Vergi kaçırmayan KOBİ yok oluyor!
GTO Meclisi'nde meclis üyelerini dinleyen İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya bir dokundu bin işitti. Bir dönem meclis başkanlığı da yapan Nejat Hasan Karaağaçlı, 'Vergi kaçırmayan KOBİ yok oluyor' dedi
İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya, Gebze’de bir dokundu, bin işitti. Gerek sanayici gerekse esnafın her türlü sorununu dinleyip beklentilerini üst makamlara iletmekle mükellef olduklarını kaydeden Uzunkaya konuşmasının ardından beklentileri dinledi. Toplantının bu bölümünde ilk geçen dönem GTO Meclis Başkanlığı da yapan meclis üyesi Nejat Hasan Karaağaçlı söz aldı.
Fahiş fiyata satan serbest piyasa içinde erir
Uzunkaya’ya piyasaya yönelik denetlemelerden ötürü teşekkür eden Karaağaçlı, fahiş fiyattan satış yapanın serbest rekabet içinde eriyip gideceğini belirtip, “Bir ürünü biri 18 liraya satıyorsa diğeri 38 liraya satamaz. Ama stokçulara karşı önlem almanız çok yerinde” dedi.
Ben size aktarayım siz de devlet yetkililerine aktarın
Devletin, ülke kalkınmasını vergi politikalarıyla yönlendirdiğine dikkat çeken Karaağaçlı, ağır vergi yükünü şöyle izah etti: “Geçen sene TOBB’un bir araştırması var. Diğer illerden birinde gördüm. KOBİ’ler yüzde 50, yüzde 100 ile çalışıyormuş. Demirciye gidip fiyat sorarsanız ağırlığını ölçüp ikiyle çarpar, tipik hesap budur. Yani satış faturası 100 lira, hammadde maliyeti 50 lira, KDV’si 9 lira, 18 lira tahsil ettiğinde 9 lira direk vergi veriyor, yüzde 10 kazanıp 2 lira vergi verecek. Finansmanı yok ortada. Ben size KOBİ’lerin durumunu aktarayım, siz de devlet yetkililerine aktarın. KOBİ’ler de vergi kaçırmayan yok oluyor.”
100 bin lira sermayeli işyeri 120 bin lira zararla kapandı
GTO Meclis Başkanı Oğuz Şerifalioğlu ise tanık olduğu bir vakayı örnekledi: “Bir mükellefim 100 bin lira sermaye ile şirket kurdu. Kar da etti. Üç yıl sonra 120 bin lira borçla kapattı. Çok ağır vergiler var. Ticaret erbabı yoruldu artık. Tamam devlet kalkınmalı ama biraz da taciri korumak lazım.”
Bankalar kredi verirken 3-4 ürün satıyor
GTO Meclis Üyesi Sertaç Demir devlet veya özel sektör bankası fark etmeksizin kredi için başvuru yapıldığında ek kredi kartı, herhangi bir konuya dair sigortalama dahil üç dört ürünün kendilerine hizmet adıyla satılmaya çalışıldığını belirtti. “Şube çalışanına itiraz ettiğimizde genel müdürlükten kendilerine sıkıntı çıkacağından yakındılar” dedi.
Kredi KOSGEB’den var ama bankadan yok
GTO Meclis Üyesi Vildan Aydan ise KOSGEB kredileriyle çok sayıda şirket kurulduğunu, çok sayıda kadın girişimcinin de işyeri kurduğunu belirtti ancak önlerinin banka tarafından görülemediği gerekçesiyle krediye, bir diğer tanımla finansa ulaşamadıklarını kaydetti. Yeni girişimcilerin başka ne gibi faaliyetlerde bulunabileceğini sordu.
Bankalar makineyi teminat kabul etmiyor
İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya konuşma aralarında verdiği kısa yanıtlarda Bakanlığın bankaların uygulamalarına karşı çalışma başlattığını belirtip, “Banka finansa ulaşmada makineyi teminat kabul etmeyip taşınmazın teminat gösterilmesini istiyor. Kabul edilecek bir şey değil. Onunla ilgili de ciddi çalışmalar var” dedi.
Çözüm önerisinde de bulunun
Bankacılıkla ilgili şikayetlerde çözüm makamının BDDK olduğunu belirtip BDDK nezdinde konuşulması gerektiğini belirtti. Meclis üyelerinden ne kadar çok sorun aktarılırsa kendilerinin de üst makamlara aktarabileceğini kaydeden Uzunkaya, GTO Meclis üyelerinden ayrıca sorunların çözümünde ne yapılabileceğine dair uyarıda bulunmalarını da istedi.