Kocaeli'deki ekmek zammı mahkemeye gidiyor!

Kocaeli Fırıncılar Odası'nın ekmeğe yaptığı zamma Kocaeli Valiliği itiraz etmişti. Yapılan zammın geri çekilmesi için yapılan toplantıda sonuç alınamadı. Valilik dava açacak.

Kocaeli Fırıncılar Odası’nın giderlerin artmasıyla yaklaşık iki haftadır uyguladığı yüzde 20 zam oranını Kocaeli Valiliği uygun bulmayıp itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine bir toplantı yapıldı. Kocaeli Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Necmi Kocaman, Ticaret Odası 9’uncu Komite Meclis üyesi Oktay Alkan, zammın geri çekilmesi adına oylama yaptı. Yapılan oylamada 2’ye 1 oranında red kararı çıktı. Alınan karara göre ekmek zammı devam edecek. Kocaeli Valiliği ise zammın geri çekilmesi için Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağı öğrenildi. Ekmek zammı ile ilgili kararı ise mahkeme verecek.

Konuyla ilgili Kocaeli Koz’a bir açıklama yapan Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, “Valilikte konuyla ilgili bir toplantı gerçekleşti. 2’ye 1 reddedildi zam kararı. Ekmek fiyatı uygundur dendi. Şimdi Mahkeme süreci başlayacak. Süreç 10 gün içerisinde gerçekleşecek. Fiyatla alakalı mahkemeye verecekler. Biz savunmamızı yapacağız. Mahkeme fiyat tespit çalışması yapacak. Haklı bulursa biz kazanacağız, haksız bulursa fiyat aynı kalacak. Bizim her şeyimiz şeffaf. Biz bunları gidip mahkemeyi sunacağız.

Herkese göre matematik bir girdilerimiz belli çıktılarımız belli. Bugün bu işin uzmanı gelsin hesaplarımızı yapalım. Bu ticaretten fırıncı para kazanıyorsa zarar etmeyecek şekilde işimizi götürdüğümüz zaman bu bize yeter diyoruz. Biz çok paranın peşinde değiliz. Ülkenin ekonomik sorunları da belli. Bir fırıncı 10-15 tane personel çalışıyor. Ekmeğin kilosu 6.25 TL ama asgari ücret 2325 TL. Ekmeğe gelen zam %25, asgariye gelen zam %300. Ben daha bir şey demiyorum. Vatandaş da bize, bunların gözü doymuyor altlarında arabaları falan diyor. Bizim de artık sabrımız kalmadı” dedi.

Bakmadan Geçme