'Turizm ve kültür sanat ilçesi olmalıyız'
Darıca'da CHP çatısında kurulan Millet İttifakı'nın İYİ Partili pusulada meclis üyesi protokolde başkan yardımcısı adayı Avukat Çağrı Solak, ittifakın başkan adayı Yakup Törk'e hem inanıyor hem de aynı düşünüyor: Darıca turizm ve kültür sanat ilçesi olmalı
Aktif siyasette uyum, çok önemli. O uyumu yakalamak ise, mesele. 31 Mart yerel seçimlerine yönelik olarak CHP ile İYİ Parti arasında Kocaeli ayağı da hayli sorunlu geçen bir aday belirleme süreci önce başkan adaylıkları ardından belediye meclisi listelerinde yaşandı. İlimiz genelinde bu süreci sıkıntısız atlatan ilçe neredeyse yok. Darıca’da da bir süreliğine yaşanan sıkıntının ardından taşlar yerine oturdu. CHP Darıca Belediye Başkan adayı Yakup Törk’ün adaylığı Millet İttifakı adaylığına dönüşürken İYİ Parti, ittifakın bileşeni olarak yarışa dahil oldu.
PUSULADA MECLİS ADAYI AMA…
Millet İttifakı’nda çatı hangi parti olup belediye başkan adayı belirledi ise çatının bileşeni olan partinin her ilçeye göre değişkenlik gösteren sayıda meclis üyesi adayı verme hakkı oldu. Bir de en az bir başkan yardımcılığı, bileşene tahsis edildi. Darıca’da Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Yakup Törk’ün meclis üyesi listesinde kontenjandan aday gösterilen İYİ Parti Darıca İlçe eski Başkan Yardımcısı Avukat Çağrı Solak; her ne kadar seçim pusulasında seçmen için başkan yardımcısı adayı seçeneği olmasa dahi iki partinin yönetimleri arasında yapılan protokol gereği, Darıca Belediye Başkan Yardımcısı adayı.
UZLAŞININ DA UZMANI
Hukukçuluğunun yanı sıra arabuluculuk eğitimi de alan Çağrı Solak çok iyi derecede ve gereken Amerikan gerek İngiliz aksanında İngilizce biliyor. Bu özelliklerinden ötürü belediyenin önümüzdeki dönem vatandaş ile anlaşamadığı konularda uzlaşı kültürünü akademik olarak da edinmesinden ötürü faydası olacağına inanıyor.
ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE AVANTAJ
Ortaokul yıllarından itibaren almaya başladığı ve üst düzey olan İngilizce bilgisinin de Darıca Belediyesi’nin olası uluslararası ilişkilerinde önünü açacağını savunuyor. Futbolun yanı sıra tenis ve basketbol ile aktif olarak ilgili. Herhangi bir enstrüman kullanmasını bilmiyor ama müzikle arası çok iyi.
ADAYA RAĞMEN, VAATTE BULUNMAM!
Çağrı Solak ile görüşmemizde bir hukuk gözetildi. Vaatleri, belediye başkan adayına rağmen kendisinin dillendirmesinin doğru olmayacağını söyledi. Biz de kendisinden bir Darıca değerlendirmesini, hayalindeki Darıca kurgusu üzerinden dile getirmesini istedik:
KARTAL, PENDİK… KULLANABİLİYOR
“Darıca’da bence en büyük problem bir türlü değerlendirilemeyen sahil. 16 kilometre uzunluğunda sahil şeridimiz var ve maksimum bir kilometresi kullanılıyor. Yine sahilin ne batıda Tuzla’ya, ne doğuda Gebze, İzmit’e doğru bir bağlantısı var. Halbuki Kartal, Pendik gibi bize çok yakın mesafedeki İstanbul ilçeleri Kartal ve Pendik’te sahil uzunlukları 7 – 7.5 kilometre. Bu ilçelerin iki katı büyüklüğünde sahile sahip Darıca, onların kullandığının beşte birini dahi kullanamıyor.
BAŞKAN ADAYIMIZIN HAYALİ DE BU
Gerek doğal güzelliklerin değerlendirilmesi gerekse kültür sanatta çok gerideyiz. Darıca’nın Kocaeli İli içinde kültür sanat ve turizmin merkezi bir ilçe olmasına dair hayalim var. Belediye başkan adayımız Yakup Törk’ün hayali de bu. İnşallah seçildiğinde başaracaktır, biz de her tür desteği vereceğiz.”
KÜLTÜR SANATTA SADECE TÜKETMEK OLMAZ!
