Endüstri yangınlarına ortak akıllı STK önlemi

Endüstri yangınlarına önleyici temelli STK müdahalesi, Yanma ve Yangın Mühendisliği Derneği'nden geliyor. Derneğin kurucu başkanı Orhan Sönmez, konuya duyarlı olan kişilerin bireysel faaliyetlerde çok  faydalı olunamadığı düşüncesi ile bir araya gelerek dernekleştiğini söyledi

2018’in sonbaharında İzmit merkezli olarak sessiz sedasız kurulan Yanma ve Yangın Mühendisliği Derneği’nin kamuoyu tanıtımı Gebze’de, dernek destekçilerinden Kaynes Eğitim’de gerçekleşti. Konunun her alandaki uzmanlarının birlikte kurduğu “ortak akıl” ürünü dernek önce ulusal sonra uluslararası arenada belirleyici olmaya aday.

Temeli 2018’de İzmit’te atıldı

2018 yılında İzmit’te kurulan ve ilk kongresini bir süre önce gerçekleştiren Yanma ve Yangın Mühendisliği Derneği’nin kamuoyuna yönelik tanıtımı Gebze’de; MarmaraFuarcılık ile birlikte derneğin iki destekçi özel sektör temsilcisi arasında yer edinen ÇetinTemel ve Serdar Üklimek tarafından kurulan Kaynes Eğitim’in binasında gerçekleşti. Dernek uluslararası hedefler taşıdığı için aynı zamanda Türkçesi “Yangın ve Yanma Mühendislik Temelleri” olan İngilizce açılımıyla Fire Combustion Enginering Foundation (FCEF) ismini de kullanıyor.

Orhan Sönmez’in başkanlığında

Derneğin başkanlığını üstlenen Makine Mühendisi Orhan Sönmez, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Danışma Kurulu’nda ve MMO Gebze İSG Komisyonu’nda üye.

Sekreter Fikret Kır

Derneğin genel sekreteri yangın güvenlik uzmanı ve yangın bilimi müfettişi Fikret Kır. Sanayici iş adamı. Yalova Çiftlikköy’de 2002’de kurulan yangın söndürme ve ekipmanları üzerine üretim ve pazarlama yapan Demo Fire Yangın Söndürme Sistemleri Limited Şirketi’nin genel müdürü.

Başkan yardımcısı Kadriye Oktor

Başkan Yardımcısı Kimya Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Kadriye Oktor. Halen Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerinden Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Çevre Teknolojisi bölümünde Öğretim Görevlisi. Bir dönem TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi’nin başkanlığını da yapan Oktor şubenin son kongresinde genel merkez delegeliğine seçilenler arasında yer aldı.

Kocaman, Zincirlioğlu ve Özer yönetimde

Dernek yöneticilerinden Elektrik Mühendisi Kubilay Kocaman, Tekirdağ’ın merkez ilçesindeki Süleymanpaşa Belediyesi’nde görev yapıyor. Orhan Zincirlioglu ve İsmail Özer derneğin diğer yöneticileri. Zincirlioğlu ve Özer dünkü tanıtım toplantısında yer alamadı.

KOÜ İtfaiyecilik Kulübü de organizasyonda

Dernek Başkanı Orhan Sönmez ile yönetiminin ev sahipliği yaptığı toplantıda Kocaeli Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl sonbaharda kurulan ve Türkiye’de ilk özelliği taşıyan KOÜ İtfaiyecilik Kulübü Başkanı Ahmet Onay ile yönetiminden Buse Bak, Nihal Yaman, AbderrahimJadbi ve Emre Çelik de organizasyona yardımcı olarak yer aldı. Buse Bak program sunumunu üstlenirken Nihal Yaman katılımcı kayıtlarını tutu.

Deneyimlerini aktardılar

Derneğe dair bilgilendirme Başkan Orhan Sönmez ve Sekreter Fikret Kır tarafından yapıldı. Sönmez ve Kır soruları da yanıtladı. Ayrıca sırasıyla derneğin yönetim kurulu yedek üyeleri arasında yer alan Ulusal Yangından Korunma Kurumu (NFPA) yangın uzmanı ve eğitimci  Mehmet Balbaloğlu, KOÜ İtfaiyecilik Kulübü Başkanı Ahmet Onay, KBB İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, gönüllü itfaiye ÖzdemirGünday ve İstanbul Teknik ve Özel Üsküdar Üniversiteleri Öğretim Görevlisi Adli Bilimler Uzmanı Doktor Şahin İplikçi konuya ve derneğe dair konuşmalar yaptı.

