Tahsin  Keskin

Dün neler oldu böyle?

Tahsin Keskin

Domain süresinin dolması nedeniyle başka birinin satın aldığı iddia edilen Sahibinden.com e-ticaret platformu dün akşam üstü yeniden erişime açıldı.

Ancak geçen 18 saat içerisinde hem Sahibinden.com müşterileri mağdur oldu hem de e-ticaret sitesi büyük prestij kaybetti.

Milyar dolarlık bir şirket, nasıl oluyor da domain süresinin dolduğunun farkında olmuyor anlayamadım.

Örneğin Kocaeli Zirve’nin de bünyesinde olduğu Global Medya’nın 100’e yakın domaini buluyor.

Bunların bir kısmı yerel-ulusal medya domainleri bazıları özel isimlerin bazıları da alışveriş siteleri.

Hepsi gününden önce yenileniyor.

Böylesine bir dünya markası olan Sahibinden.com’un domain adresini nasıl yenileyemediler onu hala aklım almadı.

Üstelik 3 Ocak’taki yenilemeyi yine 1 yıl yapmışlar.

Garip bir durum!

Garipsediğim bir konu daha var.

Dün bu olayla ilgili çok önemli bazı haber sitelerinde çıkan haberlerde  ‘’Sahibinden.com'un alan adının başka bir kişi tarafından alındığını ve geri vermek için şirketten 250 milyon dolar istediğini iddia edildi’’ ifadelerine yer verildi.

Bu yapılan haberler de tamamen yalan.

Ancak bu yalan haberleri ne Sahibinden.com’un yetkilileri yalanladı ne de gerçeği yazan bir tane haber sitesi çıktı.

PEKİ GERÇEKTE NE OLDU?

Sahibinden.com’un domain süresi 30 Aralık 2023 tarihinde dolmuş, yenilenmediği için de dün gece saatlerinde Park’a düşmüş.

Park’a düşen bir domaini, domain sahibi dışında kimse alamaz.

Bir başkasının alabilmesi için günlerce bazen de aylarca zamanın geçmesi gerekiyor.

Yani Park’a düşen domain servis sağlayayıcısı tarafından küçük bir ücret farkı ile domain sahibi tarafından tekrar geri alınabilmektedir.

Dün de böyle oldu.

Sahibinden.com’un yetkilileri yenileme başvurusunu 3 Ocak günü sabahın erken saatlerinde yaptı,  domain onayı da saat 14.44 itibariyle almışlar.

Domain onayından sonra sitenin aktifleşmesi için Hosting’in devreye alınması gerekiyordu. Bunun için de birkaç saat zaman geçtikten sonra Sahibinden.com dün akşam saatlerinde tekrar yayına girdi.

Ancak Sahibinden.com’un anlık yedeklemesinin kalitesine göre bazı bilgilerin kaybedilmesi olasılığı sebebiyle bazı müşterilerin en son bilgilerine erişememe riskinin de olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Yani öyle Sahibinden.com isminin birileri tarafından alındığı ve 250 milyon dolar istendiği tamamen efsane bir haber olmuş.

İşte Sahibinden.com’un ABD’deki resmi kaydı:

--------------------------------------------------------

FATİH ALTAYLI’NIN BU SAATTEN SONRA İŞİ ÇOK ZOR!

Dün çok ilginç bir olay daha oldu.

İktidara çok yakın olması ile bilinen ancak son zamanlarda yazdığı köşe yazıları ve yaptığı sosyal medya paylaşımları ile dikkat çeken Gazeteci Fatih Altaylı hakkında dün savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.

Altaylı, 5 Ocak Cuma günü ’halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ ve ’suçu ve suçluyu övme’ suçlarından ’şüpheli’ sıfatıyla savcılıkta ifade verecek.

Fatih Altaylı hakkındaki gelişmeler bununla sınırlı değil.

Fatih Altaylı’nın çalıştığı Habertürk Gazetesi’nde Serap Çil adlı bir kadınla yasak ilişki yaşadığı, hatta bu kadını beyzbol sopası ile dövdüğü iddia ediliyor.

Bu konu ile ilgili Serap Çil’in Fatih Altaylı’dan şikayetçi olduğu öğrenildi.

Şimdi Fatih Altaylı’nın kadına şiddet konusunda yazdığı yazıları, verdiği konferansları düşündüğümüzde bu adamın ne kadar inandırıcı olduğu ortaya çıkmıyor mu?

Peki hani, kadın hakları savunucuları?

O feministler, kadına atılan bir tokat için adliyelerin koridorlarını aşındırırken bir gazetecinin beyzbol sopası ile dövülmesine neden sesleri çıkmıyor?

Hani nerdeler?

Daha önemlisi ne biliyor musunuz?

Ben devletin adamıyım edaları ile konuşan Fatih Altaylı’nın artık gözden çıkarıldığını düşünüyorum.

Dün bütün bunlar yetmiyormuş gibi Fatih Altaylı bir şok daha yaşadı.

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi,  Fatih Altaylı'yı Galatasaray tribün oluşumu ultrAslan lideri Sabahattin Şirin’e hakaret ettiği gerekçesiyle 7 ay hapisle cezalandırdı. T24'ün aktardığı habere göre mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması talebini de reddetti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne (İstinaf Mahkemesi) gönderilen karar onanırsa Altaylı hakkındaki 7 ay hapis cezası kesinleşecek.

Fatih Altaylı’nın bu saatten sonra işi çok zor.

Yazarın Diğer Yazıları