Yaşar Akkamış

Planlama ve denetim yoksa!

Yaşar Akkamış

Kocaeli, son yıllarda her alanda müthiş bir gelişme gösterdi.
Sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli’nin merkezi ve yerel yöneticileri  planlama ve denetim gibi önemli unsurları bu gelişim sürecinde ihmal etti. Toprağı az, aldığı göçle nüfusu her geçen gün artan Kocaeli’nin en önemli sorunu ulaşım ve güvenlik tedbirlerindeki yetersizlik.
Kabul etmek gerekir ki, Büyükşehir Belediyesi’nin yol bağlantıları ulaşım çilesini bir ölçüde azaltmaya dönük. Ancak, şehir için trafiğinin yükü gün geçtikçe artıyor. Birkaç kilometrelik mesafeleri kat etmek  saatlerle ifade ediliyor. Yahya Kaptan Akarca arasında sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğu saç baş yoldurtuyor. Yeşilova Santral arasındaki caddedeki trafik  daha beter. Çift taraflı park halleri, tek yönlü trafiği dahi engelliyor. Bu bölgede zabıta ve  polis  denetimi hak getire. 
Kadıköy’de yaptırılan katlı otopark, ücretsiz olmasına rağmen bölgedeki esnaflar araçlarını sağlı sollu Turan Güneş Caddesi üzerindeki işyerleri önüne park ediyor. Katlı otopark , gün boyu bomboş duruyor. Oysa anılan caddede park yasağı uygulansa, katlı otopark amacına uygun hizmet verecek ama denetim nerde. Yeşilova’da ayrı bir alem. Tepeköy mevkiinden Kireç ocakları arasındaki caddenin gün içinde açık otoparktan farkı yok. Sağlı sollu park edilen caddede trafik sabah ve akşam saatlerinde kitleniyor. Ortada ne bir zabıta ne bir polis var. 
Denetim olmadığı zaman doğal olarak kural ihlali yapanlar  doğal olarak meydan buluyor. Nasıl olsa karşılarında ne bir zabıta, ne bir polis var. Oysa modern şehircilik anlayışı, planlama ve denetim esasları üzerinde tesis edilir. Merkezi ve yerel yöneticiler, planlama ve denetim esaslarının kuralları işlettikleri sürece sorumlu oldukları şehirlerin insanlarını mutlu edebilirler.  Planlama ve denetim olgusu bu açıdan çok önemlidir..
 

Yazarın Diğer Yazıları