Tahsin  Keskin

Cedit Projesi'nde büyük cıngar an meselesi!

Tahsin Keskin

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ihalesi geçtiğimiz ay yapılmıştı.

Cedit Mahallesi'nde yapılacak 1105 konut ve 6 dükkân için TOKİ’nin gerçekleştirdiği ihaleye En-Sa İnşaat ve Haldız İnşaat teklif vermişti.

İhaleye Ankara merkezli olan En-Sa Yapı ve İnşaat 1 milyar 95 milyon lira, Haldız İnşaat ise 1 milyar 98 milyon 61 bin lira teklif vermiş, ihaleyi de daha uygun fiyat veren En-Sa Yapı ve İnşaat firması kazanmıştı.

TOKİ Başkanlığında gerçekleşen ihaleden sonra TOKİ ihaleyi kazanan En-Sa Yapı ve İnşaat firmasıyla hala sözleşme imzalamadı.

TOKİ’nin hala sözleşme imzalamadığı En-Sa Yapı ve İnşaat firması ise bu hafta getirdiği konteynerler ve iş makineleri ile Cedit Mahallesi’nde şantiyesini kurdu.

İhaleye en uygun teklifi verip ihaleyi kazanan En-Sa Yapı ve İnşaat firmasının Cedit Mahallesi’nde şantiye kurduğu halde firma ile sözleşme imzalanmamasının firmayı oldukça rahatsız ettiği bilgisine ulaştık.

TOKİ’nin kendileri ile hala sözleşme yapmamasından rahatsız olan En-Sa Yapı ve İnşaat firması yetkilileri, projeyi yapmak konusunda oldukça kararlı oldukları ve resmi açıklamanın bir an önce yapılmasını beklediklerini öğrendik.

Bu arada hemen şunu söyleyelim.

Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin En-Sa Yapı ve İnşaat firmasıtarafından yapılacak olmasına sevinen hak sahipleri aynı zamanda da bölgede ikamet eden işçilerin çalıştırılacağından memnun olduklarını dile getiriyorlar.

Yani kısacası, hak sahipleri, projenin Ankara merkezli bir firma olan En-Sa Yapı ve İnşaat tarafından bitirilip zamanında teslim edileceğine inanıyor.

Ayrıca En-Sa Yapı ve İnşaat'ın daha önce de bir kaç milyarlık TOKİ projelerine imza attıklarını ve siyaseten de Ankara'da çok güçlü olduklarını da belirtelim.

İşin diğer cephesinde ise işler iyice kötüye gidiyor.

Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi'ne hayati önem veren Haldız İnşaat da çıkmadık candan ümit kesilmez deyip, hala bu ihale üzerinde baskı kurmaya çalıştığı iddiaları var.

Haldız İnşaat için bu proje çok önemliydi çünkü.

Hatta bu proje sürdürülebilir borçlanma için olmazsa olmazdı.

Kredi çekmek için bankalara teminat gösteremeyen Haldız İnşaat adına bu durum ciddi bir darboğazın son noktası olabilir.

Çünkü bazı bankaların Haldız İnşaat’a kullandırdığı kredilerini geriye istediği ve bunun için firmaya süre tanıdığı iddia ediliyor.

Haldız İnşaat için zaman daralıyor.

Sözün özü, Haldız İnşaat, Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi'ni kaptırmamak için hala yoğun çaba harcarken En-Sa Yapı ve İnşaat’ta kazandığı ihalenin kendilerine verileceğinden çok emin hareket ediyor.

Ancak bu mücadeleden kim galip çıkarsa çıksın Cedit Projesi’nde büyük bir cıngarın çıkması an meselesi.

Yorumlar 1
Burak 31 Ağustos 2022 09:05

Cedit konum itibariyle zor bir bölgede. Oraya ev yapmak saçmalık. Yapılacak evleri Sekbanlı sepetçi bölgesine kaydırmaları gerekiyor. Zaten o bölge konut alanı ilan edildi.

Yazarın Diğer Yazıları