Beyaz eşyada da ÖTV indirimi istediler

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, yeni ekonomik program kapsamında otomotivdeki ÖTV indiriminin beyaz eşyada da olması için çalışma içinde olduklarını söyledi

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, GTO’nun eylül ayı olağan meclis tablosunda gerçekçi konuşarak ekonomik krizin varlığından söz etti ama bir taraftan da umut aşıladı. Yeni ekonomik program kapsamında ekonomiyi ÖTV indirimiyle kalkındırma çabaları kapsamında, otomotivde yaşanan indirimde oda olarak çorbada tuzları olduğunu kaydeden Çiler, beyaz eşyada da ÖTV indirimi için girişimde olduklarını söyledi.

Uzunkaya ve Sır da katıldı

GTO Eylül ayı olağan meclis toplantısı, meclis başkanı OğuzŞerifalioğlu başkanlığına gerçekleşti. Şerifalioğlu’na divanda meclis başkan yardımcıları Doğan Uzel ve Tufan Şahinkesen eşlik etti. Toplantıya Kocaeli Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya ve Gebzespor Kulübü Başkanı Abbas Sır da katıld ve söz aldı.

Tüm detayları Kocaeli Zirve’de

Uzunkaya dövizdeki artışı bahane, ekonomik krizi gerekçe göstererek yapılan fahiş zamlara karşı yaptıkları denetim ve çalışmaları anlattı. Uzunkaya sorulara da yanıt Meclis Başkanı Şerifalioğlu ile meclis üyeleri Nejat Hasan Karaağaçlı, Vildan Aydın ve Sertaç Demir söz alıp tespit ve beklentilerini aktardı.    Sır da Gebzespor Kulübü’ne kombine biletle destek çağrısında bulundu. (Detayları Kocaeli Zirve’de yer alacak)

Komite başkanları ile 5174 sayılı yasa toplantısı

GTO Başkanı Nail Çiler sözlerine yakın zamanda komite başkanları ile birlikte 5174 sayılı yasaya dair bir araya geleceklerini söyleyerek başladı. Çiler çok önemli bir konunun ele alınacağını belirtip komite başkanlarının mutlak surette katılması gerektiğini savundu. İlgili kanunun amacı ticaret ve sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsaları ile Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) kuruluş ve işleyişine ilişkin esasları düzenliyor.

Meslek komiteleri ile toplantı düzenleyen tek odayız

Başkan Çiler, Türkiye’deki 365 diğer oda ile aralarındaki en büyük farkın meslek komiteleri ile toplantılar düzenlemek olduğunu belirtip, “Bunun karşılığı olarak, ismini vermem doğru olmaz 157 bin üyesi olan bir odanın iki adaylı kongresine katılım yüzde 12.7 ile sınırlı kaldı. Bizim son kongremizde ise şahsımda tek başkan adayı olmasına karşın yüzde 43 oranında katılımı sağladık. Bu oda çalışmalarının takdir edildiğinin göstergesidir. Buna karşın üyelerin de beklentileri var” dedi.

Yaratıcı zeka çağındayız

Değişen dünyada ekonominin kurallarının değiştiğini ve bunun kendisini endişelendirdiğini kaydeden Çiler konuya dair şöyle devam etti: “Artık ticari savaşlar ve siz buzdağının sadece görünen yüzünü görüyorsunuz. Kendimizi geliştirmek, tüm dünyadan haberdar olmak zorundayız. Ekonomistler, 2025 yılında Çin’in Amerika’yı geçeceğini söylüyor. Bunun yankıları bize kadar geliyor. Artık ateş yalnızca düştüğü yeri değil duyulduğu yeri yakıyor. Sosyal medya var hayatımızda. Altıncı duyu organı dünyanın her tarafına gidebiliyor. Geçenlerde e-ticaret semineri düzenledik. Katılanları, katılmayanları biliyoruz. Siz, ‘Bir masa bir kasa bana yeter’ diyorsanız ne böyle bir pazar ne de böyle bir ticaret var. Artık elektronik çağındayız, bilişim çağındayız. Yapay, yaratıcı zeka çağındayız.”

Türk Alman TSO Gebze’de toplantı yapacak

Eylül ayının ortasında gerçekleşen Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası 13. Genel Kurulu’na katıldığını belirten Çiler, “O kongrede, 365 ticaret ve sanayi odasından Gebze Ticaret Odası konuşuldu. GTO artık takip eden değil takip edilen oda oldu. Bölgemizde 80 Alman menşeli yabancı sermaye var. Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı (Dr. Markus C. Slevogt) Gebze’de bizimle bir program yapmak istediğini söyledi. Oda yöneticileri, ‘Gebze bizim üssümüz’ diyor. Bizler de sizi orada temsil ediyoruz” diye konuştu.

