Tahsin  Keskin

Bunun izahı olamaz!

Tahsin Keskin

Ramazan ayı içindeydik, İzmit’teki bir Mahalle Muhtarı beni aradı. (Belediyelerden muhtara karşı herhangi bir baskı uygulanmasın diye ismini vermiyorum)

Gözünden ciddi derecede rahatsızlığı olan 82 yaşındaki yardıma muhtaç bir teyzenin Kocaeli’deki hastanelerde tedavisinin mümkün olmadığı için buradaki doktorların önerisi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gitmesi gerektiğini belirterek benden İzmit’ten İstanbul’a ulaşım desteği istedi.

Önce çok şaşırdım doğrusu.

Çünkü normal şartlarda bir muhtar böyle bir durumda belediyelerimizden birini arar, ne yapılması gerekiyorsa yaptırır, diye düşünmüştüm, ama öyle olmuyormuş meğer.

Muhtarlarımızın da bir dediği iki ediliyormuş.

Oysa yerel yönetimlerin en önemli unsurudur muhtarlarımız.

Hastanın Kocaeli’deki hastanelerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevki yapılmadığı için Kocaeli’deki sağlık kuruluşlarından ulaşım desteği de alınamıyormuş.

Geriye tek alternatif belediyelerden alınacak destek kalıyor.

Muhtarımız bir yerdeki önemli bir makamı aramış ama orası da ’Mümkün değil’ demişler.

Bu arada bir hastanın sevki yoksa başka bir kentteki hastaneye götürülememesini bana kimse anlatamaz.

2024’ün Türkiyesi’nde bunu kabul etmiyorum.

Neyse!

Bütün bunları öğrendikten sonra kimsesizlerin kimsesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde sözü geçen çok değerli dostumu aradım.

O da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ndeki yetkilileri aradı, ertesi günü hastayı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki randevusuna yetiştirdiler.

Ancak bu iş bir seferlikle bitecek bir iş değil ki…

Bir gün doktor muayenesi, bir gün film, bir gün röntgen, başka bir gün emar, sonrasındaki günlerde doktor heyetin toplanıp tetkik yapılması falan derken farklı farklı günlerde olmak üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden tam 6 kez ricada bulundum.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, her seferinde de teyzemizle ilgilendiler, İzmit’ten İstanbul’a getirip götürdüler.

Değerli dostumdan da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden de Allah razı olsun.

Tabii ki Kocaeli’deki sağlık kuruluşlarında bile devası bulunamayan bu hastalığın kısa bir süre içinde çözüleceğini beklemek çok iyimserlik olurdu.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, hastanın tomografisi için bu sefer Ramazan Bayramı’nın 2. gününe randevu verdi.

Hastanın yanındaki yeğeni beni arayıp ‘’Nasıl yapacağız Tahsin bey? Durumlarımızı biliyorsunuz. Bize yine yardımcı olabilecek misiniz?’’ derken çaresizlikleri sesinden belli oluyordu.

Daha önce ricalarımızı geri çevirmeyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni bir daha arayıp, ricada bulunmaya yüzüm tutmadığı için resmen kıvranmaya başladım.

Halimi gören yanımdaki arkadaşım ‘İzmit Belediyesi’nden rica edelim. Teyzenin gözünün fotoğrafını da gönderelim. Bu fotoğrafa kimse kayıtsız kalamaz. Fatma Hanım bu işi çözer. Sosyal belediyecilik İzmit Belediyesi’nin işi’ dedi.

Ben de ‘İnşallah, ama ben senin kadar umutlu değilim. Aman benim ismim asla geçmesin, İzmit Belediyesi’nin yapacağı da varsa yapmaz’ dedim.

Yanımdaki arkadaşım ‘Tamam’ dedi ve hemen arkadaşını aradı.

Sonrasında belediyeden cevap beklemeye başladık.

10 dakika içinde İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Yasemin Hanım’dan cevap gelmiş.

