1997 yılında Çin hükümeti tarafından kurulan Chery (Chery Automobile Co., Ltd.), Türkiye’ye yeniden bir giriş yaptı.
Yeniden diyorum, çünkü Chery’nin Türkiye’ye ilk giriş tarihi 2008.
Bir yılda toplam satış rakamları bin ile iki bin arasında kalan, daha sonraki yıllarda ise satışları yıldan yıla daha da düşen Chery, Türkiye’de tutunamamıştı.
Chery, bu nedenle 2017 yılında Türkiye piyasasından tamamen çekilmişti.
Satılan araçların servisleri de kapanınca elinde Chery marka otomobili olanlar büyük endişe yaşamış ve araçlarını düşük fiyata satmak zorunda kalmıştı.
Chery, 2022 yılında yeniden Türkiye’ye bir giriş yaptı ama yine beklentilerin çok altında kaldı.
Sıfır otomobilin kapış kapış gittiği Türkiye piyasasında Chery otomobillerin yüzüne yine kimse bakmadı.
Bu durum benim çok dikkatimi çekse de bunu yazmaya çok fazla gerek duymamıştım.
Ancak geçen Cumartesi günü işinin ehli birkaç kişiden edindiğim bilginin yanı sıra Kocaeli’deki Borusan firmasında yaşandığı iddia edilen olaylar sonrasında bu yazıyı yazma gereği duydum.
Önce Chery’nin daha önce Türkiye’de tutunamama nedenlerine şöyle bir göz atalım.
Çin’deki en büyük otomobil satıcısı olan Chery, dünya genelinde de 2012 yılından beri yıllık araç üretiminde ilk ona giriyor.
Özellikle binek otomobiller, minivanlar ve SUV araçlar Çin’de ilgi görüyor.
Çünkü en büyük müşterisi yine Çin Halkı’dır. Devletin markası olduğu için çok ucuza satılan bu otomobiller yaklaşık 1,5 milyar nüfusu olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde tercih sebebi oluyor.
Chery oldukça sorunlu bir otomobil olmasına rağmen Çin’deki yaygın servis ağı ile müşteri mağduriyetlrini aza indiriyor.
Oysa Chery’nin en büyük handikabı Türkiye’deki servis sıkıntısı olmuştu.
Şimdi bu sorunu nasıl çözecekleri konusunda herhangi bir tanıtım ve bilgilendirme de yapılmadı.
Servisin dışında,
‘’Çin malı ucuzdur’’ imajı ‘’Çin malı araba alınmaz’’ endişesini beraberinde getirdiği için geçmişte çok ucuza satıldığı halde Chery, Türkiye piyasasına tutunamamıştı.
Bu imajı yıkmak isteyen Chery, bu sefer fiyatları yüksek tutarak Türkiye piyasasında tutunmaya çalışsa da yine de beklenen ilgiyi görmüyor.
Türkiye’deki Çin malı imajının dışında satıcının ‘’Chery alırsam, elimden kısa zamanda çıkartamam’’ endişesi de satışları etkileyen bir başka unsur oluyor.
Ayrıca Türkiye’de fabrikası olan markaların araçlarının daha çok sattığı gerçeğinden hareketle Chery’nin çok fazla bir şansının olduğunu düşünmüyorum.
Chery’nin Türkiye’ye ilk girdiği yıllarda defalarca Türkiye’de fabrika açacağız, söylemlerinin gerçekleşmemesi de otomobil kullanıcılarının üzerinde negatif etki yarattığını biliyoruz.
Bütün bunların yanında Chery marka otomobillerin Euro NCAP testleri maalesef çok iyi çıkmadı. Özellikle ilk testlerde oldukça başarısız sonuçlar çıkınca tüketici nezdinde Chery hakkında olumsuz algı çok daha fazla arttı.
İşte bütün bu sebebplerle Türkiye piyasasından 2017 yılında çekilen Chery, geçen yıl tekrar piyasalara giriş yaptı.
Şu ana kadar satışları beklentilerin çok altında kalan Chery’nin Kocaeli’ne gelen sıfır araçlarında da sorun çıktı.
Kocaeli’ne gelen yaklaşık 3 bin kadar araçta demir tozu olduğu anlaşılınca bu araçları fabrikaya geri göndermek yerine burdaki serviste sorunun giderilmesi yolu seçildi.
Sıfır olarak gelen bir araçta demir tozunun çıkması ve bunun servise havale edilmesi Chery’ye olan endişeleri daha da fazla arttırıyor.
Ayrıca Chery’nin bir çok yerinin plastik olması da Çin malı algısını tetikliyor.
Bütün bunlara rağmen, çok fazla bütçeniz yoksa gerektiğinde bir parçayı değiştirebilecek, kendi başınıza bakım ve onarım yapabilecek seviyede oto servis bilgisine sahipseniz neden Chery olmasın?
Elbette Chery otomobil tercih ederseniz bolca da zamanınız olmalı.
Karar sizin artık.