Kooperatifte de uzlaştılar

Gebze'de CHP'li Dursun'un Millet İttifakı adaylığında uzlaşan İYİ Parti ve CHP toplantılarda proje ve programları da konuşuyor. Gebze'de gerek üretici gerek tüketici kooperatiflerinin kurulmasında da uzlaşı sağlandı gibi

Millet İttifakı sürecinin uzun ama firesiz atlatıldığı Gebze’de ittifakın bileşenleri proje ve program konusunda da uzlaşı yollarını arıyor. Gebze’de gerek üretici gerekse tüketiciyi koruyacak olan, belediyelerin kurmasında önünde hiç engel olmayan kooperatifleşmede de uzlaşı sağlandı gibi.

İYİ Parti Gebze İlçe yönetim kurulu üyesi Celal Yıldırım üretici kooperatiflerinin şehir dışından getirdiği üründe önce hale girme zorunluluğunun yaşandığını kaybetti. CHP Gebze heyetinin İYİ Parti’yi ziyaretinde söz alan Yıldırım, “Üretici kooperatifleri için tüm belediyelerin direk satış yapabileceği yerler açılmalı. Ama hiç yerde açılamıyor. İstanbul’da üç defa açıldı. Önce tabelaları indirdiler. Sonra oraları yıktılar. Üretici kanuni hakkına rağmen ürününü direk indiremiyor” dedi.

BELEDİYENİN HAKKI VAR

Millet İttifakı/CHP Gebze Belediye Başkan adayı Avukat Recep Dursun ise belediyelerin gerek üretici gerekse tüketici kooperatifi kurma hakkı olduğunu belirtip,  “2008, 2009’da hal yasası çıktı. Aslında hal yasası, hali ele geçirme, komisyonlara verme içindi. Belediyenin kooperatif kurma hakkı var. Bizim amacımız da o ürünü hale girmeden indirip Halk Marketler aracılığı ile halka en ekonomik şekilde ulaştırabilmek. Üreticinin o ürünü hale indirme mecburiyeti yok. Zincir marketler aynı ürünü, hale indirmeden temin ediyor” diye konuştu.

TEKELLEŞME ÜRETİMLE KIRILIR

Serbest piyasa ekonomisi ve tekelleştirmeyi arttırmak için bu yöntemlere başvurulduğunu kaydeden Dursun, “Bizim amacımız kendi kendine yeten bir ülke haline gelmemiz ama samanı, soğanı ithal eder hale geldik” dedi. İYİ Parti Gebze İlçe Başkanı Özhan Öztürk, Türkiye’de 150 olan hal binası sayısının 37’ye düşeceğini belirtirken Dursun, “Bu tekelleşmedir. Tekelleşmeyi de üreterek kırarsanız” dedi.

Bakmadan Geçme