Akademisyen ve itfaiyeci ilgisi

Tanıtım programına ayrıca KOÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Öğretim Üyesi Doktor Erkan Akpınar ve Mühendislik Fakültesi’nden Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Necmi Cemal Özdemir, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Görgün, KBB Gebze İtfaiye Grup Amiri Kenan Akçay, Gebze OSB İtfaiye Müdürlüğü’nden Mehmet Ali Tanrıverdi ve ErolYılmaz, AFAD’dan Ümit Çiğdem ve Sebahattin Yaşa, İstanbul Büyükçekmece’den İztent Yapı firmasının yönetici direktörü İlhan İbram, İstanbul Pendik’ten Kurtarır Yangın Sistemleri firmasının genel müdürü Cahit Asıltürk, İstanbul Kadıyöy’den Ren Mühendislik firması yöneticisi Onur Karagöz ile özel sektörden ve gönüllü itfaiyecilerden Handan Tunç, Arzu Yayla, Meliha Öztürk, Serkan Yavuz, Serkan Torun ve Osman Paçul katıldı.

Bireysel çalışmalar faydalı olmuyordu

Dernek Başkanı Orhan Sönmez önemli bir misyona sahip derneğin bu konuya duyarlı olan kişilerin bireysel faaliyetlerde çok başarılı ve faydalı olunamadığı düşüncesi ile bir araya gelerek kurduğu bir STK olduğunu kaydetti. Sönmez, “Ama birlik beraberlik içinde olursak, güçlerimizi ve bilgimizi birleştirirsek çok faydalı olabileceğimize karar verdik” dedi.

2010-2018 arası endüstriyel yangınlar

2010-2018 yılları arasındaki endüstriyel yangınların büyük yıkımlar, büyük mal kayıplarına ve en önemlisi can kayıplarına sebep olduğunu gördüklerini, bu yangınların özellikle 2018’de çok arttığını kaydeden Sönmez, “2018 bizim derneğimizin de kuruluş yılı oldu. Kuruluşumuzu deklare etmek için bu yılın başını bekledik” dedi. Sönmez ayrıca özetle şunları kaydetti:

Boşluğu doldurmaya karar verdik

“Böyle bir dernek bu bölgede kurulmuş değil. Benzeri bir dernek varsa da bizim beklediğimiz, akademik çalışmalar yapabilecek, mühendis arkadaşlarımıza yön verebilecek ve ülkemize ekonomik olarak katkı sağlayabilecek değerde olmadığını düşündük. Biz bu boşluğu doldurmaya karar verdik. Sağ olsunlar. Birlikte olduğumuz, çeşitli vesilelerle tanıştığımız, neredeyse at koşturduğumuz hocalarım ile birlikte olduk. Necmi Özdemir hocam geçen yıl 81 vilayetin itfaiye daire başkanlığını ziyaret ederek bu konuda Evliya Çelebi’nin rekorunu kırmış oldu.

Ulusal ve uluslararası hedeflerimiz var

Bizim dernek olarak faaliyette bulunduğumuz alan öncelikle başlangıç yaptığımız yer İzmit olmakla birlikte öncelikle Kocaeli Bölgesi’nde endüstriyel yangınların önlenmesi, yangın araştırmaları, yangın güvenliğinin sağlanması, yangın güvenliğinde eksik olan yerlerin doldurulmasında faaliyette bulunmakla birlikte yurdumuzda ve ileriki aşamalarda çevre ülkelerde standartlara dokunacak kadar bir hedefimiz var.

Sadece Avrupa normları değil

Türk standartları başta olmak üzere doğudaki komşumuz ülkeler, kuzey komşumuz, güneyde Kıbrıs’ın bizi takip edeceğine inanıyoruz. Ve diğer ülkelerde standartlarımızı kabul ettirmeye çalışacağız. Sadece Avrupa normlarında değil de bizim ülkemizin gerektirdiği normlarda da hem üretimin yapılması hem de yangın güvenliğinin sağlanması konusunda çalışmalar yapacağız.”

Bakmadan Geçme