Memurlara hac izni ve disiplin cezası affı geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memurlara yıllık izine ek olarak 'hac izni' ve disiplin cezası affının geleceğini açıkladı.

Görüşmeler kapsamında Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, Türkiye Kamu Sen, KESK ve hizmet kollarında yetkili sendikaların yetkilileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde üçüncü toplantısını yaptı.

Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, hükûmetin kamu personeline yeni teklifinin 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci ayı için yüzde 10; 2025'in ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam olduğunu bildirdi.

"3600 EK GÖSTERGE KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILACAK"

Işıkhan, görüşmelerde sadece mali haklar değil, sosyal haklara ilişkin de çok sayıda teklifin bulunduğuna dikkati çekerek, şunları aktardı:

"Bu çerçevede değerlendirdiğimizde, altıncı dönemde toplu sözleşmeler yoluyla kamu çalışanlarının geneline yönelik olarak 53 madde, 11 hizmet kolunuza yönelik olarak 270 madde, toplamda ise 323 madde üzerinde uzlaşmaya varmıştık. Bugün müzakerelerle geldiğimiz nokta, üzerinde uzlaşacağımız ve memurlarımız için kazanım sayılacak çok sayıda maddemiz bulunduğunu göstermektedir."

DİSİPLİN AFFI, HAC İZNİ GELİYOR

Konfederasyonların teklifleri arasında olumlu olarak değerlendirebilecekleri maddelerin bulunduğuna işaret eden Işıkhan, bu maddeleri şöyle sıraladı:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da önemli vaatleri arasında yer alan 1. dereceye ulaşan tüm kamu görevlilerine 3600 ek göstergenin getirilmesi hususunda yetkili konfederasyonla birlikte çalışma yapacağız. Yaklaşık 18 yıldır kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affedilmesine yönelik bir çalışma bulunmamaktaydı. Bu konuda yetkili konfederasyonla birlikte belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız.

Kurumlarla istişare yapılarak, kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme sınavlarının belli sürelerde ve düzenli aralıklarla yapılması hususunda da yine çalışmalarımızı işbirliği içerisinde sürdüreceğiz. Bunun yanında Mobbing İzleme Kurulu'nda sendika temsilcilerinin yer alması, memurlara yıllık izinleri haricinde hac izni verilmesi hususu, TOKİ konutlarında evi olmayan memurlara öncelik verilmesi, engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanması yönünde yine paydaşlarımızla yakın istişare içerisinde bulunacağımızı ifade etmek isterim." 

GÖRÜŞME SÜRECİ NASIL OLACAK

Hükûmet ve sendikalar arasında anlaşma sağlanmaması durumunda 22 Ağustos'ta yeni teklif masaya gelecek. Tarafların bu tarihte de anlaşamaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulacak. 30 Ağustos'a kadar anlaşma sağlanamazsa hakem kuruluna gidilecek ve yeni zam oranı belirlenecek.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme