Flormar direnişi 290'ncı gününde

Flormar direnişini bugün itibariyle 290'ncı gününe girdi. Direnişin 289'ncu gün konuğu Tez Koop-İş'in Gebze ve İstanbul 1 No'lu şube yönetim ve temsilcileri oldu. Başkanlar yargının yavaşlığından da yakındı. Flormar'da dört duruşma geride kaldı, hala sonuç yok

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlenmesi sonrası çoğunluğu kadın 120 kişinin işine son verilen Flormar’da direniş birinci senesine doğru ilerken direnişin 289’ncu gününde Tez Koop-İş Sendikası’nın Gebze ve İstanbul 1 No’lu şube başkan, yönetici ve temsilcilerinden oluşan geniş bir heyet direnişçileri ziyaret edip moral verdi.

DÖRT DURUŞMA GERİDE KALDI!

Şube başkanları tarafından yapılan konuşmalarda yargının yavaşlığından sitem edildi. Mücadelenin sadece işverenle değil sistem ve yargı ile olduğu belirtildi. Flormar’da dört duruşma geride kaldı, hala sonuç yok.

ŞİMŞEK: İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİDİR

Tez Koop-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Engin Şimşek burada yaptığı konuşmada sözlerine, “Kadın içerikli olduğu için daha da güzelleşen direnişinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek başladı. Flormar’daki direnişin Flormar emekçileri ile sınırlı kalmayan bir Türkiye İşçi Sınıfı mücadelesi olduğunu kaydeden Şimşek şöyle devam etti:

DESTEĞİMİZ SÜRECEK

“Herkesin gözü kulağı sizlerden gelecek güzel haberlerde. Şahsınızda emek hareketi buradaki mücadeleyi mutlaka başarıyla taçlandırmak zorunda. Bu konuda diğer sendikalar ile birlikte sendikamız da gerekli desteği vermiştir, verecektir.

“İLERİ DEMOKRASİ”DE YARGI KARARLARI!

Maalesef para sahibi olanlar sendikasız ve kuralsız çalışmayı daha yerinde buluyorlar. Size yapılan bu uygulama da bunun bir örneği.

İleri demokrasi diye adlandırılan 21’nci yüzyılda mahkemelerin, sözleşmelerle ilgili olanları dâhil kararları dahi tartışılır durumda.”

BİR HAFTALIK YEMEKLERİ TEZ KOOP-İŞ’TEN

Tez Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu ile birlikte genel merkez yöneticilerinin de selamlarını getirdiği, sınıf dayanışması gereği direnişçilerin bir haftalık yemek ihtiyaçlarının sendikaları tarafından karşılanacağını belirten Şimşek ayrıca şunları söyledi:

YILLAR SONRA DA ANILACAK

“Böyle zor koşullarda, Türkiye’nin sosyal ve siyasal koşullarında bu mücadeleyi örgütlemek, 289 gün boyunca sürdürebilmek kolay değil. Bu anlamda Petrol-İş Şube yönetimine teşekkür ediyor, saygı sunuyorum. İşçi sınıfı tarihine altın harflerle adınızı yazdırdınız. Bu mücadeleniz yıllar sonra da anılacaktır. Yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın örgütlü mücadelemiz.”

AKYÜZ: ÇETİN KOŞULLARDA SÜRÜYOR

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı ve Gebze Sendikalar Birliği dönem sözcüsü Süleyman Akyüz ise 2018 yılının mayıs ayında başlattıkları, “Dile kolay” bir mücadeleyi çetin kış koşullarında da sürdürdüklerini belirtti.

OMUZ OMUZA MÜCADELE

Başkan Akyüz, “Buradaki mücadele sınıf ve hak arama, insanlık onuru, kişisel hak ve hürriyetleri arama mücadelesidir. Sendika ve haksızlığa uğrayan çalışanlar olarak bu yüzden bu mücadeleyi çok önemsiyoruz. Hep birlikte, bu mücadeleyi omuz omuza veriyoruz” dedi.

TEZ KOOP-İŞ KARDEŞ SENDİKAMIZ

Gerek Türkiye genelinden gerekse Gebze Bölgesi ve Kocaeli’den çok önemli desteklerin gerek siyasi partiler, gerekse sendikalar ve sivil toplum örgütlerince sağlandığını kaydeden Akyüz, “Ama bizleri en iyi anlayan siz emek dostlarıdır. Tez Koop-İş, kardeş sendikamız.