Ekonomik krizden çıkış için tasarruf şart

Günümüzde iş dünyasının üzerinde büyük bir kur baskısı olduğuna dikkat çeken Başkan Çiler, “Bununla herkes baş etmeye çalışıyor. Biz de baş etmeye çalışacağız. Son veriler gerçekten ekonomik darboğaza girdiğimizi gösteriyor ama biz sabırlı olacağız. Çalışkan olacağız. Üretime daha çok destek olmaya çalışacağız. Allah korusun. Bugün işyerinizi kapatsanız yarın yeni bir işyeri kurmak çok daha zor olacak. Bu süreçte önemli olan mevcudu ayakta tutabilmek. Bu da tasarruf tedbirleriyle olur” dedi.

Beklentiler gerçekçi rakamlar erişilebilir

20 Eylül’de yeni ekonomik programın açıklandığını hatırlatan Çiler özetle şunları söyledi: “Beklentilerin gerçekçi, açıklanan rakamların erişilebilir hedefler olduğu görüldü. Program açıkçası iş dünyasında olumlu yankı yarattı. Bu süreçten çıkışın ana kavramının tasarruf olduğunu çok önceden söylüyorduk. Yeni ekonomi programında tasarruf da yerini aldı. Kamuda 60 milyar TL’lik tasarruf sağlayacak, gerçekten yerinde bir karar alındı. Biz de hem birey, hem kurum olarak kendimizi gözden geçireceğiz.”

Otomotivde ÖTV indirimi psikolojik bir eşik

Otomotivde ÖTV oranındaki düşüşün olumlu olduğunu belirtip indirimi, ‘Psikolojik bir eşik’ diye tanımlayan Çiler, “Bunu acaba beyaz eşyada da yapabilir miyiz. Oda olarak bunun çalışmasını yapıyoruz. Meslek komitelerimizin yaptığı çalışmalar sonrası tespit edilen sorunları sizler vasıtasıyla yetkililere ulaştırmaya çalışıyoruz. Vergi ve prim borçlarına yönelik olarak yeni bir yapılanma olmayacağı açıklanan programda söylendi. Biz devlete vergisini, primini vaktinde yatıranın mutlaka taltif (nişan ya da madalya verme, ödüllendirme, gönül alma) edilmesi gerektiğini söyledik” dedi.

Yatırımcımızı engellemeyecek yabancı yatırımcı istiyoruz

Yabancı sermayenin ülkemize girişini de mutlak surette sağlamamız gerektiğini savunan Nail Çiler, “İki gündür yabancı yatırımcılar Gebze’de dolaşıyor ama bazıları fırsatçılık yapmak istiyor. Biz onlara o fırsatı tanımayacağız. Bizim yatırımcımızın işini engellemeyecek yatırımcı lazım” diye konuştu.

İşçi maaşına zam yapan Ecoplas’ı alkışladı

Çiler, “Bir diğer önemli konu da, sağda solda yanlış algı var. Bu krizin geleceği daha önceden belliydi ve kimi şirketler bunun önlemini aldı. Kimi şirketler işçi çıkartır, ufalmaya gider ama üç gündür Kocaeli, Türkiye’nin manşetinde. İsmini burada vermem (Gebze OSB’deki Ecoplas firmasını kast ediyor. Daha önce de Şişecam ve Siemens yapmıştı) doğru olmaz. Onları gidip ziyaret edeceğiz. Çalışanına zam yaptı arkadaşlar. İnadına zam yaptı. Ben bunları buradan alkışlıyorum. Gerçekten alkışlıyorum, güzel bir şey. Limanlar, gemiler beklesin diye yapılmadı. Biz denizlere açılacağız” dedi.

Nefes kredisi yine başladı

Artmaması gereken işsizlik oranının artmasının olmaması gereken şeyler ve bir daralmanın göstergesi olduğunu kaydeden Çiler, “Ben bugün size başka şeylerden, güzel şeylerden bahsetmek istiyorum. Cansuyu diye de tanımlanan Nefes Kredisi yine başladı. Aylık 1.85 faiz oranı. Altı ay geri ödemesiz. Bu sürenin ardından 12 ay eşit taksitlerle geri ödemeli. Üç bankanın; Halkbank, Vakıfbank ve İş Bankası şubeleriyle anlaştık. Biz bankada bir mevduat tutuyoruz ve onu kullanmayacağız. Size geri ödensin diye. Üyelerimiz anlaştığımız banka şubelerine gitmeden önce ya odamıza ya da diğer ilçelerdeki irtibat bürolarımıza gelecek” dedi.