Darıca’nın kültür sanat şehri olmasını da savunan Solak’ın, “Nasıl bir kültür sanat şehri?” sorusuna yanıtı ise sıra dışı örnekleme ile oldu. Solak şiir ve edebiyat ile de pekiştirilmesi gerektiğini savunduğu kültür sanatta sadece ekseriyetle dışarıdan gelen sanatçı ve toplulukların oyun ve konserleri ile sadece izlenilerek tüketilen bir yapılanmayı değil, üretimi de hayal ediyor:
SADECE İZLEMEKLE OLMAZ
“Kültür sanatın temeli tiyatrodur. Tiyatro; toplumun gelişimine de katkı sağlar. Tiyatro gelişmeyince, insanlar da gelişemiyor. Ama gerek tiyatro gerekse müzik, resim dâhil almak üzere kültür sanatın her dalında ilçede konuklar ağırlayıp insanlara izlettirmekle sınırlı kalmamalı mesele. Elbette örneğin tiyatroda çok sevilen oyuncu ve grupların çok beğenilen oyunlarını Darıca’da izleyelim ama izlemekle kalmayalım. Gerekirse aynı oyunu, biz de ilçemizde kuracağımız tiyatro toplulukları ile sahneleyelim.
DARICA TSM KOROSU, NİYE OLMASIN?
Bence belediyecilik sadece bildik anlamda alt ve üstyapı hizmetleri ile sınırlı kalmamalı. Belediye toplumun gelişmesinde ve eğitiminde de yönlendirici olmalı. Niye Darıca Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Türk Sanat Müziği Korosu, Ressamlar Grubu, Yazar ve Şairler Grubu olmasın.
BELEDİYE ÖNCÜLÜK EDİP SİVİLLEŞTİRMELİ
Hatta malum belediyelerde yöneticiler seçimle, siyasetle seçiliyor. Bu tür yapılanmaları belediye adıyla oluşturmak insanlara hem güven veriyor hem de siyasi detaydan ötürü, ayağını kesebiliyor. Ayrıca sonraki dönem belediye başkanının değişmesi halinde memleketin kötü bir siyasi alışkanlığı gereği darmadağın edilebiliyor. Bence doğru yöntem önce belediye olarak öncülük edip insanları bir araya getirmek. Ardından o kişilerin dernekleşmesini teşvik edip, belediye adını tamamen kaldırıp ama kurumsal desteği sürdürmek.
SPOR KULÜPLERİNDE UYGULANDI
Yakın çevremize baktığımızda dahi birçok ilde, ilçede kentlerin Belediye ibaresi de yer alan kulüplerinde o ibarenin kaldırılıp kulübün sadece kentin ismiyle faaliyetini sürdürmesinin sebeplerinden biri budur. O kulüplerin takımlarına olan taraftar desteği o değişim sonrası artış göstermiş ama belediye, kulüpten desteğini hiçbir zaman eksik etmemiştir.”
TAVLA DA BİLİYOR AMA SİYASETTE FAVORİSİ SATRANÇ: Gebze’nin Hacı Halil Mahallesi’ndeki Çağrı Hukuk Bürosu’nun kurucusu Avukat Çağrı Solak’ın çalışma odasında, odada son derece şık duran, albenili bir satranç takımı da var. Solak kimi zaman konukları kimi zaman asistanı Özge Altun Güven ile kozlarını paylaşıyor: “Satranç ve tavla, sevdiğim oyunlar. Her ikisi de stratejik oyunlar, tavla biraz da şans faktörü istiyor. Siyasette tercihim satranç hamleleri. Şansa bırakmayı düşünmüyorum.”
BARO FUTBOL TAKIMINDA ORTA SAHA OYUNCUSU: Kocaeli Barosu üyesi Avukat Çağrı Solak bugüne kadar baronun gerek şube gerekse Gebze temsilciliği yönetimlerinde hiç yer almadı. Ama hemen her etkinliğine katıldı. Aktif siyasette yer almasından ötürü böyle bir düşüncesinin olmadığını belirten Solak buna karşın Kocaeli Barosu Futbol Takımı’nın orta saha oyuncularından. Takımıyla dünya ve Avrupa şampiyonalarında mücadele etti. Bu kupa, o turnuvalardan birinden katılım hatırası olarak, Solak’ın bürosunda duruyor.
