'Akıllı şehirler kanseri de frenler'

TMMOB Gebze Bileşenlerini'nin Gebze Ticaret Odası ve MedicalPark Gebze Hastanesi işbirliğinde düzenlediği, 'Kanserde erken tanı hayat kurtarır' konulu seminerde konuşan GTO Başkanı Nail Çiler, çevreci özellik taşıyan akıllı şehirlerin kanser vakalarında da frenleyici olacağını savundu

TMMOB Gebze Bileşenleri, Gebze’de hayata dokunan etkinliklerden bir yenisine Gebze Ticaret Odası ve MedicalPark Gebze Hastanesi işbirliğinde düzenlediği, “Kanserde erken tanı hayat kurtarır” konulu seminerle imza attı.

ÇELEN, ÇİLTAŞ ve KAN

Seminere konuşmacı olarak MedicalPark Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Orhan Çelen, Medikal Onkoloji Uzmanı Doktor Aydın Çiltaş ve Psikoloji Uzmanı Psikolog Melis Kan katıldı. Orhan Çelen, kanserde erken tanının önemi; Aydın Çitaş, kanserde önyargılar ve son olarak Melis Kan, kanser hastalarında ve hasta yakınlarında psikolojik destek konularına değindi.

KADI: GEBZE TAKINTIMIZ VAR!

Etkinlikte açılış konuşması İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı tarafından yapıldı. Kadı kısa tuttuğu konuşmasında Gebze’nin sorunlarını halk ağzıyla takıntı haline getirdiklerini, depremden sonra kanser konusuna da eğildiklerini belirtip, “Yakınında, çevresinde kansere dair hikayesi olmayan var mıdır? Bizim dileğimiz herkesin bu konudaki hikayesinin mutlu sonla bitmesidir” dedi. Ardından GTO Başkanı Nail Çiler söz alıp şunları kaydetti:

BİLGİ VE BİLİNÇ DÜZEYİ ARTMALI

“Ülkemizde kanserle mücadelenin önemi ve bu anlamda yürütülen faaliyetler gün geçtikçe artmaktadır. Bilindiği üzere kanserden korunmak mümkün ve birçok kanser türü de tedavi edilebilir hastalıklar arasında.

Bu tür etkinliklerin en önemli amacı da, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması, davranış değişikliğinin oluşturulmasıdır.

Kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında Kalp ve Damar Hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığı açıklanan istatistikler arasındadır.

TEMEL İLKE ERKEN TANI

Siz Uzman doktorlardan aldığımız bilgilere göre de kanserde erken tanı, kanserle mücadelenin temel ilkelerindendir.

İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan kanserin artık bir çok tedavi yöntemi mevcut.

Ama artık, gelişen ve değişen teknolojiyle, kemoterapisiz tedavi yöntemleri dahi geliştirilmiş durumda.

Tabi bu, yaşanan ülkenin gelişime ne kadar ayak uydurduğu ile de doğrudan bağlantılı.

Örneğin, çocuk yaşlarda görülen beyin tümörü tedavisinde Brezilya kötü bir örnek olabiliyorken, burada beyin tümörü görülen çocukların sadece yüzde 28.9’u hayatta kalabildiği açıklanan veriler doğrultusundadır.

Ancak bu oran İsveç’te yüzde 80 gibi bir rakama ulaşıyor. Yani bu hastalığı yaşayan çocukların, yüzde 80’ i hayatta kalıyor.

Kanserde iyileşme oranında ise, en başta Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Hemen ardından ikinci sırada Kanada yer alırken, Avustralya ve Kuzey Avrupa’da peşi sıra takip ediyor.

Aynı zamanda kanser sıklığı bölgelere, ülkelere hatta aynı ülkenin farklı yerleşim yerlerine göre değişmektedir.

Dünyada her yıl 17 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. Bunların 8 milyonu kanser nedeniyle kaybedilmektedir. 

Ülkemizde, 2017 verilerine göre kansere yakalananların sayısı 160 bin civarıdır.

Bu çok büyük bir rakam.

AKILLI ŞEHİRLER KANSERİN DE ÇÖZÜMÜ

Bunun nedeninin kalıtım ya da çevresel risk etmenleri olabileceği de düşünülmektedir.

Bu yüzden bulunduğumuz yerde, havayı kirleten unsurları göz önünde bulundurmalıyız ve buna çözüm olacak uygulamaları geliştirmeliyiz.

Benim sürekli olarak vurguladığım bir kavram var “Akıllı Şehirler”

En çok ulaşım, iletişim, sağlık, güvenlik, her türlü soruna acil müdahale gibi hizmetlerin yanı sıra; Akıllı Şehirler çevre kirliliğiyle mücadeleye de yeni bir soluk getirecektir.

Akıllı şehir süreçleri; doğa, şehir ve insan ilişkilerinin de yepyeni bir boyutudur.

ÜÇTE BİRİ ÖNLENEBİLİR

Kanser vakalarının üçte birinin önlenebilir olduğu düşünülürse, Bizlerin yapması gereken; bir olmak, birlik olmak, hastalarımıza destek olmaktır.

Bizler destek olacağız ki, erken teşhis hayat kurtaracak.

Bu vesileyle, bu hastalıkla mücadele eden tüm bireylere acil şifalar, yüksek moral ve motivasyon diliyorum.

Bizler onların yanındayız, yeter ki güçlü olsunlar pes etmesinler, kararlıyım ve kanseri yeneceğim desinler.

Yeni tedavi yöntemlerinin bulunması dileğiyle, hepimize faydalı ve verimli bir seminer diliyorum.”

Semineri Nail Çiler ve Ahmet Kadı’nın yanı sıra Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Nilay Çeliker, MMO Gebze Temsilciliği Başkanı Sinan Yücel, Gebze Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Prof.Dr.Ebru Tümer Kabadayı, GTO yönetim kurulu üyeleri ve belediye meclis üyeleri ile MedicalPark Gebze yöneticileri de izledi. Seminerin sonunda Seminere konuşmacı olarak MedicalPark Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Orhan Çelen, Medikal Onkoloji Uzmanı Doktor Aydın Çiltaş ve Psikoloji Uzmanı Psikolog Melis Kan’a GTO Başkanı Nail Çiler tarafından günün anısına hediye verildi.

Bakmadan Geçme