Yakup Törk Bugün 'adayım' demem yarın görevden kaçmam

CHP Darıca İlçe Başkanı Yakup Törk basın toplantısında kilit soruya şu yanıtı verdi: 'An itibariyle 'adayım' demem ama görevden de kaçmam

Cumhuriyet Halk Partisi – CHP Darıca İlçe Başkanı Yakup Törk yaz mevsimi nedeniyle ara verdikleri aylık olağan basın toplantılarına dün akşam yeniden başlarken kilit soruya samimi yanıtlar verdi. CHP Darıca’dan belediye başkan aday adaylığına ‘kesin’ gözüyle bakılan Başkan Törk takvimin açıklanmasından esasla bugün itibariyle ‘adayım’ demeyeceğini ama partinin görevlendirmesi, partililerin isteği doğrultusunda görevden kaçmayacağını söyledi. Şahsının veya bir başka partilisinin adaylığında 30 yıl aradan sonra Darıca’da CHP iktidarı için sadece CHP’lilerin oylarının yetersiz olduğuna dikkat çekti. Yakup Törk dün akşamki toplantıda gazetecilerin soruları üzerine şu yanıtları verdi:

Adayım demeyi aştım…

“İlçe başkanı olarak, ‘Adayım’ deme şansım yok. Ben onu aştım. Şayet partimiz uygun görür, partililerimiz ısrar ederse görevden kaçmam. Şu an itibariyle, bu konumda adayım deme durumum yok.

Keramettin Gençtür gayriresmi söyledi

Keramettin Gençtürk, Büyükşehir adaylığını gayriresmi söyledi. Çalışmalara başladı. Dosyayı ilçe başkanlıkları alıyor, o takvim başlamadı.

Parti Meclisi’nde karar cuma günü çıkacak

Yerel seçimde aday belirleme, gayriresmi başladı. Cuma günü parti meclisinde de kararlar çıkacak. Biz üyeyle, hatta daha genişletilmiş bir ön seçimi uygun görüyoruz. Genel merkez karar verecek ama bizim düşüncelerimiz de önemli. Adayı ön seçimle belirleriz ama sadece CHP seçmeninin değil herkesin oy vereceği bir aday ve ekiple yola çıkmalıyız. Süreç belli değil ama ay sonuna kadar takvim netleşir. Muhtemelen ekim ayı gibi aday adayları çıkar, ekim sonu kasım başı gibi aday belirlenir. Ön seçim de bu süreçte yapılır.

Belki ilk iki mülakattan geçer

Adayın ön seçimle belirlenmesi demokratik olur ama ön seçimden çıkacak adayın yüzde 100 doğruluğu olmaz. Belki ilk iki mülakattan geçer.

2 bin 300 üyemiz var. Sandığa 1000 üyeyle gideriz

2 bin 300 üyemiz var. Bu üyelerin yarısı aktif. Genel merkezin belirtileri var. Sanki aidatı düzenli ödeyen, aktif üyeyle ön seçim yapılacağına dair, kesinlik kazanmamış kulis bilgisi var. O zaman ön seçimde oy kullanacak partili sayımız 2 bin 300’den 1000’e kadar düşebilir.

Tüm dinamikler katılsın ama…

Tahsin Bey ile o röportajından sonra bir iki saat sohbet ettik. Ben isterim ki 10 bin kişiyle yapalım tüm dinamikler katılsın ama ne yazık ki çok gerçekçi olamıyor. Ama bunun farklı yöntemleri var. STK’lara muhtarlara sorulması gibi. Ama salt CHP tabanından oy alacak bir belediye başkan adayı, sandıktan çıkmayacak. Bu kentte herkesten oy alacak bir yapıyla talebiz. Artık CHP muhalefet olmayı kabul etmiyor. Almak için ne gerekiyorsa yapmak için uğraşacağız ve alacağız.

Kimsenin adaylığını engellemem ama yönetim yerinde kalmalı

İlkesel olarak yönetimdeki arkadaşların yerinde kalmasını beklerim ama kimsenin adaylığını engellemek gibi bir durum olmaz. Bu yönetim benim veya bir başka arkadaşın başkanlığında seçimi yürütecek bir yönetim. Ben aday olursam, içinden başkan seçer. Arkadaşların hedefi kenti kazanmak. Kimsenin şahsi çıkarını öne çıkarıp aday olacağını sanmıyorum.

Belediye meclis üyesi adaylarımız da ön seçimle, belki fermuar seçimiyle belirlenebilir, olabilir.

10 bin kişiyle anket yapacağız

Bir resmi anket yok. Ay sonunda anket yapacağız. Sonuçları paylaşırım. Anketi örgüt olarak, 10 bin kişiyle yapacağız. Hatta AK Parti’nin adaylarını da soracağız. Önümüzdeki aybaşı gibi sonuçlar elimizde olur. CHP kitlesinin belediyenin alınması için ne yapılması gerektiğini beklediği yönünde.

İttifak partiler arası değil sandıkta halkla olur

Yerel seçimlerde ittifak yapamıyorsunuz. Tek partiyle girmelisiniz. İttifak görüşmeleri partiler arası olmaz. CHP’nin böyle bir arayışı yok. İttifak, kentin her kesiminin oylarıyla olur. CHP’li olsun, benim olsun demekle olmaz. Toplumun her kesimi, bizim yaptığımız hizmetlerden aynı oranda gidecek. Matematik hesapları bu işlerde tutmaz. AKP’li arkadaşlar, oy farkından ötürü, ‘Ceketimizi koysak alırız’ diyebilir ama sokakta durum böyle değil.

Bakmadan Geçme