ancak yetersiz. Ne zaman ki en az yarı yarıya yönetimlerde yer alırız. O zaman başarmışız demektir.

Engelli ailelerini özgürlüğüne kavuşturacağım

Ben bir engelli annesiyim. Engelli annelerini, evlerinde yatalak bakan kadınları en iyi ben anlarım. Belediye başkanı seçilirsem öncelikle onlara biraz olsun özgürlüğünü kazandıran projeler üreteceğim. Çeşitli yerlerde uygulandı. Belediye onların evlerine zaman zaman; gerekirse 24 saat aralıksız bakıcı gönderecek ve onlar evlerinden bir süreliğine olsun uzaklaşıp dilediği yere gidip gezebilecek. Eşini dostunu görebilecek..

Dilovası’nda evinde engelli veya yatalak bakıp destek maaşını çıkartmasını bilmeyenler, bez desteği alma yöntemini bilmeyenler var. Beni sıklıkla ararlar. Elimden gelen her tür desteği göstererek o haklardan faydalanmalarını sağlamaya çalışırım. Engelli annesi olmamdan sebep, onları iyi bilirim.

Kadının evdeki üretimi ekonomik kazanımı olmalı

Kadınlarımız evde çok güzel şeyler üretiyor. Takı tasarlıyor, hırka kazak örüyor vesaire.. Bu konuda gerçekten çok yetenekli kadınlarımız var. Ben 2014’teki saha çalışmamdan biliyorum. Ne yetenekler var. Onların o üretimlerinin teşvik edilip yine o üretimin ekonomik getiriye dönüşmesi için belediye olarak adım atmak lazım. Adına kadın emeğini değerlendirme pazarı mı dersiniz, artık her ne derseniz deyin. Öyle bir yapılanma ve zemin lazım.

Nitelikli dernekler çoğaltılmalı

Belediye başkanı olursam nitelik ve belli konular üzerinden kurulan derneklerin çoğalması için elimden geleni yapacağım ama onlara tam bağımsızlığını vereceğim. Belediyeler dernekleri desteklemeli ama ne yönetimlerini siyasi baskı altında tutmalı, ne de yöneticileri böyle bir baskıya göz yummalı.

Kent konseyi işlevsel hale gelecek

Kent konseyi Dilovası’nın yaşanabilir bir kent olması için önemli bir fırsat ve zemindi ancak ne yazık ki atıl durumda, varlığı yokluğu bir. Sebeplerinin ne olduğunu biliyorum ama polemiğe zemin açacak söylemlerde de bulunmak istemem. Şahsımın olası belediye başkanlığında kent konseyleri de işlevsel, kent için üreten bir yapı haline gelecek ve bu şekilde Dilovası kazanacaktır.”

Burcu Üveyik kimdir

1982 yılında; siyaseten CHP kökenli bir ailenin, Zekine – Hüseyin Gerdan çiftinin kızları olarak Çorum, Merkez İlçe’ye bağlı Büyükdivan Köyü’nde dünyaya geldi. Annesi ev kadını, babası işçi emeklisi.

Ailesi 1988 yılında Darıca’ya, 1994’te ise babasının Dilovası’nın Mimar Sinan Mahallesi’nde arsa edinmesinin ardından Dilovası’na göç etti.

İlkokulu Darıca Nene Hatun, orta okulu Dilovası Yahya Kaptan’da okudu. Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne dönüşen; Gebze’deki Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi nakış bölümü mezunu.

Ev kadını. İşçilik ve esnaflık yaptı.   

2014 yerel seçimlerinde MHP Dilovası Belediye Başkan adayı Ayhan Akay ile birlikte hareket etti ama hiç MHP üyesi olmadı. Akay belediye başkanlığını kazansaydı yüksek ihtimalle Dilovası Belediyesi’nde kadınlardan sorumlu müdürlük birimi oluşturulacak ve başına geçecekti. Geçen dönemki o çalışmasıyla aktif siyasette saha deneyimi edindi.

İYİ Parti Dilovası İlçe Teşkilatı kurucu yöneticilerinden. İYİ Parti kurumsalında ilk defa bir siyasi partiye üye oldu. Oy hakkını edindikten sonra bugüne kadarki tüm genel seçimlerde oyunu CHP’ye verdi. 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde MHP adayı Musa Yılmaz, 2014 yerel seçimlerinde yine MHP adayı Ayhan Akay’a oy verdi.

2003 yılında Uğur Teneke’de işçi olarak çalışan Veysel Üveyik ile dünya evine girdi. Yüzde 95 bedensel engelli 14 yaşındaki Eylül, Hereke Nuh Çimento İlkokulu dördüncü sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Ekin ve 1.5 yaşındaki İsmail’in annesi.

Bakmadan Geçme