Bu yöntemler ile elektrik faturanızı düşürün!

Elektrik kullanım ücretlerine gelen zam ve havaların soğuması ile tüketimin artması sonrasında doğru tüketim daha da önem kazandı. Bazı küçük ayrıntılara dikkat ederek elektrik enerjisi tüketimini ve doğal olarak da faturayı azaltmak mümkün. Özellikle akıllı sayaçlarla birlikte üçlü tarifeye geçmek ve doğru zamanda doğru aleti kullanmak yüzde 50'ye yakın tasarruf ve az ödeme imkanı sağlayabiliyor.

Fiyatların artmasıyla birlikte elektriğin doğru kullanımı büyük önem kazandı. Peki, birkaç ayrıntıya dikkat edip daha az elektrik harcamak ve daha düşük fatura ödemek mümkün mü?

OTURMA ODASININ ISISI 21 DERECE OLMALI

Kış aylarında ısınma amaçlı elektrikli cihazların tercih edilmesi elektrik sarfiyatını artırıyor, faturaları da yükseltiyor. Kış dönemi özellikle evde vakit geçirme oranları arttığı için hem ısınma hem de aydınlatma kaynaklı enerji tüketimleri de artış gösteriyor.Kışın en çok enerji tüketen kombi ve elektrikli ısıtıcıların ortalama bir ısı seviyesinde ve sabit tutulması, tasarruf sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre oda sıcaklığı oturma odaları için 21, diğer odalar için 18 derece olmalı.Bu derecelerde ısıtma yapılırsa enerjiden en az yüzde 7 tasarruf sağlanabiliyor. Her yıl kış aylarında yaşanan elektrik faturalarındaki artışın bir nedeni kombinizin özellikleri olabilir.

Kombilerin sadece doğal gaz ile değil, elektrik de kullandığını unutmayın. Bu yüzden kombi seçerken elektrik tasarruu kombi seçimi yapılmasına da dikkat edilmeli.

Evin içindeki kalorifer peteklerinin önü açık olmalı. Her yıl mutlaka kombi bakımı yaptırılmalı, ısı yalıtımlı binalarda kombinin ısıtma için daha az çalışacağı akıldan çıkartılmamalı.

Çamaşırı 23:00’dan sonra yıka, kazan!

Aynı tüketimi yaparak faturaları düşürmenin bir yolu 3 zamanlı tarifeye geçmek. 3 zamanlı tarife içerisinde tüketicilere enerjilerini temin edecekleri saat dilimlerine göre farklı fiyatlar sunuluyor.

Bu üç dönem gündüz, puant ve gece tarifeleri olarak adlandırılıyor. Kış sezonu için Gündüz dönemi 07.00 – 18.00, puant 18.00 – 23.00, gece 23.00 – 07.00 saat aralıklarını kapsıyor.

Puant dönemi olarak nitelendirilen saat dilimleri, ülkemizde enerjinin tüm hane halkınca en çok tüketildiği saatler, dolayısıyla bu saatler arasında enerji birim bedelleri gündüz ve geceye oranla biraz daha yüksek oluyor.

Tüketim miktarlarının düşük seyrettiği gece saatleri, 3 zamanlı tarifenin de en avantajlı dönemi doğal olarak.

Tüketiciler, 3 zamanlı tarifeye geçtikleri taktirde gece enerji tüketimini artırırsa; bu dönemin fiyatının yarı yarıya düşük olması nedeniyle yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlayabiliyor.

Burada tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise tüketicilerin mutlaka enerji tüketim alışkanlıklarına göre kendilerine en uygun tarifeyi seçmeleri.

Tüketiciler, 3 zamanlı tarifeye geçerek aile bütçesine katkı sağlayabilirken, tüketimini yoğun olarak belirli saat aralığında yapmayan tüketiciler ise tek zamanlı tarifeyi kullanmaya devam ederek, 3 zamanlı tarifeye göre daha ekonomik enerji kullanabilirler.

Cep telefonunun şarj fişini çektin mi?

 

 

Bina yalıtımı, verimli aydınlatma değişimi, izolasyonu olmayan pencere değişimi, elektrikli ev aletlerinin verimli olanlarının tercihi, oda termostatı veya sıcaklık kontrolü uygulaması, çatı izolasyonu gibi uygulamalar enerji tasarrufunda önemli rol oynuyor. Bu da elektrik faturalarının yükselmesini engelliyor.

 

Bina yalıtımı, aydınlatma ve tüm ev aletlerinde verimli ekipman kullanılarak faturalarda yüzde 28’e kadar tasarruf sağlanabiliyor.

LED ampullerin kullanılması aynı değerdeki ışığı yüzde 90’a varan tasarrufla elde etmenizi sağlıyor.

Kullanılmayan elektrik aletlerin prizlerinin fişten çekilmesi, özellikle akıllı telefonların adaptörlerinin fişte kalmaması, beyaz eşya ve klima bakımlarının zamanında yapılması ise diğer fatura düşürücü etkenler.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise evde bulunan cihazların enerji tüketimlerinin gözden geçirilmesi ve enerji harcama sınıflarının kontrolünü yapmak.

Banyodaki sıcak su tüketiminin azaltılması, televizyon, bilgisayar gibi elektrikli ev aletleri uyku konumunda bırakmayıp, güç tuşundan kapatılmak, tasarruf ettiriyor.

Kullanmadığınız elektronik eşyaları prizden çıkarmak, ortam sıcaklığını 21 dereceye düşürmek ve fazladan yanan ışıkları söndürmek gibi önlemlerle yılda 700 TL’ye kadar tasarruf sağlanabilir.

Buzdolabı ve ocağa dikkat!

Elektrikli ısıtıcı kullanılıyorsa, mutfakta yemek pişirirken doğru ısıda pişirmek, kullanılan tencere genişliği ile ocağın aynı orantıda olması fazla enerji sarfiyatının önüne geçiyor.

Buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmamak, buzdolabını ısı kaynaklarından uzak tutmak yüzde 25 oranlarında ısı tasarrufu sağlıyor.

Bulaşık makinasını tam dolulukta çalıştırmak, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası gibi elektrikli aletleri yeni teknoloji ve A serisi ürünlerden seçmek de faturaları düşüren etkenlerden.

Bakmadan Geçme