'Büyükşehir'i Gebze'ye taşıyacağım'

DSP'den Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne başkan adayı olan Ziya Topal çok iddialı konuştu. Kocaeli'yi kurtarması halinde Türkiye'yi de kurtaracağını söyleyip DSP Genel Başkanlığı'na göz kırpan Topal, 'Büyükşehir'e seçilirsem belediyenin merkezini Gebze'ye taşıyacağım' dedi

“Ben Kocaeli’de Batı yakası diye adlandırılan, ilimiz nüfusunun yarısına denk düşen Gebze Bölgesi’nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayıyım. 15 yıldır üvey evlat muamelesi gören bu bölgeye yatırım yapabilecek Gebzeli bir adayım. Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturabilirsek adaleti sağlamamız gerekiyor. 15 yıldır Batı Yakası diye tanımlanan dört ilçeye ne kadar yatırım yapıldığını, diğer taraflara ne kadar yatırım yapıldığını sorgulamalıyız. Ben bunu Kocaeli’nin merkezinde de söylüyorum, burada da söylüyorum: Benim başkanlığımda yatırımlar dengelenene kadar Batı Yakası’na yatırım yapılacaktır.”

İMO GEBZE’NİN 18 

YILLIK BAŞKANI

DSP’den Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı şubat ayının ortasında, seçimlere 1.5 ay gibi hayli kısa bir süre kala açıklanan İnşaat Mühendisi ve İktisatçı Ziya Topal ilimiz gündeminde yerini sıra dışı söylem ve projeleri ile edindi.

YATIRIM ADALETLİ OLMALI

18 yıl İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanlığı, bir dönem DSP’den Gebze Belediye Meclis üyeliği, DSP'den Gebze İlçe Başkanlığı yapan Topal, Büyükşehir yatırımlarındaki adaletsizliği şöyle izah etti: “Eğer bir birey olarak benim adıma 200 TL, beş kişilik aileme toplam 1000 TL tutarında Büyükşehir payı geliyorsa benim bölgeme yatırım yapılmak zorunda. Büyükşehir’e kişi sayısına göre para geliyor. Yatırım da eşit, adaletli şekilde olmalı.

ERTESİ AY GEBZE’YE TAŞIYACAĞIM

İlimiz merkezi basını, benim genel başkanımın yanında il başkanıma, ‘Niçin Gebzeli aday çıkarttınız?’ diye soru soruyor. ‘Biz bugüne kadar Gebze’den çok çektik. Yanlışlıkla koltukta oturursa ne olur?’ tavrındalar. Benim verdiğim cevap şu oldu: ‘Koltukta oturduğumun ertesi ayı Büyükşehir’in merkezini Gebze’ye taşıyacağım.’

Kocaeli’nin en büyük, kalabalık ilçesi Gebze. Ama son üç dört aydır Gebze Belediyesi’nde maaşlar Büyükşehir Belediyesi’ne borçlanarak ödenmektedir.

GEBZE’NİN BÜTÇESİ 

KADAR FAİZ ÖDEMESİ

Büyükşehir Belediyesi’nin 6.1 milyar TL borcu, 3.4 milyar TL tutarında bütçesi var. Bütçenin 400 milyon TL’si borç faizine gidecek. Gebze Belediyesi’nin 2019 bütçesi, 404 milyon TL yani Gebze bütçesi kadar bir parayı faize verir durumundayız.

HİZMET YAPABİLİRLİĞİ YOK

Bütçeden faiz ödemesi sonrası kalan 3 milyar TL’nin 1 milyar TL’sini borcun ana parasına, 1 milyar TL’sini personele ödediğimizde 1 milyar TL kalacak. Bu bağlamda Büyükşehir sadece rutin işleri yapabilir. Hizmet yapılabilirliği yok. Durum bu kadar vahimdir. Koltuğa oturacak kişinin Allah yar ve yardımcısı olsun.”

ÖNCE İNANMAK LAZIM

Niyetinin net bir şekilde Kocaeli’yi kurtarmaya çalışmak olduğunu belirtip, “Şayet Kocaeli’yi kurtarabilirsem Türkiye’yi kurtarmaya çalışacağım” diyerek DSP Genel Başkan adaylığına göz kırpan Topal ekledi: “Tabi bu işler kolay değil. Önce inanmak, inandıktan sonra sana inananların da inanmasını sağlamak gerekiyor” dedi.

