Tahsin  Keskin

Bir kongreden daha fazlası!

Tahsin Keskin

CHP Kocaeli İl Başkanlığı kongresi dün yapıldı. Kongrede mevcut İl Başkanı Bülent Sarı ile Uğraş Çiftçi yarıştı.

356 delegenin 306 oyunu alan Bülent Sarı, CHP Kocaeli'nin seçilmiş il başkanı oldu.

Öncelikle hayırlı olsun.

KILIÇDAOĞLU GELMEDİ

Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kongre büyük kavgalara sahne oldu.

Kongre adayların yarışından daha çok laf yarışı niteliğinde gibiydi.

Kocaeli Milletvekilleri tarafınfan bizzat davet edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongreye gelmemesinin nedenini şimdi daha iyi anlıyorum.

Film sahnelerini aratmayan kongrede neler yaşanmadı ki?

Eski, yeni il ve ilçe yöneticileri, milletvekilleri, eski ve yeni belediye başkanları dahil olmak üzereı herkes bu kavganın bir parçası oldu.

DELEGE KRİZİ ÇIKTI

Önce habersiz delege konusunda sorun çıktı.

Kongrede başkan adaylarından Uğraş Çiftçi, CHP Kocaeli eski Milletvekili ve İzmit Belediyesi eski başkanı Hikmet Erenkaya’yı kurultay delegesi olarak listesine yazmış.

Ancak yapılan itirazlardan sonra kurultay delegesi olarak yazılan Erenkaya’nın kurultay delegeliğini kabul etmediği öğrenildi.

Sonrasında istediği delegeleri il yönetim kurulu listesine yazdıramayan ilçe başkanlarının tepkileri gittikçe büyüyerek KRİZE dönüştü. Milletvekilleri ve ilçe başkanları sırf bu nedenle toplandı, sert tartışmalar oldu. Bazı ilçe başkanları  toplantıyı bazıları da kongreyi ter etti.

TAKTİK MAKTİK YOK BAM BAM BAM

Konuşmasında ekonomik sıkıntılara ve sağlık sorunlarına dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Harun Yıldızlı’nın dışında Kocaeli ve Türkiye’nin sorunlarına değinilmediği kongrede seçilmiş il başkanı olan Bülent Sarı, çok çalışacaklarını belirterek ‘’Bir dahaki kongrede belediye başkanlarını bu salonda oturtacağız’’ ifadelerini kullandı.

Bu ifadelerin dışında hiç kimse ne Kocaeli ne de Türkiye ile ilgili bir mesaj verdi.

Oysa yerel seçimlere sadece 6 ay kadar bir zaman kalmışken toplu halde birlik mesajları ve CHP Kocaeli’nin hedeflerinin açıklanmasını bekliyordum.

Anlaşılan CHP’den birlik beraberlik mesajı yerine futboldaki tabirle ‘’Taktik maktik yok. BAM BAM BAM’’ bekleyeceğiz.

‘‘SIRÇA KÖŞKLERDE OTURUYORSUNUZ’’

Birlik mesajları bir kenara dursun, ilerleyen zamanlarda büyük ayrılıkların yaşanması muhtemel olan CHP Kocaeli İl Kongresi’ne CHP Derince eski İlçe Başkanı Birkan Koçak ile CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler’in kavgası damga vurdu.

Koçak, kongrede yaptığı konuşmada CHP Milletvekili Nail Çiler’i hedef göstererek, “80 bin lira maaş alıp sırça köşklerde oturuyorsunuz. Daha dün ısmarlama olarak geldin partiye. Benim gibi sokaktan gelmedin. Milletvekili olman bir şeyi değiştirmiyor. Partinin kapısını bilmiyordunuz. Burada emekçi var. İşine bak” ifadelerini kullandı.

CHP PATRONLAR KULÜBÜ OLDU

CHP’nin patronlar kulübüne döndüğünü söyleyen delegelerin bir kısmının Koçak’a destek verdiği görüldü.

NAİL ÇİLER: ''BENİM CANIMI SIKMA. ÇAKAL’’

Koçak’ın bu sözlerine çok sinirlenen Nail Çiler de oturduğu yerden ayağa kalkarak “Sen ne biliyorsun. Git işine lan. Sen milletvekilleri hakkında böyle konuşamazsın. Çakal. Benim canımı sıkma” dedi.

Daha sonra partililerin araya girmesi ile tartışma sona erdi.

BAŞKAN SARI: ‘’TELEFONUMU AÇTI MI Kİ?’’

CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı, kürsüye çıkarak İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’i neden delege yazmadığını açıkladı.

Başkan Sarı “Telefonumu açtı mı ki, onu delege olarak yazayım?” dedi.

‘’BENİ PARTİDEN ATIN BARİ DE RAHATLAYIN’’

Belediye Başkanı Hürriyet’ten İl Başkanı Sarı’ya cevap, günün ilerleyen saatlerinde geldi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Başkan Hürriyet, ‘’Bir il başkanının sürekli olarak tek belediyeye ve belediye başkanına sataşması, haberler yaptırması hiç doğru değil. Yolda gördüğünde yolunu değiştiren, cami avlusunda selam vermemek için yüzünü çeviren il başkanımızın aradım bahanesi hiç gerçekçi değil.

Benim kurultay delegesi olmak gibi bir isteğim olmadı. Yazmak isteyen yazar, yazmak istemeyen de bahane aramaz. Bunun için aramaya gerek bile yoktur. Bunu bile yıpratma konusu haline getirmek çok yanlış. Beni atın partiden bari de rahatlayın. Ne diyeyim.

Artık ya sabır...’’ ifadelerini kullandı.

AYRILIK ARTIK RESMİLEŞTİ

Bir belediye başkanının kongrede konuşması gerekirken sosyal medyadan il başkanına cevap vermesi, hatta onu suçlaması iplerin artık tamamen koptuğunun alenileştirilmesidir.

Ayrıca Kocaeli’deki tek CHP’li belediye başkanını il başkanı delege olarak yazmıyorsa bu başka şeylerin de habercisidir bana göre.

Çok açık bir şekilde ifade etmek gerekirse partinin il başkanı, yönetimi ve delegelerle bu kadar kopuk olan bir belediye başkanının orada kalmasını artık mümkün görmüyorum.

İpler tamamen kopmuş ama bu malumu ne zaman ilan edecekler onu merak ediyorum doğrusu.

İYİ PARTİ’DEN BAŞKAN HÜRRİYET’E ÇAĞRI VAR

İl Başkanı Sarı ile Başkan Hürriyet’in resmen kılıçları çektiği bir günde araya İYİ Parti Kocaeli milletvekili adayı Yüksel Ercan girdi.

Ercan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e çağrıda bulunarak “Fatma Başkanın yerinde olsam yarın sabahtan itibaren İYİ Parti’ye katılır,  İYİ Parti’de siyaset yaparım” dedi.

31 Mart 2024 yerel seçimleri için Aralık ayında tekrar görüşmeleri beklenen İYİ Parti ile CHP’nin ortaklığı söz konusu olmazsa Başkan Hürriyet’in İYİ Parti’ye dönüşüne kimse sürpriz olarak bakmasın.

Az kaldı az…

Yazarın Diğer Yazıları