TEŞEKKÜR ETTİ

Uzun yıllar bu işin içinde, ortak mücadele ettik. Yüz yüze, omuz omuza dayanışmamız var. Engin Başkan ve yönetimi bugüne kadar hem maddi hem manevi desteklerde bulunmuştu. Bugün de sizler, temsilciler kurulu olarak ziyarete geldiniz. Burada verilen mücadeleyi takip ediyorsunuz” diyerek konuklarına teşekkür etti. Akyüz şöyle devam etti:

TÜRKİYE SINIRLARINI AŞTI

“Buradaki mücadele sadece Flormar direnişçileri ile sınırlı değil işçi sınıfı hareketinin uyanışıdır. Türkiye sınırlarını aşmıştır. Böylesi mücadelelerin başarıya ulaşması için emek dostlarının desteği önemlidir. Kimse, ‘Bana ne bana bir şey olmaz’ demesin. Zaten böyle diye diye Türkiye’de emeğiyle geçinen insanlar bütün haklarını kaybetmiştir.

BİR KIDEM TAZMİNATIMIZ KALDI!

Bugün itibariyle elimizde sadece kıdem tazminatı kaldı. Ona da dokunmaya çalışıyorlar. O yüzden örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırıp bunları bertaraf ederek, sendikalı olmak için verdiğimiz mücadeleye desteklerinizi bundan sonra da bekliyoruz, inanıyoruz.

KADIN MÜCADELESİ VAR

Burada sadece işçi sınıfı hareketi yok. Kadın mücadelesi var. O yüzden biz bunun yasal sürecini, idari, sosyal ve psikolojik sürecini yürütmeye, yönetmeye çalışıyoruz. Bu arkadaşlarımız da 289 gündür mücadelemizi sürdürüyoruz.”

DÖRDÜNCÜ DURUŞMALAR GÖRÜLDÜ!

Mücadelelerinin işveren veya sistemle sınırlı olmadığını, bir taraftan da yargı ile boğuştuklarını belirten Akyüz, “Dördüncü duruşmalar görüldü, bir mahkeme bile bitmedi. Önce arabulucu, sonra Yargıtay, sonra yerel mahkeme, sonra Yargıtay, sonra istinat. Bunlardan hiç biri de bitmiyor. Bir taraftan da yargıya ve mevcut düzene karşı mücadeleyiz. Bu anlamda ziyaretinizi çok önemli, anlamlı buluyoruz” diyerek ve konuklarına tekrar teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

KAR YAĞIŞI ALTINDA

Tez Koop-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Engin Şimşek ve İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Nejla Önder ile her iki şubenin yönetim kurulu üyeleri ve iş yeri temsilcilerinin yer aldığı 50 kişilik heyetin Flormar direnişini ziyareti hayli soğuk ve kar yağışlı bir havada gerçekleşti.

63 YAŞINDAKİ ESKİ BAŞKAN 

ADAPAZARI’NDAN GELDİ

Öte yandan ziyaret heyetinde uzun süre Tez Koop-İş Sendikası Gebze Şube Başkanlığı yapan AlicanAltun da yer aldı. 63 yaşındaki işçi emeklisi Altun, Flormar ziyareti için memleketi Adapazarı’ndan kalkarak 100 kilometre mesafedeki Gebze’ye gerek mesafe gerekse hava muhalefetini göz ardı ederek geldi.

SOHBET VE YEMEK

Hava muhalefetinden ötürü her iki başkan da konuşmalarını hızlı bir şekilde tamamladı. Günün anısına toplu fotoğraf çekiminin ardından Flormar’ın tam karşısında, kaldırımda kurulan derme çatma çadırda ev sahipleri ile konuklar uzun sohbetler etti. Hep birlikte öğlen yemeklerini yediler. Öte yandan konuk heyet direnişçilere Tez Koop-İş Sendikası Genel Merkezi’nce hazırlanan “Kadın” Dergisi ‘nin son sayısından da armağan etti.

ÜRETİME DEVAM

Bu esnada Petrol-İş Genel Merkezi tarafından üretilen proje kapsamında sendikanın şubeleri aracılığı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde satışa çıkartılacak bere ve atkıların imalatının da sürdüğü görüldü. Konuşmalar esnasında sıklıkla, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın sınıf mücadelesi” sloganları atılırken Flormar direnişçileri konuklarını klasik, “Güle güle dostlar yine bekleriz” sloganı ile uğurladı.

Bakmadan Geçme