Gebze’yi İzmit lobisi il yapacak

Gebze’yi İzmit Lobisi’nin il yapacağını, İzmit Lobisi istemediği müddetçe Gebze il olamayacağını öne süren Topal, “Gebzeli bir başkan orada oturup Batı Yakası’nın haklarını verir ve yatırımlar dengelenirse İzmit Lobisi, Gebze’nin bir an önce il olması ve kurtulmak için devreye girer. Kurtuluruz ve Gebze il olur. Büyükşehir’de Gebzeli başkan olursa, en kötü 4 yıl içinde Gebze yüzde 100 il olur” dedi. Topal şöyle devam etti:

BÜYÜKŞEHİR SADECE MERKEZEÇALIŞIYOR

“Yatırımlar yine merkezde kalırsa, Gebze 2023’te de il olamaz.  Büyükşehir’in merkez ilçe İzmit’te yer almasından ötürü İzmit’e hizmet etmesi gerektiğine dair bir algı var. İzmit’in belediye başkanı var ama sanki Büyükşehir’e de İzmit için başkan seçiliyor. Büyükşehir; Kandıra ve Gölcük gibi ilçeleri de pas geçerek sadece merkeze çalışıyor. Bölgemize yatırım yapılıyor gibi gösteriliyor ama Gebze Belediyesi’ne sormadan veya meclisine onaylatmadan yapıyorlar. Örneğin; Tatlıkuyu – Osman Yılmaz arasına 4 milyon TL’ye üst geçit yapıldı. O üstgeçide ihtiyaç vardı ama 20 yıl sonra vardı.”

Parlamenter sisteme 

DSP’li başkanla döneriz

Ülkemizde son zamanlarda, ‘Beka sorunu’ diye tanımlanan bir sorunun irdelendiğini belirtip bekanın kelime anlamının bölünmek, ayrılmak anlamı taşıdığını hatırlatan Topal, “Büyükşehir’e belediye başkanı seçilen kişiyi, bir ay sonra Başkan beni görevden alabiliyor.

İÇ SAVAŞ RİSKİ

Böyle bir durumda halk eğer sahip çıkmazsa, görevden alınmış oluyorsun. Ama halk sahip çıkarsa ne olacak? O bölgede bir karışıklık olacak. Sonuç itibariyle halkla polis karşı karşıya gelecek. Sonumuz iç savaş olur ve bu noktaya maalesef gidiyoruz. İnşallah öyle bir pozisyon olmaz ama işte herkes olanları seyrediyor. Duyarlı olmak, duyarlı olurken de, ‘Ülke sıkıntıya girmesin. Bunlara oy verelim’ diye bir mantık diye düşünmemek lazım” dedi. Topal şöyle devam etti:

MUHALEFET PROBLEMİ VAR

“Türkiye Cumhuriyeti’nde bugün iktidar problemi yoktur, muhalefet problemi vardır. İktidarları, muhalefetler çalıştırır.  Akıllı muhalefet olmaz ise iktidar bildiğini çalar, öyle de olmuştur. Bizim hedefimiz 2023’e kadar muhalefette kaldıktan sonra 2023’te Allah’ın izniyle şahsımda veya başka bir dava arkadaşımızın liderliğinde partimizin genel başkanının ülkeye başkan olması, hemen ardından parlamenter sisteme en hızlı şekilde dönmektir. Ülkemizde tünelden önce son çıkıştayız. Tünelin içinde patlarsak Allah yar ve yardımcımız olsun.”

TMMOB’un 4 bin 

üyesi kadromdur

18 yıl boyunca TMMOB İMO Gebze Temsilciliği Başkanlığı yapan Ziya Topal, başkan seçilirse kadro konusunda sıkıntı yaşamayacağını söyledi: “TMMOB’un 4 bini aşkın üyesi var.”

Demokratik Sol Parti’den Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan Ziya Topal seçimi kazanması halinde kadro konusunu dert etmiyor. 18 yıl boyunca TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği başkanlığı yapan Topal,  “Hangi kadro ile yöneteceğimi soruyorlar. Ben de, ‘TMMOB’un 4 bine yakın üyesi var, sıkıntı yok’ diyorum” dedi.

