İtinayla ve şipşak akrostiş şiir yazılır

CHP'li gençler Gamze – Deniz Kartal çiftinin düğününe kız tarafı kotasından katılan Gebze'nin sevilen simalarından Özdilek Kırbaş, spor camiasının sevilen gazetecisi Emrah Erdoğan'ın akrostiş şiir talebini birkaç dakikada yerine getirip ulaştırdı

Cümleler seni anlatır / Aşk içinde gönülden / Nerde varsa satır satır / Ikra ilk emirdi zaten / Muhammed Peygamber’e

Kuran-ı Kerim de bizim / İçimizi aydınlatan / Tek kitabımızdır / Artık durmak yok / Bundan sonra da / Izdırap çekmeden / Mutlaka okurum seni kitabım…

Yukarıdaki dizeler Gebze’nin sevilen simalarından, aslen Erzurum eşrafından, bir dönem hakemlik de yapan, Erzurum etkinliklerinin aranılan sunucularından, İlçe Tarım Müdürlüğü emekçisi ÖzdilekKırbaş’a ait.

Şair yönüyle de bilinen Kırbaş bir de alabildiğine süratlidir. Kırbaş geçen hafta sonu her ikisi de CHP’li; aslen Erzurum eşrafından Gamze Yıldırım ile aslen Amasya eşrafından Deniz Kartal çiftinin düğünlerine nazik eşi Gülçin Hanım ve yakışıklı oğlu Yunus Uğur ile birlikte katıldı.

Kız tarafından olduğu öngörülen Özdilek Kırbaş; o düğünde mikrofonu Çiler Boylu’ya kaptırdı.. Çünkü düğün damadındı ve mikrofon da CHP’linin olmalıydı. Gelinin de CHP’li, sunucunun ne geline ne damada hemşeri olmayıp Ardahanlı ve aynı zamanda CHP’li olması gibi faktörlerden ötürü de yapacak bir şey yoktu!

Öte yandan Özdilek Kırbaş’ın kız tarafının konuğu olduğu sanıldı ama işin aslı öyle değilmiş. Çeyrek asır boyunca yeşil sahalarda düdük çalan Özdilek Kırbaş ile uzun yıllar Çotanakspor, Mustafapaşaspor gibi takımlarda futbol oynayan Deniz Kartal arasında oluşan hukuktan ötürü Kırbaş davete icabet etmiş. Kırbaş, Kartal için, “Çok centilmen bir futbolcuydu” dedi.

Öte yandan oğlu Yunus Uğur, gelin hanımın Erzurumlu olduğunu öğrenince anne babasına eşlik etmiş. Çiftin düğünlerindeki takı rekoltesi, bundan ötürü artış göstermiş.

Düğün esnasında Özdilek Kırbaş’ın cep telefonu çaldı. Arayan; Gebze’nin sevilen spor muhabirlerinden, ilimiz basınının spor kategorisinde de camiasınca tanınıp sevilen, Yenigün Gazetesi’nin Spor Müdürü Emrah Erdoğan idi ve galiba kızının ödevi veya kızı için ya da başka bir gerekçeyle Kuran-ı Kerim temalı bir şiir istedi.

Kırbaş yukarıdaki dizeleri bir iki dakikada, üstelik sıkça kullanılmayan Akrostiş türü ile ve bir iki dakika içinde yazıverdi. Cep telefonuyla fotoğrafını çekip teknolojinin nimetlerinden faydalanarak Erdoğan’a iletti.  

Bize de takdir etmek kaldı… Galiba hak etti.

Akrostiş Şiir Nedir?

Dizelerin ilk harfleri yukarıdan aşağıya okunduğunda bir sözcük oluşturan şiirlere akrostiş (ikileme) denir. Divan edebiyatında akrostiş; muvaşşah ya da istihrac diye adlandırılır.

İlk akrostişleri Eski Yunanlı ve Romalı şairler yazmıştır. Bu şairler dizelerin baş harflerinden oluşan sözcüklerin anlamı ile şiirin konusu arasında sağlam bir ilişki olmasına özen gösterirlerdi…

Türk edebiyatında akrostişi daha çok Divan şairleri benimsemiştir. Şiirlerini sundukları padişahların ya da ünlü kişilerin adlarını hatta özelliklerini akrostişle yazan pek çok şair vardır.

Bazı akrostişlerde dizelerin yalnız ilk harfleri değil son harfleri de bir sözcük oluşturur. Bunlara çift akrostiş denir. Bir zamanlar şairler arasında becerinin ve ustalığın göstergesi sayılan akrostiş günümüzde eski önemini yitirmiştir.

Bir başka akrostiş türü de bilmecelerde kullanılır. Bu biçimde düzenlenen bilmecelerde bazı sözcüklerin ilk ya da son harfleri bilmecenin çözümünü verir.

Bilgi kaynağı:

www.akrostissiirler.net

Bakmadan Geçme