Bu okulda ana sınıfları topun ağzında

Darıca Bağlarbaşı Ortaokulu'nun iki ana sınıfı, bu hafta içinde yeterli kayıt yapılmazsa tarihe karışacak

Darıca’nın en köklü eğitim kurumlarından, ilçe merkezinde yer alan Bağlarbaşı Ortaokulu’nda iki ana sınıfı tek kelimeyle, topun ağzında. Okulda, öğretmenlerden birinin şikâyetiyle Milli Eğitim müfettişlerince başlatılan çalışma sürüyor. Önümüzdeki pazartesi gününe kadar yeterli öğrenci kaydı gerçekleşmezse her iki sınıf da kapanacak. Sınıflardan her biri için, en az 10 öğrenci kaydının yapılması gerekiyor. Kayıt sayısı 10’un altında kalırsa iki sınıf birden, 10 ile 20 aralığında kalırsa sınıflardan biri kapanacak.

Müdürlüğünü Yunus Kayhan’ın yaptığı ve şikayetçilerin okul idaresini de gereken önem ve çalışmayı göstermediği gerekçesiyle eleştirdiği Bağlarbaşı Ortaokulu’na dair Kocaeli Zirve’ye ulaşan iddia ve şikayetler şöyle:

“Öğrenci yok” gerekçesiyle…

Darıca Bağlarbaşı Ortaokulu ana sınıfı, ‘öğrenci yok’ gerekçesiyle kapatılıyor ve/veya kapatılmak isteniyor. Okulda iki ana sınıfı var. Bir öğretmen norm fazlası nedeniyle Ayfer Gazanfer Güngör İlkokulu’na yollandı. Okulun ana sınıfı bölümü bölgenin en iyi şartlarına sahip bir ana sınıfı. Okul her anlamda, en üst düzeyde olanak sağlayacak şekilde projelendirilmişti. Aslında üç olan ana sınıfı sayısı, daha önceden ikiye düşürüldü ve sınıflardan biri öğretmenler odasına dönüştürüldü. Okul öncesi eğitime uygun şekilde planlanıp tasarlanan okulun ana sınıfları, yakın civardaki emsallerine göre de daha avantajlı.

Nitelikli eğitim için…

Bağlarbaşı Ortaokulu’nda iddiaya göre okul idaresinin ana sınıflarına ilgisizliğinden esasla kayıt hiç yapılmayıp ve/veya duyurusunda yetersiz kalınınca öğrenci velileri yakın civardaki Faik Şahenk ve Namık Kemal İlkokulları’nın ana sınıflarına yöneldi. Bu okulların ana sınıflarının öğrenci kapasitesi, bu sebepten ötürü 27-29’a kadar yükseldi. Hâlbuki yine iddiaya göre ana sınıflarında nitelikli bir eğitim verilebilmesi için sınıf mevcutları 15’in üzerine çıkmamalı.

Özel sektöre ve sübyan okullarına yönlendirme yapılıyor!

Kimi çevreler bu tutumun kasıtlı olarak yapıldığı; ana sınıfı düzeyindeki öğrencilerin özel sektöre ait okulların ana sınıflarına veya sübyan okullarına yönelik bilinçli bir yönlendirme olduğunu dahi öne sürüyor. Halkın vergileri ile kamusal eğitime kazandırılan okullar ve birimleri bu şekilde göz ardı edilemez.

Velilere yönelik duyuru yoğunlaştırıldı

Okulun bu durumuna ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet, okulun bir ana sınıfı öğretmeni tarafından yapıldı ve Bakanlık müfettişlerince halihazırda bir inceleme başlatıldı, sürüyor. Okul idaresi de öğrenci velilerine ve halka yönelik, ana sınıfına kayıt yapıldığına dair duyuruyu yoğunlaştırdı. Bu hafta içinde yeterli kayıt sayısına ulaşılamazsa ana sınıfları tamamen kapanacak.

Bir ana sınıfı öğretmeni şikâyetçi oldu, soruşturma başladı

Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Oğuz, şikâyetlere dair Kocaeli Zirve’ye yaptığı açıklamada şikâyetin işinden olacağı, atanacağı ana kaygısı ile okuldaki ana sınıfı öğretmeni tarafından yapıldığını belirtip özetle, “Bugün itibariyle ana sınıflarının kapanıp kapanmayacağına dair bir şey söyleyemem. Kaldı ki bu konudaki tasarruf ve yetki ilçe milli eğitim müdürlüğünde de değil. Milli Eğitim tarafından sürdürülen soruşturmanın ardından sınıfların kapanıp kapanmayacağına o birim tarafından karar verilecek” dedi.

Kapanıp kapanmayacağına dair karar yetkisi bizde değil

Bağlarbaşı Ortaokulu’nun ana sınıflarına yeterli kayıt olmaması konusunda okul idaresinin yetersizliğine ilişkin eleştirilere katılmadığını ima eden İsmail Oğuz, “Ana sınıfı öğrencilerinin velileri farklı gerekçelerle çocuklarının eğitimi için civardaki diğer kamu okullarının ana sınıflarını veya özel sektöre ait okulların ana sınıflarını tercih ediyor. İçinde bulunduğumuz günlerde okul idaresi, ana sınıflarının kapanmaması için duyuruyu yoğunlaştırdı. Şayet buna rağmen kayıt sayısı 10’un altında kalırsa iki sınıf birden, 10 ile 20 arasında kalırsa iki sınıftan biri yüksek ihtimalle kapanacaktır ama bu konuda yetki tasarrufu, ilçe milli eğitim müdürlüğü olarak bizde değil” dedi.

Faik Şahenk’te ana sınıfı sayısı artabilir

Ana sınıflarında nitelikli eğitim için sınıfların azami 15 kişi olması gerektiğine dair bilginin de yanlış olduğunu kaydeden Oğuz o sayının 25 olduğunu, 30’a kadar göz yumulabilir olduğunu belirtti. Faik Şahenk İlkokulu’nda ise yeni bir ana sınıfı açılarak sınıf başına düşen öğrenci sayısının biraz daha aşağı çekilmesinin planlar dahilinde olduğunu söyledi.

Yaş aralığından ötürü tercih etmiyor olabilirler

İsmail Oğuz, Bağlarbaşı Ortaokulu’nun ana sınıfının veliler tarafından tercih edilmeme gerekçeleri arasında ise; okulun ortaokul statüsünde olması, ana sınıfı öğrencileri ile diğer sınıfların öğrencilerin arasındaki yaş aralığının ilkokullara kıyasla yüksekliği olabileceğini dile getirdi.

Bakmadan Geçme