Hürriyet Teleferik Projesini anlattı!

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Makam Toplantı salonunda teleferik projenin sunumu yaptığı basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

Başkan Hürriyet toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;

“Marmara’nın incisi burası. Kocaeli’nin hala aşılamayan en büyük sorunlarından birisi trafik sorunu. İzmit’te bundan nasibini alıyor. Dolayısıyla trafik sorununa bir nebze de olsa kuzey-güney bağlantılı trafiğini rahatlatabilecek bir çalışma, bir proje bizim teleferik projemiz. Biz kentin turizmine katkı sağlayabilme düşüncesiyle teleferik yapabilir miyiz? Diyerek çalışmaya başlamıştık. Bu çalışmaları, araştırmaları 2019’da başlattık. Önce proje yapılmış kentleri inceledik, oradaki kent dinamikleriyle görüştük. 

“PROJEYİ YENİDEN YAPMAK ZORUNDA KALDIK”
Bu konuda uzman firmalarla görüştük, nereden başlamalıyız dedik. Kentte bu konuda analiz yaptık. Hangi alanlar teleferik için daha uygun düşündük. Teleferik çalışmamızda fizibilite raporu hazırlığımız oldu. 2020 yılında projemizi oluşturduk. Daha sonra bazı gelişmeler neticesinde projemiz yenilenmek zorunda kaldı. 2021 yılında sil baştan diyerek yeniden proje hazırlatmak durumunda kaldık. 

“TAKILDIĞIMIZ ÇOK NOKTA OLDU”
2022 yılında hazırlanan son projemiz tamamlandı. Projemiz bütün ana hatları ve detaylarıyla birlikte hazır. Animasyonumuz orjinale yakın ölçüler kullanılarak oluşturuldu. Gönül isterdi ki bütün resmi başvurularımız onaylanmış şekilde bunun lansmanını yapalım. Ne yazık ki takıldığımız çok nokta oldu. Değiştirdiğimiz çok konular oldu. Şimdi neden o istediğimiz noktaya gelemediğimiz hakkında halkımızı bilgilendirmek istiyoruz. 

İLK PROJE VE SÜRECİ 
2019’da bu çalışmalara başladık. 2019’da bu çalışmalara başladığımızda yaklaşık 10 ayrı lokasyon incelendi. Bu 10 lokasyon içerisinde en pratik, en kolay ve kente en fazla katkı sunacak 2 alan belirlendi. Bunlardan bir tanesi ve en uygunu şu anda Milli İrade Meydanı denilen alanımızdı. Oradan yukarıya Bağçeşme’ye çıkma hattıydı. İlk başlangıç ayağının kent meydanı olması planlandı. Orası planlarda 20 dönüm altı yeşil alan ve ilçe belediyesinin rahatlıkla kullanabileceği bir bölge. 

“BİTİŞ NOKTASI BAĞÇEŞME”
Buradan Bağçeşme’ye doğru bir hat düşündük. Kamulaştırma noktasında da bizi zorlamayacak bir proje. Hattın bitiş noktası bizim Bağçeşme’deki mesire alanımız. Büyükşehirle bir takas yapmıştık. Bir alacağımıza karşılık gayrimenkul takasında bulunmuştuk ve bu Bağçeşme’deki parsellerin bir kısmını da o takasın içine sokmuştuk. Böyle bir proje yaparsak bitiş ayağı kendi alanımıza denk gelsin diye bunu yapmıştık. 

“ÇOK KABİNLİ SİSTEM”
İlk projemizde taşıma kapasitesi, projede kaç ayak olacak, bu ayakların arasındaki uzunluk ne kadar olacak, ayakların geleceği parsellerin mülkiyet durumları, kamulaştırma bedelleri, binaları kurtarıyor mu, kurtarmıyor mu? Bütün hat üzerinde teknik detayıyla birlikte raporlandı. Projemizin ilk amacının turizm olması öngörüldü. Terminaller arasında paralel iki hat üzerinde sürekli dönen çok kabinli sistem planlandı. 

PROJE DETAYLARI
Perşembe Pazarı ile Şehitlik Mesire alanı arasındaki 2 istasyon bulunması, seyahat süresinin 6 dakika olması, iki istasyon arasında yükseklik farkının 210 metre olması, hattın yaklaşık yatay uzunluğunun 1700 metre olması, 7 direkten ve her bir direk için en fazla 20-25 metre kare alanın gerektiği direk aralıklarının eşit olması gibi bir zorunluluğunun olmadığı, sistemde 8 kişilik gondol tipi 28 adet kabinin yer alması, yıllık ortalama yolcu sayısı, amortisman süresi ve toplam maliyet öngörüldü. 

“RAPORU BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNE SUNMUŞTUK”
İlk projemizde tüm detaylarına çalıştığımız halde gelinen son noktada ‘projeleri yok ki’ gibi bir ifadeyle de karşılaşmıştık. Halbuki bizim bir fizibilite raporumuz vardı. Teknik olarak üzerinde çok ciddi olarak çalıştık. Biz bunu sunmuştuk. Herhangi bir arka kapı diplomasisi olmadan Büyükşehir meclisinde de dile getirmiştim. Başlangıç ayağının Milli İrade Meydanında olacağını Büyükşehir Meclisinde belirtmiştik. Raporu da sunduk kendilerine. Alt istasyonun bütün koordinatları, nereye denk geleceği gibi tüm detaylara baktık. 

