Yok öyle bir dünya Yok öyle bir pazar

GTO Başkanı Nail Çiler, e-ticaret seminerinde net konuştu Ben bu tabloyu üretiyorum, alıcı bulurum öyle bir dünya yok. Böyle bir pazar da yok

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, günümüz üreticisi ve ticaret erbabını çağın koşullarına uyum sağlamak konusunda net bir dille uyardı. Başta KOBİ’ler olmak üzere ticarette ticaret erbabının e-ticarete, gelişen teknolojiye uyum sağlamak zorunda olduğuna dikkat çeken Çiler, “Siz ne kadar, ‘Ben bu değişime ayak uydurmam’ derseniz, ne kadar direnirseniz direnin, direnciniz olmayacak. Bir yerde betona toslarsınız. ‘Ben bu tabloyu üretiyorum, alıcı bulurum’… öyle bir dünya yok. Böyle bir pazar da yok. Siz kendiniz, ürettiğiniz ürün ile değişik pazarlara yönelmek durumundasınız. Yani teknolojiye ayak uydurmak zorundasınız.”

Gelişime katkı sağlamak için çabalıyoruz

Gebze Ticaret Odası’nın TOBB öncülüğünde; Alibaba.com, Vakıfbank ve Alibaba.com’un Türkiye’deki tek iş ortağı olan E-Globber işbirliğinde bir yenisi tekrarlanan seminerin açılışında konuşan Çiler, “Daha önce de ticarette neler yapılabileceğini, üretken olmak için neler yapılması gerektiğini görüşmüştük. Biz üyelerimizin, bölgemizin, ülkemizin gelişmesine katkı sağlamak içi çaba içindeyiz. Böyle de olmak zorundayız çünkü bugün gelinen noktada zaten bunu gördük.

Herkes kendisini yenilemek zorunda

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir, herkes kendisini bir gün yenilemek, bütün kurumlar kendisini güncellemek zorundadır. Bundan birkaç ay önce de benzer bir etkinlik düzenlemiştik ve insanlar 2.5-3 saat soluksuz dinlemişti. Bugün gelinen noktada bu tür programların ne kadar önemli olduğunu da görmüş olduk.

Teknolojiye ayak uydurmak zorundasınız

Siz ne kadar, ‘Ben bu değişime ayak uydurmam’ derseniz, ne kadar direnirseniz direnin, direnciniz olmayacak. Bir yerde betona toslarsınız. ‘Ben bu tabloyu üretiyorum, alıcı bulurum’, öyle bir dünya yok. Böyle bir pazar da yok. Siz kendiniz, ürettiğiniz ürün ile değişik pazarlara yönelmek durumundasınız. Yani teknolojiye ayak uydurmak zorundasınız” dedi.

Değişen dünyada bayanlar da rahatlayacak

Türkler’de bayana saygının hem inancımız, hem genlerimiz gereği çok kutsal olduğunu hatırlatan Çiler, “Eve gittiğimizde hep eşimiz, kızımız çalışır. Biz gazetemizi okur, televizyon izleriz. Bugünden sonra, gelişen ve değişen dünyada bayanlar da rahatlayacak. Pratik robotlar gelişiyor. Eve gittiğiniz zaman yemeğiniz hazır olacak” diye konuştu. Çiler ayrıca özetle şunları kaydetti:

Gebze Bölgesi’nde 122 banka şubesi var

“Bu bölge gelişti. Bugünlerde özellikle morale ihtiyacımız var, bozmayın. Biz ne kadar düşersek o kadar hızlı şekilde ayağa kalkarız. Bu bölgede 122 banka şubesi ve bir de teknoloji bankası var. Demek ki Gebze, Süper Lig’de oynuyor. Avrupa Ligi’nde oynuyor. Onun için sizin de bundan sonra yapacağınız en faydalı şey bu toplantılara katılmanız ve bu tür şeylerden haberdar olmanızdır. İş yerinizi ve kendinizi ona göre hazırlamanızdır.

Bundan böyle, sınırlar ekonomide belirleniyor

Dünya Ticaret Örgütü’nün kuralları değişiyor, bugünlerde hiçe sayılıyor. Bir kur baskısı var, hepimiz açıkça görüyoruz. Ama kalkınmanın en temel unsurlarından birinin ihracat olduğunu unutmayalım. Özellikle iktisadi hayatımızdaki yerinin çok daha önemli olduğunun herkes farkında. Dünya ticaret sistemi değişiyor, dünyada sınırlar değişiyor. Bundan böyle, sınırlar ekonomide belirleniyor. İleriki yıllarda belki sınır diye bir şey kalmayacak. Biz iş dünyası olarak buna ne kadar hazırız, bugünden bunun hazırlığını yapmak durumundayız. Bu değişen dünyada üyelerimiz ile önceliğimiz bunlara uyum sağlamak, bölgenin ve ülkenin ticari gelişmesine katkı sağlamaktır.

