İGU maaşını devletten alırsa taşeron olur

İSG-SEN Genel Başkanı İrfan Sayar, MMO Gebze'nin iş sağlığı ve güvenliği paneli için geldiği Gebze'de ezber bozdu: 'Maaşı devletten almak bizi ipe götürür. Taşeron oluruz…'

Kısa adı İSG-SEN olan İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar, Gebze’de ezber bozdu. Sendika bu yıl içinde temmuz ayında, işverenlerini denetledikleri için görevlerini yerine getirememekten şikayetçi olan iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri tarafından kurulmuştu. Aynı meslek mensuplarına yönelik bilinen çok sayıda derneğin üstelik geçmişi olan varlıklarına rağmen kısa sürede adından söz ettiren sendika önceki cumartesi günü MMO Gebze Temsilciliği’nin “İş Sağlığı ve Güvenliği” konulu panelinde de en üst düzey temsil edildi.

Bizi ipe götürür ipe

İSG-SEN ilk ezberi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının maaşlarını alma tartışmaları üzerinden bozdu. Genel kanaat uzmanların maaşını direk işverenden almasının yerine işverenden aktarılacak kaynakla oluşturulacak havuzdan, devletin hakemliğinde almayı savunuyordu. Sayar, “Bu kadar bağımlılık varken, bir de devletten maaş alacak olmak bizi ipe götürür herhalde” dedi. Sayar şöyle devam etti:

Patatesçi, soğancı gibi

“İlk çözmemiz gereken sorun, ilk halletmemiz gereken mesele bu değildir. Sigorta primimiz OSGB (ortak sağlık güvenlik birimi) tarafından yatırılacak. OSGB’nin yemeğini yiyip ekipmanını kullanacağız. Maaşımızı devlet ödeyecek. Bu şekilde de taşeron olmuş olacak ve itibarsızlaşacağız. Bize hala bir isim bulamadılar. Patatesçi, soğancı der gibi, itibarsızlaştırma isimlendirmeden başlıyor.

İsmimiz kısaca İGU’dur

Bizim ismimiz iş sağlığı ve güvenliği uzmanı değildir. İş güvenlikçi, iş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli değildir. İş güvenliği uzmanıdır, kısaca İGU’dur.  Üstelik bu itibarsızlaştırma ne yazık ki kendi içimizde de sürüyor. Ben iki doktorun birbirini itibarsızlaştırdığını görmedim. Biz de ise A, B, C (Dünyada ikinci bir örneği yok) diye sınıflandırmalar oluyor.”

Bilmediğiniz konularda yanıt vermeyin

İş kollarında bir diğer olumsuz yönün İGU’ların bilmedikleri konuda fikir yürüttüklerini, üstelik bunu sosyal medya gibi herkesin göreceği şekilde aleni sürdürdüklerini anlatan Sayar, “Cevabınızı bilmediğiniz konular varsa, o konulara dair cevap vermeyin” uyarısında bulundu.

Sağlıktan biz sorumluysak hekimler ne iş yapacak

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı diye tanımlanmanın risklerine dikkat çeken Sayar ilk sırayı “sağlık” tanımlamasından esasla üstelik çok riskli bir iş yükünün altına girildiğini belirtip, “Çalışanın sağlığından biz sorumluysak, hekimler ne iş yapacak?” deyip tanımlamadaki tezatlığa somut ve çarpıcı bir yaklaşım getirdi.

S

üpermen değiliz

Konuşmasında slayt eşliğinde görseller de kullanan Başkan Sayar konuşmasını da o görsel destekle tamamladı: “İş güvenliği uzmanı Süpermen değildir.”

Kitabını imzaladı

İnsanHayatı” adlı kitabında açık ve akıcı diliyle akıllara ve hafızalara kazınan pek çok iş kazasını, kazazedelerin penceresinden kaleme aldığı eserini de panel sonrası imzalayan Sayar, Gebze’den keyifli ayrıldı.

Bakmadan Geçme