Arkadaşıma gelen mesajda aynen şunlar yazıyordu;

‘Görüştüm müdüre hanımla. İl dışı izni yok araçların. Engelsiz taksinin de görevlendirmesi yok. Büyükşehir veya bakanlık araçlarında oluyor. Orayla görüşebilirler’ dedi.

Evet evet yanlış okumadınız.

Bu mesaj İzmit Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdüründen 82 yaşında, yardıma muhtaç ve gözünü kaybetmek üzere olan bir teyzemizin yardım istediğine verilen cevap.

Yazıklar olsun İzmit Belediyesi’ne.

Engelsiz taksi dediğiniz şey, ne işe yarıyor Fatma Hanım?

Çok merak ediyorum.

Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, bu teyzemize yardım etmeyecek de kime yardım edecek?

Hep hatırlı insanlara mı dokunacaksınız Fatma Hanım?

Sıradan İzmitli vatandaşın derdine ne zaman derman olacaksınız?

Bunun ne parti ile ne de siyasetle ilgisi var.

Bu tamamen vicdan işidir.

Bu yazıya yorum yapacak bazı troller, şimdi neyi bahane ederek Fatma Hanım’ı savunacak çok merak ediyorum.

Bu işin ne savunulacak bir tarafı ne de tutulacak bir yanı var.

Tabii ki insanlarda vicdan varsa…

O gelen mesajdan sonra bir anda aklıma annem geldi.

Benim annem öylesine çaresiz kalsaydı ben ne yapardım acaba?

Allah kimseyi çaresiz bırakmasın.

82 yaşındaki teyzemizi böylesine çaresizce ortada bırakmak hangi vicdana sığar?

Bayramın 2. Günü hastayı hastaneye ben götürmeyi düşünüyordum artık.

O ara aklıma zor zamanların adamı Kamil Tüylüoğlu geldi.

Genç yaşta Kocaeli’nin dert babası olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kocaeli İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu’ndan bahsediyorum.

Durumu kendisine anlattım.

Çok Değerli İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu, ‘’Ağabey ne demek böyle birini hastaneye götürmemiz mümkün mü? Devletimiz ve onun kurumları vatandaşı için var. Bizim araçların şehir dışına çıkışına izin yok,ama Kocaeli Valiliği’ne durumu yazı ile bildiririz. Sayın Valimiz de bu konularda çok hassastır. İzin vereceklerdir. Her hangi bir aksilik çıkarsa, ben kendi aracımı tahsis ederim. Ben bayramda da çalışıyorum. Bir sıkıntı durumunda hemen müdahale ederiz. Sen merak etme’’ dedi.

Allah binlerce kez razı olsun Kamil Tüylüoğlu’ndan.

Böylesine zor bir zamanda böylesine cümleleri duymak insanı duygusallaştırıyor gerçekten.

İzinler çıktı, 82 yaşındaki yardıma muhtaç teyzemizin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ulaşımlarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kocaeli İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu sayesinde çözdük.

Bu teyzemiz şimdi nasıl dua ediyor, bir bilseniz.

Sağ olsun, Kocaeli Valiliği.

Sağ olsun, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kocaeli İl Müdürlüğü.

İyi ki varsın Kamil Tüylüoğlu.

Şimdi İzmit Belediyesi’nin sosyal belediyecilik ilgili bir yanını bana kim anlatabilir?

İzmit Belediyesi’nin bu yaptığını kim ve nasıl izah edebilir?

Bu saatten sonra benim yazılarımda İzmit Belediyesi’ne haksızlık yaptığımı kim düşünebilir?

Eminim vicdanlı troller bile, benimle aynı şeyi düşünüyorlardır artık.

Teessüf ediyorum İzmit Belediyesi.

Teessüf ediyorum Fatma Başkan.

Teessüf ediyorum Yasemin Hanım.

