• Haberler
  • Yaşam
  • Sermayeleri sadece bir çuval un olan iki ev hanımının başarı hikayesi!

Sermayeleri sadece bir çuval un olan iki ev hanımının başarı hikayesi!

Bu haber İzmit'in 42 Evler Mahallesi'nde ikamet eden iki girişimci ev kadının bir çuval un ile başladıkları işteki başarılarının hikayesidir.

İzmit’in 42 Evler Mahallesi’nde ikamet eden ve ev hanımı olan Fatma Taşpınar ile Dilek Erenoğlu, bundan tam 3 yıl önce iş kurmak için bir araya gelirler. Amaçları evde olduğu gibi poaça, börek yapıp bölgedeki esnafa satmak ve aile bütçesine katkıda bulunmaktır. Ancak ortada ciddi bir sorun vardır. İki Karadenizli girişimci kadının sermayeleri yoktur. Ancak Karadeniz’in inatçılığı vardır bu iki kadın girişimcide…

Pes Etmek Yok!                                                               

Pes etmediler. İki kadın açtıkları dükkana 50’şer tl. gibi komik bir para koyarak ortak olurlar. 100 tl.’lik bu sermaye ile bir çuval un alırlar ve poaça-börek üretimine başlarlar. Ancak aksilikler yakalarını bırakmaz. Aynı hafta içerisinde İl Sağlık ekipleri dükkana gelerek burada üretim yapamayacaklarını belirten yazıyı ellerine verir. İl Sağlık ekiplerinin belirttiği üretim koşullarını sağlayacak sermayeleri olmadığı için tam umutların bittiği yerde yeni bir fikir akıllarına gelir:

Ev Yemekleri Yapmak…

Yemekleri evde yapmaya başlarlar ama bu sefer de masa, sandalye, tabak, kaşık, çatal, bıçak gibi lokanta malzemelerine ihtiyaç duyarlar. Sermayeleri olmadığı için bu ihtiyaçların hepsini evlerinden getirdikleri malzemelerle sağlarlar. Bütün bu mücadelelerden sonra yaptıkları yemekleri beğenenlerin destekleri ile Fatma ve Dilek Hanım daha da motive olur. Ürün çeşitliliğini artırarak gelen müşteriler artık buranın müdavimi olur. Artık sadece mahalle esnafı değil burayı duyan herkes buraya gelmeye başlar.

Hem Kaliteli Hem de Uygun Fiyatlı Yemekler

Bu dükkanın kurulmasından üretime başlayana kadar çok zor günler geçirdiklerini belirten iki girişimci kadın Fatma Taşpınar ve Dilek Erenoğlu artık zorlukların geride kaldığını aynı azimle işe devam ettiklerini belirterek şöyle devam ettiler: ‘’Bunca zor günler geçirdik ama başardık. Devlete ve esnafa bir kuruş borcumuz yok. Ayrıca devletten bir kuruş ne kredi ne de hibe adı altında yardım almadık. Kendi gayretlerimizle mücadelemizi verdik. Mahalle esnafı haricinde sırf bizim yemeklerimiz için buraya gelenler var. Lezzetimizin yanı sıra fiyatlarımızın uygunluğu da müşteri sayımızın artmasında etken oldu elbette. Fiyatlarımızı belirlerken mümkün olduğunca maliyetlerimizin az üstünde rakamlarla belirledik. Şu dönemde yemek işiyle uğraşanlar dahil olmak üzere herkesin işinde düşme varken bizim ciromuz daha da arttı. Uygun fiyatla hizmet ederken kaliteden ödün vermemiz söz konusu olamaz. Yemeklerimizi katkısız malzemelerden ve doğal ürünlerden olmasına özen gösteriyoruz. Kalitesiz bir ürünü mutfaktan çıkartmamız mümkün değildir. Çünkü bizler de ailelerimizle birlikte bütün yemeklerimizi burada yiyoruz. O yüzden kaliteli yemeğin kaliteli malzemeden çıktığını biliyoruz. Buna bir de el hüneri eklendiğinde lezzetli yemeklerle müşterilerimizin karşısına çıkıyoruz. Bu arada biz iki ortak Karadenizli olduğumuz için yemeklerimiz de doğal olarak daha çok Karadeniz ağırlıklı oluyor.Ayrıca bir şey daha ilave etmek istiyorum. Biz iki girişimci kadın olarak aynı zamanda anneyiz ve çocuklarımız var. Onlara da zaman ayırma zorunluluğumuz ve sorumluluğumuz var. O yüzden Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde dükkanımızı kapatıyoruz. Hafta içi olmak üzere kaliteli, uygun fiyata ve yöresel yemeklerimizi tatmak isteyen herkesi 42 Evler Mutfağı’na davet ediyoruz.’’

BOL ÇEŞİT VAR

Çorba çeşitlerinin yanı sıra mısır ekmeği ile tadına doyum olmayan içyağlı fasulyeli kara lahana çorbası buraya gelenlerin en çok rağbet ettikleri ürün. Çokça çeşidin olduğu 42 Evler Mutfağı’nda çıkan diğer bazı yemekler şöyle: Fırında Köfte, Patlıcanlı Köfte, Fırında Köfteli Patates, Fırında Tavuk, Dolma Çeşitleri, Kuru Fasulye, Pilav çeşitleri. Ayrıca muhteşem lezzeti ile ev baklavası tatlı sevenler için vazgeçilmezlerden biri olarak sayabiliriz.

Hemen belirtelim 42 Evler Mutfağı 12:00 ile 16:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Körfez Mah. Ali Dikmen Sk.  No:19 (42 Evler Camisi ilerisi) İzmit

Tel.:0532 167 17 54

Bakmadan Geçme