Tahsin  Keskin

Nokta !

Tahsin Keskin

Hayatta şansa hiç inanmam.

En azından her insanın şansını kendisinin yarattığını düşünürüm.

Ayrıca rastlantılara da inanmam.

Evrende hiçbir şey rastlantı değildir çünkü.

Her bir olayın bir nedenin olduğunu düşünürüm.

Şimdi bunları neden söylüyorum?

Geçen hafta sonunda Ak Parti’nin Kocaeli’deki ilçe belediye başkan adayları ile CHP’nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı açıklandı.

Ak Parti’nin Kocaeli’deki ilçe belediye başkan adayları arasında bir kaç sürpriz isim var.

Bu isimlerle seçim kazanmanın mucizelere bağlı olduğu kanaatini taşırken, Ak Parti’nin Kocaeli’de 13-0 yapmasının bir hayli zor olduğunu düşünüyorum.

Ancak Kocaeli’de en büyük sürprizi CHP yaptı.

Ak Parti ne kadar büyük hatalar yapsa da CHP’nin bu hataları kapatmak için adeta AK Parti’ye çalışıyor gibi gözüküyor.

CHP, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Atasoy Bilgin ismini açıkladı.

Atasoy Bilgin ismini CHP İl ve İlçe Örgütleri içinde hiç duymayan üyeler bile var.

Atasoy Bilgin, CHP Derince eski ilçe başkanlığı döneminde de çok aktif bir siyasetçi değildi zaten.

Sadece Derince’de bir kısım CHP’linin tanıdğı bir ismi CHP Kocaeli Büyükşehir için aday göstermek hangi aklın ürünü diye düşünebilirsiniz.

Görüştüğüm insanlar arasında bunu şanssızlık olarak niteleyenler bile var.

Hatta Atasoy Bilgin’in adaylığını Tahir Büyükakın’ın şanslı olduğu ile ilişiklendirip ‘’Tahir Başkan ne kadar ballı bir adam. 2019 yerel seçimlerinde karşısında İYİ Parti’den Serdar Kaman gibi kolay bir rakip vardı. Şimdi de adını, sanını kimsenin bilmediği Atasoy Bilgin rakibi oldu. Tahir Başkan ne kadar şanslı biri’’ diyenlerin çokça olduğuna eminim siz de şahitsinizdir.

Yazmın başında söylediğim gibi hayatta hiç bir şey şans değildir.

Atasoy Bilgin’in CHP’den aday olmasının şans ya da şanssızlıkla bir alakası yok.

Bu siyasi bir dehanın ürünüdür.

Bu uzun vadeli akıllı bir planlamanın sonucudur.

İşte bu gerçek bir başarı öyküsüdür.

Bunun için CHP’yi kutlayacak değiliz elbette.

Kutlanması gereken tek kişi var, o da Tahir Büyükakın’dır.

Tahir Başkan, Kocaeli’de başkanlık yaptığı dönem içerisinde çok güzel hizmetlere, çok büyük başarılara imza atmıştır.

Büyük projeleri hayata geçirmiş, gerektiğinde merkezi yönetimden büyük destekler alabilmiş, ilçe belediyelerinin aciz kaldığı yerlerde devreye girmiş, tamamlayıcı olmuş, Kocaeli’nin bir ucundan diğer ucuna vatandaşın gerçek manada belediyecilik hizmeti almasını sağlamıştır.

Kimseyi açta, açıkta bırakmamıştır.

Her zaman telefonları açık olmuş, kim aradıysa direkt ulaşabilmiştir.

Çok açık bir şekilde ifade etmemiz gerekirse Tahir Başkan, 5 yıl başkanlığı döneminde önceki başkanlardan çok daha fazla başarılı olmuştur.

Ancak bana göre Başkan Büyükakın’ın en büyük başarısı CHP Kocaeli’yi dizayn etmiş olmasıdır.

Açık söyleyeyim, bu CHP Kocaeli, 5 yıl daha kendine gelemez.

CHP’yi nakış gibi işleyen Başkan Büyükakın’ın bu siyasi başarısının üzerine başka ne yazılabilir, ne söylenebilir ki?

Nokta.