Yorumlar 7
Hakan Özdemir 23 Nisan 2024 06:54

muhteşem bir anlatım olmuş, üzüntü ile ama sıkılmadan okuduğum bir yazı. zaten her gün yazılarınızı büyük bir beğeni ile takip ediyorum Tahsin bey. konuya gelince, devletin yaşlıları bu duruma düşürmesi de doğru değil. öyle sadece İzmit Belediyesi olarak olaya bakmayalım. bu yaşlı kimsesiz kadın neden bir gazteciyi aramak zorunda kalıyor. neden devletim en başta sahip çıkmıyor. bence burası daha önemli.

Musa Eroğlu 23 Nisan 2024 00:52

gazeteciliğinize şapka çıkarıyorum Thasin bey. kimi nerde vuracağınızı çok iyi biliyorsunuz. yapacak bir şey yok. güzel bir pas, vurdu ve gol oldu. sizi ilgi ile takip ediyorum Tahsin bey. geçen hafta Gölcük bel. şimdi İzmit bel. yarın da sizi Körfez Belediyesine bekliyoruz. yok buraya gelmezsiniz değil mi. çünkü burda daha kötü şeyler var, aman yazmayın.

Özlem Çimen 22 Nisan 2024 20:49

ne güzel bir yazı olmuş. bu yazı umarım herkese örnek olur. İzmit Belediyesi duymazdan gelmeye devam etsin. herkesn bir hesabı vardır ama Allahın hesabı kimsenin hesabına benzemez. muhtaç teyzemize yardım eden herkesten Allah razı olsun, darısı da İzmit Belediyesinin başına.

Can 22 Nisan 2024 19:45

nereyi anlamadın yorumcu Vatandaş41. adam yazısında hasta sevki olmadığı için yazıyor zaten. sevk olmayınca ambulans tahsis edilemez canım. ayrıca ambulans istenmiyor, normal bir araç da yeterli olabilirmiş. şimdi bunun neresinden Kocaeli Büyükşehire yürüyorsun. neden senin başkanın Fatma Hanım, engelsiz dedikleri taksiyi tahsis etmemiş. cevap ver oğlum. yoksa Tahsin beyin, söz ettiği trollerden misin?

Vatandas41 22 Nisan 2024 18:07

Hasta Nakil Ambulansı Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin standart bir hizmetidir. İl dışı yetkisi bulunmaktadır. Bu hizmeti normal şartlarda alabilecek iken, neden 5-6 defa rica etmek zorunda kalıyorsunuz? Neden bu iş zaten bizim işimiz diyerek, işi devralmıyor ilgili Büyükşehir birimi? Her devlet kurumunun belli yetkileri vardır, doğru yere başvurunca gereği yapılır. Bu ara, Sağlık Bakanlığı bu işin neresinde? Kocaman reklamlar ile Şehir hastanesi açıldı fakat ilgili birim olmadığından hasta Cerrahpaşaya gitmek zorunda kalıyor. Yazık….

Kemal Can 22 Nisan 2024 16:32

ne güzel kendinizi ifade etmişsiniz Tahsin bey. okurken ben de duygulandım. Allah sizden ve sizin gbilerden razı olsun. bu kentte tanıdığım en iyi gazetecisiniz. aslında sadece iyi bir gazeteci değil aynı zamanda yüreği yufka bir insansınız. çok hoşuma giden bir yazı olmuş. kaleminize sağlık.

Şebnem Demir 22 Nisan 2024 01:39

yaznızı okuyunca gözlerim doldu Tahsin bey. siz de sevap almışsınız, diğer insanlarında hayırlı bir iş yapmasına sebep olmuşsunuz. bu kentte iyilerin sayısının artması gerekiyor. bu sayıyı artırırsak biz kazanırız, çocuklarımız kazanır. yardımı dokunan herkese iyi ki varsınız demişsiniz. doğru iyi ki varlar ama siz de iyi ki varsınız Tahsin Keskin. iyi ki bu kenttesiniz.

Yazarın Diğer Yazıları