“APAR TOPAR İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI”
Biz bu projeyi aynı zamanda Cumhurbaşkanlığının Strateji ve Bütçe Başkanlığına da sunduk. Bunu sadece dış finansmanla yapabiliriz. Bu projemiz İzmit Belediye Meclisinden onay almadı, müdürlüğe iade oldu. Büyükşehir meclisinde de hızlı bir şekilde Milli İrade Meydanında kent meydanı projesi var dendi. Bizde orayı kullanmayalım diye apar topar imar planı değişikliği yapıldı. Büyükşehir projeyi sunarken imar planı değişikliği önümüze geldiğinde kendilerine itiraz ettik. 

“İTİRAZIMIZ REDDEDİLDİ”
Dedik ki ‘Kent meydanı projesi de yapılsın ama Teleferik Projesinin bir ayağının bile oraya denk gelmesi bu projenize değer katacak. Hatta ortak proje halinde yapabilirsek gerçekten kente çok ciddi değer katacak bir iş yapılmış olacak. Trafiği de güney – kuzey hattını da ciddi anlamda rahatlatacak bir proje. Daha da önemlisi bizim tarih koridorunun da başlangıç noktasına gelen bir alanda olması nedeniyle de o bölgeyi de cazibe merkezi haline getirecektik.’ Ne yazık ki imar planı değişikliğine itirazımız ‘Turizme hizmet verecek konumda olmadığı, ulaşım sistemiyle entegre olamayacağı gibi gerekçelerle reddedildi. 

“YENİ PROJEYE ÇALIŞTIK”
Bizim derdimiz iş çözmek. Bu konuda gerçekten ciddiyetle çalıştık. Biz de kaybedecek zamanımız yok dedik ve bu plan tadilatı sonrasında orayı kullanamayacağımız için yeni bir proje çalıştık. Başka bir başlangıç alanı belirledik. İkinci projemizde ise hattımız Anıtpark’tan başlıyor. Biz önceki projemizi de tüm meclis üyelerimize ‘Halat koparsa ne olura’ kadar anlattık. 

“SÜRECİMİZ DEVAM EDİYOR”
Anıtpark – Bağçeşme Teleferik Hattının alt istasyonu Anıtpark’tan başlıyor.  Üst istasyon kısmı da değişti ne yazık ki. Çünkü proje değişince ayakların yeri değiştiği için yükseklikler kurtarmadı. Tarih koridoru ve üst istasyonun çevresi canlanacak. Tüm detaylara firma çalıştı. Boşta olsa sürekli dönecek bir sistem bu sistem. Güvenliği iki kat arttırılmış, üst teknolojinin kullanabileceği bir sistem. ÇED ile ilgili gerekli yazışmaları yaptık. Yine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına başvurularımızı yaptık. Şu anda haber bekliyoruz. Projenin uygulanmasıyla ilgili sonuç bekliyoruz.  Sürecimiz devam ediyor. İlgili kurumlara raporlarımızı sunduk. 

“KENDİSİNİ AMORTİ EDEBİLECEK BİR SİSTEM”
Biz bu konuda kararlılıkla çalışıyoruz. Süreç nasıl gelişecek onu bilmiyoruz. İzmit’te teleferik projesinin kazandırılmasıyla ilgili ciddiyetle ve alanında uzman kişilerle çalışmaya devam ediyoruz. Umarım bu projeyi gerçekleştirebiliriz. Umarız ki diğer belediyelere diğer kurumlara jet hızıyla verilen izinler onaylanır. İnşallah bu izinler bize de verilir. Biz devletten yada hükümetten bir mali destek talep etmedik. Sadece dış kredi kullanabilmek için yasa gereği Cumhurbaşkanlığından bir onay gerekiyor. O onayı bekliyoruz. Onay gelirse kendini çok hızlı amorti edebilecek bir sistem. 

“İZMİT KOCAELİ’NİN KALBİ”
Hem temiz enerji hem turizme katkı verecek kentin cazibesini arttıracak bir proje. Burası kentin göbeği. Özellikle Anıtpark bölgesi, tramvay durağının da orada oluşu, tüm hatların orada kesişiyor oluşu işi kıymetli bir hale sokuyor. Süreçlerin devam ettiğini tüm kamuoyu bilsin. Biz Boztepe Projesini inceledik ve orası 5 senede kendi finansmanını çıkaracak diye planlanmıştı fakat 1 buçuk senede parasını çıkardı. İzmit Kocaeli’nin kalbi. Burası rahat ulaşımından ötürü çok fazla hareketin olabileceği bir yer. Firma da bu konuda çok emin. Biz bu projenin gerçekten kente değer katacak bir proje olacağına inanıyoruz.” 

Bakmadan Geçme