O sebzeler arasında ölümcül benzerlik bulunuyor

Son zamanlarda İstanbul'da bir ıspanak krizi yaşanmıştı. Çok sayıda vatandaş ıspanaktan dolayı zehirlenme geçirmişti. Bunun üzerine incelemelerde bulunan İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün inceleme ve açıklamasına göre zehirlenme ıspanaktan kaynaklı değil ıspanağa karışan 'güzelavrat' otundan kaynaklı.

Ispanak ve Güzelavrat otu İstanbul ve Tekirdağ'da ıspanak yedikten sonra zehirlenen ve hastaneye kaldırılan vatandaşlar için yapılan incelemenin ardından gündeme geldi. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, ürünün satın alındığı noktalardan aynı ürünlerle yaptığı analizlerin sonucunda ıspanakların içinde yabancı ot kaynaklı yoğun miktarda “atropin” ve “scopalamn” maddesi tespit ettğini açıkladı. Bu iki madde için de güzelavrat otu ve adam otu işaret ediliyor.

Peki güzelavrat otu nedir?

Güzelavrat otu (Atropa belladonna veya Atropa bella-donna),patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsnojenik özellkler olan oldukça zehirli yemişler boyunca olan yapraklarından elde edilir. Tür, Avrupa, Kuzey Afrka ve Batı Asya'nın yerlisidir ve Kuzey Amerka'nın bazı kısımlarında da bulunur hale gelmştr. Yetiştiği alanlar çoğunlukla kireçten zengin topraklı, nemli ve loş yerlerdir. Adı olan "Bella-Donna" İtalyanca'dan köken alır ve "güzel kadın" anlamına gelmektedir. Atropin maddesini kadınlar bir zamanlar göz bebeklerini büyütmek için kullanmışlardır.

Güzelavrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa kadar erişebilir. Çan şeklili çiçekler hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveler olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkolodler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla yayılmayı da sağlayan hayvanlar tarafından iştahlıca tüketilirler.

Bakmadan Geçme