MECLİS’TE DE PROBLEM YOK

Ziya Topal öte yandan, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazansa dahi mecliste çoğunluk muhalefette olacak. Topal bu dezavantajı da dert etmiyor: “Büyükşehir’i kazandığımızda, ilçelerden belediye meclisine aday olan ikişer üçer arkadaşımız bizimle beraber Büyükşehir Meclisi’ne gelecek.

YATIRIMDA “TEK ADAM” YETKİSİ!

Büyükşehir Meclisi’ndeki muhalefet partilerinden veya iktidar partisinden arkadaşlar istediklerinin hangisini yaptırabiliyor? Yasaya göre, Büyükşehir Belediye başkanı da ülkenin başkanı gibi yetkiye sahip. Yatırımlar, maalesef tek kişinin inisiyatifinde.

İSTEDİĞİNİZ KARARI 

ÇIKARTIRSINIZ

1998-2002 yılları arası belediye meclis üyeliği yaptım. Belediye başkanı olarak meclise getireceğim öneriler o bölgeyi ilgilendiriyor ise meclis üyeleri muhalefet partisinden dahi olsa bölgenin sorunlarını, sorunlara yönelik çözümü önlerine koyarsanız istediğiniz kararı çıkartırsınız.”

Millet İttifakı ortada 

bir aday çıkartmalıydı

Saadet Partisi Gebze Belediye Başkan adayı Op.Dr.Burcu Çetinkaya’nın İYİ Parti’den adaylığı sürecinde TMMOB Gebze Bileşenleri’ni ziyaretinde Gebze’de CHP/İYİ Parti işbirliğinin şart olduğuna dair söylemini hatırlatıp, “Bu anlamda Büyükşehir adaylığınız tezatlık içermiyor mu?” diye sorduğumuz Topal şu yanıtı verdi:  

ADAY DEĞİLDİM VE 

ŞAHSIM ADINA KONUŞTUM

“Ben o gün o belediye başkan adayı değildim, DSP Gebze İlçe Başkanı idim. Öte yandan partim değil şahsım adına konuştum.  CHP ile İYİ Parti’nin iyi bir zeminde ittifak yapması gerektiğini söyledim.

ORTADA BİR ADAY 

ÇIKARTILMALIYDI

CHP ve İYİ Parti olarak bir ‘evlilik’ yapıp ortak kitleden oy almak istiyorsanız her iki tabana da yakın, ortada bir kişiyle aday çıkartmak zorundasınız ki her iki partinin tabanı size destek versin. İYİ Parti’den KBB adayı olarak ortaya çıkan arkadaşın çok fazla uçta olduğu iddia ediliyor ve CHP’li arkadaşların İYİ Parti’nin Büyükşehir adayına oy verebileceklerini şahsım adına düşünmüyorum.”

Tarımda vatandaş 

ürettikçe zarar ediyor!

Kocaeli’nin sanayinin yanı sıra tarımın da başkenti olacağını ısrarla savunan Ziya Topal, mevcut durumun vahametini Kocaeli’nin turizm ve tarımla özdeşleşen ilçesini örnekle izah etti: “Genel başkanımızla Kandıra’ya bir cuma günü gerçekleştirdiğimiz ziyarette kahvelerin tıklım tıklım olduğunu gördük, oturup vatandaşı dinledik. Vatandaş, ‘Ekmiyoruz. Arsayı bölüp bölüp satıyor, ihtiyaç oldukça yiyoruz. Tohumu, gübresi, benziniyle 1 liraya mal ediyorsak, 75 kuruşa sattığımız için zarar ediyoruz. Ekmiyoruz, bırakıyoruz’ dedi.

KOOPERATİF ALACAK 

HALCİYE SATACAK

Köylü bu haldeyken, eke bilirliği yokken, biz şöyle yola çıktık: Kuracağımız kooperatiflerin en tepe noktasında Büyükşehir şirketlerinden biri, şeffaf halde olacak. Köylünün ürettiğini kooperatif satın alacak ve biz bu malı İstanbul’daki toptancı ve halcilere vereceğiz. Eğer köylü salatalığı toptancıya 1000 liraya veriyor ise kooperatife yüzde 25 veya 50 daha yüksek bedelle verecek. Biz sadece giderlerini, masraflarını ekleyerek toptancıya satacağız. Bugünkü masraflar otomatikman düşecek ve bu düşüş direk tüketiciye de yansıyacak.

TOHUM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Öte yandan biz mutlak surette tohumumuzu üretmek zorundayız. Ziraat Mühendisleri tarafından üç dört köy tespit edilecek. Hangi köyde hangi tohumun üretileceğini mühendisler tespit edecek. Ovacık’taki arkadaşımız bunu 10 kişiyle başarmışsa biz Gebze’deki mühendis, mimar arkadaşların desteğiyle Kocaeli’yi hem tarım, hem ekonomide uçururuz.”

Eskişehir kültürünü 

burada yerleştirebiliriz

Herkes Eskişehir’i merak ediyor. Hepimiz de gidip baktık. Yerde sigara izmariti yok. Dışarıdan gelenler yanlışlıkla attığında halktan herhangi biri o izmariti götürüp çöpe atıyor. Biz bu kültürü burada yerleştirebiliriz. Hepimiz Anadolu’dan gelmişiz, Anadolu kültürünü biliyoruz ama öncelikle kentimizi sahiplenmek zorundayız. Bu kent bizim.

Halkla birlikte karar 

alırsan uygularsın

Bütünşehir’de belediye başkanının istediği kararı alma hakkı var. Halkla birlikte karar alırsan uygularsın, aksi halde halk kararı deler veya sadece birilerinin istediği kararı alırsın.

Lojistiği deprem bölgesinden 

uzakta tutmalıyız

Sanayileşmede artık durmak zorundayız. 1999 depremini hep beraber yaşadık. 10-15 saniye daha sürseydi sanayinin yüzde 40’ının binaları yıkılacak ve vahim duruma gelecekti. Bazı lojistik sanayi yatırımlarını, deprem bölgesinden uzakta tutmak zorundayız.

Sosyalleşmek için zihniyet 

değişikliği yeter

Biz bu bölgenin halkına dolaşabileceği, gece ilerleyen saatlere kadar gezebileceği mekânları yapmalıyız. Bunlara para harcamaya gerek yok sadece zihniyeti değiştirmek yeter. Aksi halde burayı yaşanılır kent yapamaz, sadece çalışılır kent olarak bırakırız. 15 yıl önceki Kocaeli’nin sosyal hayatı ile bugünkü arasında, yüzde 100 fark var. Çok geriledik.

Otopark projesi temelden 

İtibaren hatalı

Çarşı merkezli otopark yapılıyor. Projesi temelinden itibaren hatalıdır. Oradaki arazi parasal anlamda çok kıymetlidir. Hafriyatı alınıp minimum iki kat daha aşağı inilmeliydi çünkü otopark sıkıntımız var.

Bir haftada ruhsat veremeyen 

müdür o koltukta oturamayacak

Ben koltuğa oturduğumda hangi ilçe belediyesi olursa olsun ruhsatı bir hafta içinde veremeyen hiçbir imar müdürü o koltukta oturamayacak. Projeyi içeriye, eksik evrakla veremiyorsunuz. Eğer benim meslek odam çalışıyorsa belediyedeki inşaat mühendisi arkadaşımın projenin statik incelemesiyle ne işi olabilir.

Hafriyat fiyatı batıda 

ayrı doğuda ayrı

Bu kentin sorunları halkın belki ilk anda istemediği, karşı çıkacağı, radikal kararlarla çözülür. Batı ile doğu arası hafriyat fiyat farkı değişik. Biri 7, diğeri 5 TL. Sömürüye halk ve belediye göz yumuyor. Bu bölgede devrim yapmak zorundayız. Devrimi yaparsak hem il, hem ihya oluruz.

Tapu için halk oylamasına giderim

Ben tapu konusunda Gebze Halkı ile halk oylamasına giderim. Rayiç bedellerinin çok yüksek olması sebebiyle birçok ailenin mevcut rakamlarla tapu alma ihtimali yok. Gebze Halkı onay verirse beyan değerlerini yüzde 50 düşürmek ve ecremisil ödenmesi şartıyla halka tapu verilir.

Bakmadan Geçme