Eryarsoy Flormar'da soba yasağını kaldıracak

Flormar direnişine iktidardan ilk ziyaret 24 Haziran öncesi Milletvekili Cemil Yaman öncülüğünde göstermelik ve sonuçsuz kalmıştı. İkinci ziyaret İl Başkanı Abdullah Eryarsoy öncülüğünde, tam tersi gerçekleşti. Eryarsoy ilk etapta soba yasağını kaldırıp ikinci etapta kalıcı çözüme yönelecek..

1994 yılında kendiliğinden kapanan Gebze Özgün Haber Gazetesi’nde spor muhabiri olarak başladığım meslekte genel muhabirliğe geçmem fazla uzun sürmedi.

Gebze Belediyesi eski Başkanı merhum Ahmet Penbegüllü’nün 653 işçi ve 80 memurun işine tek kalemde son vermesiyle birlikte başlayan ve yaklaşık bir ay süren direnişle birlikte..

Biraz da seve isteye o geçişi yaşamış oldum.

İlki bir arkadaşın paydaşlığında hala taslak halinde olan ve 2019 sonbaharını hedeflediğim bir kitap çalışmam da var. Bedenimin muhabirliği kaldıramayacağı yıllar biraz daha yoğunlaşacağım. Grev ve direniş maceralarım ile deneyimlerimi ayrı bir kitap yapma düşüncesindeyim.

Şu sıralar neredeyse; “Flormar direnişi kadrolu muhabiri” olduğum doğrudur. Malum önümüz yerel seçim. Gelip gidenleri, soranları edenleri arttı.

24 Haziran genel seçimleri öncesi AKP Kocaeli Milletvekili ve o dönem itibariyle milletvekili adayı Cemil Yaman ziyaret etmişti. Hadi AKP’nin “Basın toplantısı ve 10 Ocak etkinlikleri dahil hiçbir yere çağrılmayacak” ayrıştırmasında; akrediteli gazeteciler listesindeyim alıştım artık ama Yaman’ın ziyaretine dair duyumu geç alınca gidememiştim.

AKP İl Başkanı Avukat Abdullah Eryarsoy ve İlçe Başkanı İrfan Ayar ile beraberindekilerinin ziyaretini bir gün önceden duymama ve Petrol-İş Gebze Şubesi tarafından davet edilmeme rağmen..

İzmit’te zaten önüne geçilemeyen iki vakadan ötürü röportajı yapacağımız kişi tarafından iki defa ertelenmiş, Kocaeli Zirve için çok önemli bir röportaj randevusu ile çakışınca gidemedim.

Duyumlarıma göre..

Eryarsoy ve beraberindekilerin Flormar ziyareti için AKP tarafından hiçbir basına duyuru ve davet yapılmamış.

Ziyareti sendikanın davetinden sebep Gebze Bölgesi yerel basınından –yanılmıyorsam- sadece Gebze Yenigün Gazetesi takip edip dünkü sayısının manşetine taşımış ama sitesinde bu sabah (14 Aralık) 06.30 itibariyle de yoktu.

Haberin fotoğraflarını Eryarsoy’un şahsına ait Facebook sayfasından edindim.

Yenigün’de; genç ve gelecek vaat eden meslektaşlarımızdan Semih Bodur imzalı, “AK Parti İl Başkanı Eryarsoy Flormar işçileriyle buluştu” üst başlıklı, “Kalıcı çözüm için girişim başlattık” başlıklı habere göre Başkan Eryarsoy şunları söylemiş:

“Burada yaşadığınız sıkıntıları görmek için sizlerle bir araya geldik. Siyaset için gelmedik ve dün sendika başkanımızla görüştükten sonra girişimlere başladık. Öncelikle soba konusunda çözüm için valilikle görüştük ve bize geri dönüş sağlayacaklar. Olumlu bir netice için görüşmelerimizi yaptık.

Asıl olarak burada yaşanan durumu kalıcı çözüme kavuşturmak istiyoruz.

Buradaki arkadaşlarımızın hak ettiği şekilde işlerine geri dönebilmesi için ve sizlere katkı sunabilmek için şu an buradayız. Önümüzdeki hafta burada olan arkadaşlarımızın geri dönebilmesi için işverenle görüşeceğiz. Mahkeme konusunda da görüşmelerimiz devam ediyor. Yargı sürecine müdahale etme şansımız yok ama sürecin hızlandırılması için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Haklısınız ve sizlere kolaylıklar diliyorum.”

Bence

Yedinci ayını geride bırakan Flormar direnişinde iktidar kanadından en etkili ve yerinde ilk ziyaret Başkan Eryarsoy tarafından gerçekleşmiştir. 24 Haziran seçimleri öncesi Cemil Yaman’ın her tür samimiyetten uzak, mikrofon yasağı henüz yürürlükte olmamasına rağmen, “Aman. İşveren görmesin, duymasın” dercesine konuşmasında mikrofon dahi kullanmadığı; iktidar partisine üye bir milletvekiline yakışmayacak tavırlardaki ziyaretine nazaran samimi, gerçekçi ve inandırıcı bir ziyarettir. Bu sebepten ötürü, ilktir.

Eryarsoy’un konuşmasının iki yerinde işçilere hak verdiğini ifade etmesi..

Toplum sınıfları arasında özellikle sermaye ile emek arasındaki çelişkili veya “kavgalı” durumlarda tercihini ve tavrını hep sermayeden yana kullanan bir partinin il başkanı olmasından sebep, derin anlamlar içermektedir. Sırf bundan sebep yakında, “işlerinin yoğunluğu gereği” ve “hür” iradesiyle “istifa verirse” şaşırmam!

Kocaeli bir bakış açısıyla sanayi, bir bakış açısıyla emek kentidir. Her iki tanım da doğrudur ama iktidar partisinde kuruluşundan bugüne nihayet bir il başkanı, sermaye/sanayi yanını da göz ardı etmeden emek yanını da görmüştür.

Kalıcı çözüme yönelik adımlar atacağını söylemiştir. Evet. Kalıcı çözüm parti farkı gözetmeksizin her dönem için geçerli olmak üzere, iktidar partisindedir. O iktidarın bugünkü adı AKP ise ki şüphesiz ve tartışmasız öyle, çözüm AKP’dedir.

Şahsım adına şu tespitimi de izah ederim ki bence Nihat Ergün’den sonra iktidar partisinin il başkanı olduğu bilincindeki ikinci AKP İl Başkanı, Avukat Abdullah Eryarsoy’dur.

Davalarında hak verdiği direnişçi işçiler soğuk kış şartlarında beklemektedir. Kısa vadede, acil olarak soba yasağının kalkması gerekmektedir. Eryarsoy da konuya dair valilikle temas kurup yanıt beklediklerini söylemiştir. Eminim ki kısa vadede buna gücü ve etkisi yetecektir.

Orta veya uzun vadede kalıcı çözüme gelince şu gerçekler artık gözardı edilmemelidir.

Dönem farkı gözetmeksizin Hükümetler’in yabancı sermaye çağrısı yerindedir. Yatırım yatırımdır ama niyet iyi ölçülmelidir.

Flormar aslında yerli sermaye idi, sonra ağırlığını yabancı sermaye edindi. Hadi tarlaların, toprakların, villalar kurularak yabancılara satışı bir derece ama örneğin Gebze’deki Kent Şekerleme dahil olmak üzere çok sayıda milli, ulusal sermayenin yabancı sermayeye devri, bence ülke açısından endişe verici bir risktir. Yabancı sermayenin yatırım yapmasıyla yerli sermayeyi devşirmesi, aynı şey değildir.

 Yves Roche’nin Fransa dahil her fabrikasında sendika var. Demek ki yabancı sermayenin bir iki istisna hariç ülkemizi tercih sebebi emeğin ucuzluğunun yanı sıra yasa ve Anayasa çiğnemede, Hükümetler’in de yetersizliğinde aradığı zemini bulmalarıdır.

Yargıda işe iade davalarında süre uzunluğu sadece Flormar değil ilimizdeki ve ülkemizdeki diğer benzer durumlar için de önemli bir sorundur. Sadece Flormar davası için değil tüm işe iade davaları için kalıcı çözüm bulunmalıdır.

Eryarsoy’un Flormar ziyareti, salt göstermelik bir ziyaret değil olması gerektiği şekilde, çözüme yöneliktir.

Şahsım adına…

Takdir ve tebrik ederim.

Bakmadan Geçme