BBS ve MKS'de sendikalar 'savaşı'

BMİS Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın örgütlendikleri Gebze'deki BBS Metal ve Çayırova'daki MKS Transformatör'de Çelik-İş'in de işveren marifetiyle örgütlendiğini iddia etti. Aydın, 'Geçmişte Türk Metal de aynısını yapmıştı. Teşhir ediyoruz ve kınıyoruz' dedi

Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç iddiayı yalanladı. “BBS Pano’da ve MKS bünyesindeki taşeronda örgütlendik” dedi. MKS’nin işvereni Korhan Akgün de konunun yargıda olduğunu, sendikal örgütlenmeden sonra işçi çıkartmadıklarını söyledi

BMİS Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın şube olarak Çayırova, Marmara Geri Dönüşümcüler Toplu İşyeri Yapı içindeki MKS Transformatör’de geçtiğimiz yılın mayıs ayından itibaren örgütlenme çalışmalarına başladıklarını, 130 çalışanı olan işyerinde çoğunluğu edindiklerini belirtip şunları kaydetti:

YETKİSİZ MAHKEMEYE DAVA AÇTILAR

“İşveren önce bilinçli şekilde yetkisiz mahkemeye dava açtı. 8-9 ay sonra, 05 Şubat’ta konunun yetkili mahkemeye sevki yapıldı. İşverenin itirazı çoğunluğa idi. Bu konuda yetkili mahkeme Kocaeli İş Mahkemesi idi ama Gebze İş Mahkemesi’ne başvurdular. İşveren bu süreçte de rahat durmadı. Sendika üyelerini istifaya davet ettiler. Tazminatsız/tazminatsız işten çıkartmalara yöneldi. ‘Hakaret etti, gecikti’ gibi bahanelerle 25/2’nci maddeden, tazminatsız çıkartılan arkadaşlar için dava açıyoruz.

DENEYİM LİMİTED TAŞERON OLARAK GİRDİ

Yine bu süreçte merkezi Gebze’nin Sultan Orhan Mahallesi’nde olan Deneyim Personel Destek Eğitim İnşaat Sağlık Sosyal Hizmetler Ltd. Şti fabrikaya taşeron olarak girdi. Günümüz itibariyle 50-60 çalışan var. Ayrıca firma çalışanı, sendikamıza üye olmayan mavi ve beyaz yakalıları da sözleşmeyle bu firmaya geçiriyorlar. Biz de konuya dair Bakanlığa şikâyette bulunduk. İş Kanunu’nun ikinci maddesine göre bir işyerinde üretim konusuyla ilgili taşeron firma elemanı çalıştırılamaz. MKS’de taşeron firmanın çalışanları direk üretimin içindedir.

“GEÇİN TAŞERONA, ÇELİK-İŞ’E” DİYORLAR

Dolayısıyla işveren de baskıyı iyice arttırdı. İşçi arkadaşlarımızı çalıştırıyor. Mesaiye bırakıyor ve ay sonu geldiğinde maaşlarını vermiyorlar. Bütün arkadaşların neredeyse kredi ve kredi kartı borçları var. Bir ay gecikmeli veriyorlar. ‘Neden?’ diye sorulduğunda, ‘Geçin taşerona ve Çelik-İş’e’ diyorlar. Bir yıldır zam yapmıyorlar. İşyeri önünde işçilere yönelik açıklamalarımız oldu. Basın açıklaması yapmadık ama böyle giderse yapacağız.

GSB’DE DE GÜNDEME GETİRDİK

Yine bu süreçte Çelik-İş Sendikası da örgütlenme çalışmalarına başladı. Biz geçmişte örgütlendiğimiz yerlerde Türk Metal Sendikası’nın da örgütlenme çalışmalarının sorunlarını yaşadık. Şimdi aynı tutumu Çelik-İş Sendikası da sergiliyor. Çelik-İş’in Gebze Şubesi ile Gebze Sendikalar Birliği’nden hukukumuz var. GSB toplantısında da konuya dair sıkıntımızı Başkan Şerafettin Koç’a ifade ettik. Sendikal örgütlenmenin genel merkez tarafından sürdürüldüğünü söyledi. Şayet öyleyse, şubenin tasfiye edilmesi bakımından da üzücü bir durum.

BBS’DE DE AYNI TUTUM

Çelik-İş Sendikası aynı tutumu BBS Metal’de de gösterdi. Bilindiği üzere bu işyerinde de örgütlenmiş, işten çıkartmaların ardından bir süreliğine direniş yapmıştık. Yine bu süreçte sırf sendikal örgütlenmenin önüne geçilmesinde kullanılmak için istihdam edilen emekli asker Tuncay Dursun’un tutumuna ilişkin olarak işvereni de uyarmıştık. Gelinen süreçte haklılığımız ortaya çıktı. Orada yetkiye ilişkin dava sürüyor. Hala içeride çalışan üyelerimiz var. Dava sonuçlanınca bir araya geleceğiz Bu aşamadan sonra işverenin de uzlaşmacı bir tutum içinde olmasını diliyoruz.

KINIYOR VE LANETLİYORUZ

Geçmiş yıllarda Türk Metal’in yaptığını şimdi Çelik-İş yapıyor. İşçinin örgütlülüğünü kırmak için işverenle kol kanat gerip onlara yardımcı oluyorlar. Toplu sözleşme sürecine girmemizi engelliyorlar. Bu tutumu teşhir ediyor, kınıyor, lanetliyoruz. Bu kadar baskının zulmün olduğu bir yerde sendikaların da işverenlere alet olması işçi sınıfı açısından gerçekten çok acı bir durum.

Çelik-İş bir kez daha davranışını gözden geçirmeli. Bugüne kadarki diyaloğumuz zedelenmemeli. İşçi Çelik-İş’e tercih ederse yapacak bir şeyimiz yok ama bu örgütlenme işveren baskısıyla olursa, bunu kabul edemeyiz.”

MKS’NİN SAHİBİ GÖKHAN AKGÜN: 

“İDDİALAR ASILSIZ. KONU YARGIDA”

Telefonla ulaştığımız MKS Transformatör Ekipmanları firmasının sahibi ve genel müdürü Gökhan Akgün ise konunun Yargı’da olduğunu belirtip sendikal örgütlenme sonrası işten çıkartma iddiasını yalanladı.  Akgün bu konuda “yalan haber” yaptıkları gerekçesiyle bir yayın organından da davacı olduklarını söyledi.

ŞERAFETTİN KOÇ: BBS PANO

VE DEĞİŞİM’DE ÖRGÜTLENDİK

Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç ise BMİS’in örgütlü olduğu işyerlerinde örgütlenmediklerini belirtip şunları kaydetti: “Birleşik Metal-İş Sendikası, BBS Metal’de örgütlenmişti. Biz BBSPano adlı işyerinde üye kaydı yaptık. Yine BMİS’in örgütlendiği MKS Transformatör’de değil taşeron firmada, Değişim’de üye kaydettik. Sözünü ettiğim iki işyerinde de şube olarak örgütlendik.

İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

BMİS kurumsalında başka bir sendikanın örgütlü olduğu bir işyerinde, işveren marifetiyle örgütlendiğimiz iddiası doğru değildir.  Konu Necmettin Aydın tarafından Gebze Sendikalar Birliği’nde, Millet İttifakı’nın Gebze Belediye Başkan adayı Recep Dursun’u ağırladığımız toplantı öncesi de gündeme getirildi. Aydın’ın ithamlarının ardından ona yanıt verme o toplantıda bir daha bulamadım.”

Bakmadan Geçme