2009’dan beri 25 kuruş zam yapmadık

Oda olarak oda üyelerinden faaliyet belgesi için ücret almadıklarını, nefes kredisi başvurusu için istenecek faaliyet belgesinden de ücret alınmayacağını kaydeden Çiler, “Hatta gerekirse bundan sonra bir çanak eğrisi yapacağız. Çok sayıda faaliyet belgesi alandan, belli bir sayıdan sonra belge ücreti almayacağız. Biz üyelerimize destek olmaya çalışacağız. Biz yasa gereği mevzuatın verdiği her şeyi üyelerimizin lehine kullanıyoruz. 2009 yılından beri, Bakanlığın yasal zorunlulukları haricinde, hiçbir belgeye 25 kuruş zam yapmadık. Nefes kredisi için de hiçbir komisyon ödemeyeceksiniz. Kredinin tüm iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Alacak sigortasından haberiniz var mı?

“Biz krizi fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Biz hep diyoruz ki, burada kazanıyorsak burada harcamayı bilelim. İhtiyacınız olan her şey Gebze’de mevcut. Sigortacı arkadaşlar, burada çalışıp kazananların sigortasını yapamadıklarını söyledi. Alacak sigortasından haberiniz var mı, çoğu kimse bilmiyor. Belli bir cironuz varsa, alacak sigortası yaptırabiliyorsunuz. Bunun KOBİ’ler için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Alacak sigortasının amacı, işletmeleri büyük ölçekli kayıplardan korumak ve karlı bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktır. Alacak sigortası işletmecileri, büyük borçlarını ödeyememe riskine karşı da koruyor. Savaş, ambargo gibi sebeplerden oluşacak krize, alacağı tahsil edememeye karşı da güvencedir” diyen Çiler alacak sigortasının diğer avantajlarına dair bilgilendirmede bulunup, “Biz KOBİ’lerimizin daha güçlü hale gelmesini istiyoruz” dedi.

Birbirinizle ticaret yapın

GTO üyelerinin ticari alışverişlerinde birbirlerinin ürünlerini satın almasını ve Gebze’de aynı koşullarda bulunan bir ürün için İstanbul başta olmak üzere farklı ilçelerin tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Çiler bir müjde de OPET üzerinden verdi. Yüzde 3 indirim anlaşmasının, krize rağmen sürdüğünü kaydetti.

Kendi öz dilimizi korumalıyız

GTO Meclisi’nde eylül ayı olağan toplantısının gerçekleştiği 26 Eylül’ün Dil Bayramı olduğunu hatırlatıp esnafın tabelalarında Türkçe kelimeler kullanıp imla ve dil kurallarına uymasını dileyen Çiler, “Yüksek okul mezunuyum ama bazı tabelaları okuyamıyor, anlayamıyorum. Niye biz öz dilimizden uzaklaşıyoruz. Bunlar aslında Büyük Ortadoğu Projesi. Herşey zamanında hazırlanmış, karşımıza konuyor. Buna karşı dikkatli olmalıyız. Kendi öz dilimizi geliştirmeli, kullanmalıyız. Atatürk de buna çok önem vermiş, kendi öz dilimizi korumak için bugünü dil bayramı ilan etmiştir.

Turizmden daha fazla pay almalıyız

27 Eylül Dünya Turizm günüydü. Turizm de bizim bacasız sanayimiz. Kentimizi marka yapmak kendimizin elinde. Akıllı şehirler bundan sonra hayatımıza girecek. İnsanlar akıllı şehirleri merak edip gidecek. Bizler de bununla birlikte turizmden payımızı daha fazla alabiliriz. Çok kimse tarafından bilinmeyen Eskihisar’daki Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, Dilovası’ndaki Mimar Sinan Köprüsü.. Denize o karar yakın, denizle iç içeyiz ama denizden hem ulaşım hem de ekonomik olarak yeterince faydalanmıyoruz. Faydalanıp turizme katkı sağlayabiliriz. Eğer bölgemizin kalkınmasını istiyorsak bunlara çok önem vereceğiz” dedi. Çiler ayrıca şunları kaydetti:

Ekmek israfına karşı proje geliştiriyoruz

Ekmek israfı çok önemli. Bu konuyla ilgili projemiz var. Sizlerle paylaşacağız. Uzmanların tespitine göre Türkiye’de bir gün içinde çöpe attığımız ekmekler, dünyada açlık sınırında yaşayan ülkelerin insanlarının bir günlük ekmek ihtiyacını karşılamaya yetecek düzeyde.

Bu zorluğun üzerinden birlikte geleceğiz

Çok sürpriz bir projemiz var.

Bizim olduğumuz ekipte umutsuzluğa, karamsarlığa yer olmaz.

Preveze Deniz Zaferi’nin 480’nci yıldönümü de bu vesileyle kutluyorum.

Tarihi sözde değil özde zaferlerle dolu yüce bir milletiz. Bu zorluğun üzerinden birlikte geleceğiz.”

Bakmadan Geçme