30’a yakın üyemizi ihracatçı yaptık

Oda olarak bu çalışmalar kapsamında hiç ihracat yapmamış ya da ihracat yapmış ama bazı nedenlerden dolayı devam ettirememiş 30’a yakın üyemizi ihracat yapar hale getirdik ve bu konuda öncü odalardan biri olduk.

Mağaza açmadan ürün teşhirine

Biz Gebze Ticaret Odası olarak e-ticareti masaya yatırdığımızda.. Alibaba.com, 190 bölgede ve ülkede 260 milyondan fazla kayıtlı üyesiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Bu platformda mağaza açma, ürünlerini teşhir etme, yeni pazarlara erişme, oturduğunuz yerde ticaretinize katkı sağlama gibi konularda uzmanlar sizinle projenin detaylarını paylaşacak.

Çağın popüler anlayışı e-ticaret

Değişen ve gelişen dünyada çağın popüler anlayışının artık e-ticaret olduğunun farkındayız. Özellikle küçük ve orta boy işletmeler için yeni pazarlara açılmasına olanaklar sağlamakta. Klasik perakende satıcılığından farklı olarak, mali yük getirmeyen, bazı ağır şartları ortadan kaldıran e-ticaret, bu özellikleriyle bir fırsat yaratmaktadır diye düşünüyorum.

Evinin bahçesinden akıl satıyor

Siz ne satarsanız satın. Birkaç gün sonra göreceksiniz. Showroomlara gerek kalmayacak. İnsanlar, yeni nesil haftada 45 saatte çalışmayacak. Home ofis ile istediği yere ulaşacak, evinden çıkmayacak. Şu anda Gebze’de o ticareti yapan gençlerimiz var. Evinin bahçesinde otomasyon sistemi kuran bir üyemiz var. Akıl satıyor. Bugünden itibaren artık akıl avcılığı hayatımıza yön verecek. Bizleri akıllı makineler yönetecek.

2018 yılında yüzde 40 büyüdü

Son beş sene içinde e-ticaret, perakende ticaretin iki katı büyüdü. 2018 yılında e-ticaret sektörü yüzde 40 oranında büyüme kaydetti. Türkiye’de e-ticaret hacmi, 2018 yılında 45 milyar TL seviyelerine geldi. Bence yeterli değil. E ticaretin önemli bir ürününü oluşturan, online perakende satışlar için geçen yıl yüzde 31 büyüyerek 14.7 milyar TL’lik hacime ulaşmıştır.

Üyelerimiz teknolojik yeniliklere hazır

2018 yılı verilerine göre e-ticareti en çok kullanan illerden bir tanesi Kocaeli. Bilindiği üzere, Kocaeli’nin kalbi sanayi ve ticaretin kalbi olan Gebze’dir. Bu da üyelerimizin teknolojik yeniliklere hazır olduğunun göstergesidir. Yine de yeterli değil. İşte bu toplantılar bizi eyleme geçirecek toplantılar yapacağız. Artık KOBİ’ler senelik hesap kitap bütçe yaparken e-ticarete, dijitale bütçe ayırmak zorundadır. KOBİ’lerin yaşayabilmesi için e-ticarete muhakkak yönelmeleri gerekir.

Gebze her konuda örnek

Gebze’de 9 OSB, 105 binden fazla çalışan var. Küçük sanayi sitelerimizdeki çalışan sayısı, Ankara’nın doğusundaki illerde yer alan OSB’lerde çalışan sayısı kadar. Keşke Türkiye’nin her yeri Gebze gibi olsa, Gebze her konuda örnek.

Bilişim Vadisi’ne kamu spotu çıkılıp içine lise kurulmalı

Bilişim Vadisi aslında uluslararası bir proje. Bakana da söyledim. Bilişim Vadisi için kamu spotu çıkılmalıdır. Bu şekilde Gebze’nin tanınırlık oranı daha da artacaktır. Biz oda olarak bilişim lisesi açtık. Bakanlık benzer bir liseyi de bilişim vadisinin içine açmalı. Aynı zamanda siber akademi kurulmalı" 

Bakmadan Geçme