İZMİT’TE SEÇİMİN SONUCUNU BELİRLEYEN UNSURLAR

CHP Kocaeli, geçtiğimiz hafta sonu yapılan ön seçimle İzmit Belediye Başkan Adayı olarak mevcut başkan Fatma Kaplan Hürriyet’i belirlemişti.

Cumartesi günü de AK Parti’nin İzmit Belediye Başkan Adayı resmen Muharrem Tutuş oldu.

Seçim AK Parti ile CHP arasında geçecek ancak seçimin sonucunu belirleyen başka faktörler olacak.

Birinci faktör İYİ Parti’nin alacağı oy oranı ne olacak?

İYİ Parti, 7 Şubat Çarşamba günü İzmit Belediye Başkan Adayı olarak kentimizin tanınmış ve deneyimli hukukçularından Avukat Mehmet Kamil Şirin’i açıklayacak.

Mehmet Kamil Şirin, her ne kadar siyasete yeni girmiş olsa da kentin tanınmış, saygı değer isimleri arasında yer alıyor.

Dün yaklaşık 1 saate yakın telefonda kendisiyle adaylığı konusunu görüştük.

Öncelikle şunu söyleyeyim.

Mehmet Kamil Şirin, bu kentte gerçekten sevdiğim ve saygı duyduğum ender insanlardan biridir.

Hukuk bilgisine, doğruluğuna, dürüstlüğüne, kişiliğine güvenir ve inanırım.

Keşke kazanabileceği bir partiden aday olsaydı da oyumu kendisine verseydim.

Bu konu ile ilgili kendisine bazı sorular sordum.

Mesela ‘’İzmit’te kazanma ihtimalin nedir’’ soruma verdiği cevapta ‘’Seçime kazanma ihtimalim olduğunu düşünmeseydim, aday olmazdım. Laf olsun diye aday olmadım. Ancak takdir, İzmitli vatandaşındır’’ dedi.

Mehmet Kamil Şirin’e rakamlarla konuşmayı çok sevdiğimi ve bu doğrultuda seçmenden ne kadar oy beklentisi olduğunu sorduğumda ‘’Ben sözelci bir hukukçuyum, rakamları hiç sevmem’’ espirisi ile sorumu geçiştirdi.

Seçimi kaybetmesi durumunda kazanan başkanla birlikte çalışma, bir başka değişle başkan yardımcılığı gibi bir görevi kabul edip etmeyeceği ile ilgili soruma çok net cevap vererek ‘’Asla böyle bir şey konusu olamaz.Böyle bir şey olursa en ağır şekilde beni eleştirebilirsin’’ dedi.

Bu ifadeden net bir şekilde şunu anlayabiliriz; Bu seçimde İzmit’te İYİ Parti adına açık veya gizli bir ortaklık olmayacak.

Seçimde nasıl bir strateji ile hareket edeceğini, diğer adayların eksik taraflarının neler olduğunu sorduğumda Şirin şunları söyledi: ‘’Kavga gürültü etmeden, kimsenin açığını yakalamak için uğraşmadan, karşılıklı saygı çerçevesinde bir seçim olmasını istiyorum. Biz ne Atatürk ne de din üzerinden siyaset yapmayacağız. Ancak bu kavramlar üzerinden siyasete etki etmeye çalışan olursa Atatürkçülük ve milliyetçilik kavramlarının gerçek adresinin İYİ Parti olduğu gibi muhafazakar kesimin de adresinin yine İYİ Parti olduğunu anlatmaktan çekinmeyiz. Diğer adaylarla kentin sorunlarını ve çözüm önerileri de birlikte konuşmayı isterim. Karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde bir seçim olmasını diliyorum. Başka türlüsü de bana yakışmaz zaten.’’

Mehmet Kamil Şirin ile İzmit’teki seçimlerin dışında genel ve yerel siyaset üzerine çok güzel bir sohbetimiz oldu.

Şirin’in hukukçu olarak eleştirilerine ve söylediklerine,  demokrasiye inanmış bir insanın katılmaması mümkün değil. Ancak yozlaşan siyasi anlayışın bir parçası olmadan Türkiye’de siyaset yapmanın çok zor olduğunu belirterek kendisne ‘’Ağabey, senin tarzın ileri demokrasi anlayışına giriyor. Öyle bir anlayış için Türkiye’deki değişimi biz göremeyiz herahlde. Umarım bizden sonraki nesillere nasip olur’’ dedim.