Darıca için hayırlısı olsun. En hayırlısı Yakup Törk
İYİ Parti Darıca İlçe yönetim kuruluna girmesi de, belediye meclis üyesi adaylığı da İYİ Parti Darıca İlçe Başkanı Özer Yıldız’ın davet ve telkini ile olan Çağrı Solak; ilk davete İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in siyaset biçimi ve söylemlerine olan ilgisinin de etkisiyle olumlu yanıt vermiş. Yakup Törk’ün belediye başkanlığını kazanması halinde başkan yardımcılığı kotalı meclis üyesi adaylığı tavsiyesini kabul etmesinde ise Yakup Törk’ün etkisi var:
DARICALI İLK DEFA KENDİ TERCİHİNİ SEÇECEK
“Bugünkü konumda teklifi kabul etmemde, belediye başkan adayımız Yakup Törk’e olan güven de var.
Yakup Törk, Darıca’da gerçekten çok önemli ve özel bir insan. Darıca, 2004’ten bu yana inşallah ilk defa Başbakan ve ardından Cumhurbaşkanı’nın atadığı adayı değil kendi tercihi olan bir belediye başkan adayını başkan seçecek ve iradesini bu yönde gösterecek.
Darıca için hayırlısı olsun. Hayırlısı da Yakup Törk. Bunu Darıca halkı gördü diye düşünüyorum. Adayımız da çalışmalarına çok hızlı devam ediyor, yorulmuyor.”
EŞİM DEVLET MEMURU, MANEVEN DESTEKLİYOR: Avukat Çağrı Solak’ın eşi Nergiz Solak, matematik öğretmeni. Halen Gebze’nin Yenikent Mahallesi, Huzurkent’teki Muzaffer Altuntaş İlkokulu’nda görev yapıyor. Çift 6 yaşındaki Tuğsem ile bir yaşındaki Güneş’in anne babası. Avukat Solak, Devlet memuru olan eşinin Devlet memurlarına has siyaset yasağından ötürü desteğini manevi olarak sürdürdüğünü söyledi.
Erzurumlu’ya kıymet verildi.
Erzurumlular destek verecektir
Ülkemiz aktif siyasetinde, özellikle yerel seçimlerde hemşerilik faktörü de hala önemli bir etken. Kimi yerlerde, adayın niteliğinin dahi önüne geçebiliyor.
Avukat Çağrı Solak; Erzurum Şenkayalı. Millet İttifakı’nın meclis üyeliği listesindeki tek Erzurumlu değil. Yine kontenjandan aday Müslüm Osmanoğlu ile listede ikinci sırada yer alan İYİ Parti Darıca İlçe Teşkilatı eski yöneticilerinden Göknur Bektaş da Erzurumlu.
MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKÂR DOKU
Erzurumlu seçmenin Erzurum’da kalanının da, gurbetçisinin de siyasi tercihi ekseriyetle merkez sağ partilerden yana sahip. Ülkemiz siyasi haritasının milliyetçi muhafazakâr coğrafyasındalar.
SONUÇTA BELİRLEYİCİ ETKİYE SAHİPLER
Darıca’da da 25 bin Erzurumlu seçmen, ilçedeki tüm seçmenin yüzde 20 – 22’sine denk geliyor ve sonucu etkiliyor hatta belirliyorlar. Darıca’da 1994 yılından bu yana olan beş yerel seçimin ikisini Refah (günümüz Saadet) üçünü AKP’li adaylar kazandı. Solak tablonun 31 Mart’ta değişeceğine inanıyor:
HEP İŞARET EDİLENE OY VERİLDİ
“Erzurumlular şu ana kadar olan yerel seçimlerde kendilerinden birini seçmemişler. Gerek genel gerek yerel seçimleri kazanan mevcut iktidar Erzurumlular’ı hep basamak olarak kullanıldı. Erzurumlular tarafından, işaret edilene oy verildi. Bu dönem değişecektir.
LİSTEDE ÜÇÜMÜZÜN DE YERİ İYİ
Şahsımla birlikte Göknur Bektaş ve Müslüm Osmanoğlu; üç Erzurumlu olarak meclis üyesi listesinde yerimiz de iyi. Üç Erzurumlu olarak yerimiz de iyi. Bunu Erzurumlular’a anlatacağız ve inşallah onlarında da teveccühlerini alacağız. Bu listede Erzurumlu’ya verilen kıymeti de göstereceğiz.
ADAYIMIZ DA ÇOK BEĞENİLİYOR
Öte yandan mesele sadece bizlerin Erzurumlu olması ile sınırlı değil. Benim bugüne kadar temaslarım üzerinden adayımız Yakup Törk de hemşerilerimiz tarafından çok beğeniliyor. Hemşerilerim artık partisel bakmayacak ve Darıca’yı 5 yıl kim daha iyi yönetecekse ona oy verecek. Millet İttifakı’ndan öte adayından yana oy kullanacaklar.