İYİ PARTİ İZMİT’TE YÜZDE 8 OY ALIRSA SEÇİMİ TUTUŞ ALIR

Mehmet Kamil Şirin’in İzmit’teki oy oranının İYİ Parti’nin Türkiye Geneli oy ortalamasının üzerinde olacağını düşünüyorum.

İYİ Parti, İzmit’te seçimi alamaz ama başkanı belirleyen parti olur.

Eğer tahmin ettiğim gibi Mehmet Kamil Şirin, İzmit’te yüzde 8 ve daha yukarıda bir oy alırsa seçimi Ak Parti Adayı Muharrem Tutuş alır.

YENİDEN REFAH PARTİSİ YÜZDE 5 OY ALIRSA SEÇİMİ HÜRRİYET ALIR

İkinci faktör, Yeniden Refah Partisi’nin oy oranı!

Eğer Yeniden Refah Partisi’nin oy oranı İzmit’te yüzde 5’i geçerse bu sefer seçimi diğer oy oranlarına bakılmaksızın CHP’nin adayı Fatma Kaplan Hürriyet alır.

Yani İzmit’teki seçim yarışı Fatma Kaplan Hürriyet ile Muharrem Tutuş arasında geçerken seçimin galibini 3 faktör beliryecek.

Üçüncü faktör, Yalçın Eldoğan kimin yanında yer alacak?

Aylar öncesinden İYİ Parti’den aday adaylığını açıkladıktan sonra adaylığını geri çeken Yalçın Eldoğan’ın CHP’den yana mı yoksa Ak Parti’den yana mı tavır sergileyeceği de seçim sonuçlarını belirleyecek unsurlardan biri olarak görüyorum.

İzmit’in mahallelerini sokak sokak gezen, muhtarlarla iyi ilişkileri bulunan Yalçın Eldoğan’ın yüzde 1 veya 2 oranında yapacağı etkinin ne derece önemli olduğunu seçim gecesinde göreceğiz.

Bütün bu denklemler içerisinde İzmit’teki belediye başkanlığı seçiminin çok ciddi bir yarışa sahne olacağı açıktır.

HEYECANLI BİR YARIŞ BİZİ BEKLİYOR

Ayrıca CHP’nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıkladığı Atasoy Bilgin’in İzmit Belediyesi için ciddi bir handikap olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

CHP, Atasoy Bilgin’i aday göstererek sadece büyükşehiri kaybetmedi, aynı zamanda Kocaeli’de kazanılması muhtemel diğer ilçe belediye başkanlıklarını da zora sokmuştur.

Bütün bunlara rağmen Derince’de CHP’nin çok daha şanslı olduğunu, İzmit ve Karamürsel’deki yarışın Ak Parti ile CHP arasında  geçeceğini, Dilovası’nda ise Ak Parti ile Saadet Partisi arasında çok çetin bir rekabetin bizi beklediğini söyleyebiliriz.

Ayrıca CHP’nin Saadet Partisi’ne destek vermesi ve Hüseyin Ayaz’ın bağımsız aday olması durumunda çantada keklik olarak görülen Başiskele’de Ak Parti, büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilir.

 

Yorumlar 4
Ömer Yokuşlu 05 Şubat 2024 15:59

sizi severek takip ediyoruz Tahsin bey. bu yazınızda muhteşem olmuş. gerçekten virgülünden noktasına kadar doğru. ancak umarım bu yazı için büyüklerinizden fırça yemezsiniz. ne zaman AKP'den bağımsız olursunuz, o zaman Kocaelinin en büyük gazetecisi olursunuz Tahsin bey. bu sözümü unutmayın. ayrıca bu yorumumu da umarım yayınlarsınız. saygılarımla

İsmet şensoy 05 Şubat 2024 11:00

Çok doğru yazıyorsun krds canı gönülden kutluyorum seni

Cevat Rıfat Atılhan 05 Şubat 2024 01:05

Kandıra’da Saadet partisi bomba aday çıkartıyor. Kandıra’yı da Saadet Partisine yazabilirsin.

Ulaş 05 Şubat 2024 00:12

Hangi büyük projeyi gerçekleştirdi büyükakın ben hatırlayamadım

Yazarın Diğer Yazıları