Zabıtanın uyardığı hayvansever gece vardiyasına geçti

Çayırova Özgürlük Mahallesi'nde dört ayrı sokakta kedi besleyen hayvansever zabıta tarafından iki defa uyarılınca besleme için gece vardiyasına geçti

Hayvanseverlerin gerek vatandaş, gerek belediye ile başı dertte. Belediyeler, diğer vatandaşların şikayetçi olduğu gerekçesiyle zabıta marifetiyle hayvanseverler üzerinde baskı unsuru olmayı sürdürürken bu konuda ne kadar yetkilerinin olduğu da tartışılır. Gebze’de konuya dair son rezillik Çoban Mustafapaşa Camii’nde beslenen kedilere yönelik uygulanmış, kediler hiçbir vasfı olmayan belediye görevlilerince uyuşturucu iğne ile vurulup bulundukları yerden alınmıştı.

Sözlü olarak uyardılar

Çayırova Özgürlük Mahallesi’nde de Nurettin Işık adlı vatandaş, Çayırova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından iki defa, sözlü olarak uyarıldı. İkamet ettiği 530 Sokak ile birlikte yakınlarındaki üç ayrı sokakta sokak kedisi besleyen Nurettin Işık, “Bir fabrikada işçi olarak çalışıyorum. Zabıta eve iki defa geldi. Birinde ben vardım, diğerinde annem vardı ona söylemişler. Sokak kedilerini beslemeyi sürdürmem halinde, hakkımda işlem yapacağını belirttiler. Bugüne kadar komşularımdan, civardan hiç şikâyetçi olan olmadı. Hatta evlerinde kedi besleyenlerin benden destek aldığı oldu. Zabıta, vatandaşın şikâyeti üzerine uyarıda bulunduğunu belirtti. Ama herhangi bir yazılı tebligat veya uyarıda bulunulmadı. Tekrarı halinde, işlem yapacaklarını söylediler. Kedilerin o sokaktan alınmasını istediler ama nasıl alayım. Onlar sokak kedisi” diye konuştu.

Köpekler, faili meçhul oldu

39 yaşındaki Nurettin Işık, bekâr ve annesiyle birlikte yaşıyor. Sokak kedilerinin bazılarını kedi maması, bazılarını ciğer ile, kişisel bütçesinden aylık 700 TL harcayarak beslediğini belirten Nurettin Işık, “Son dört yıldır sokak köpeği ve kedisi besliyorum ama köpekleri beslemeyi bıraktım. O süreçte de vatandaş şikâyetçi oldu. Aslında beslediğim köpekler kimseyi zararı olmayan, uysal köpeklerdi. Çocuklar taş attığı zaman, savunma ve refleks gereği sadece havlarlardı. Vatandaş da bu gerekçeyle şikâyetçi olunca köpekleri beslemeyi bıraktım. Bir süre sonra da köpekler, bulunduğu yerden götürüldü. Nerede olduklarını bilmiyorum” dedi.

Kimse görmesin diye gece besliyor

Sokak kedilerini kimsenin desteği olmadan ve kimsenin desteğini istemeden beslediğini belirten Nurettin Işık,  “Bu konuda kimseden beklentim de yok. Elimden geldiğince beslemeyi sürdüreceğim. Ama yeter ki engel olmasınlar. Sokakta yaşayan kedi köpek de bir can. Gerek diğer vatandaşlar şikayetçi, gerekse belediye şikayet üzerine müdahil olmasın. Ben kedileri artık gece 24.00’ten sonra besliyorum ve iki üç saat sürüyor. Uykumdan oluyorum ama vatandaşlar görmesin diye bu yönteme başvurmak zorunda kaldım” diye konuştu.

Zabıta, yasa maddesini ihlal etti

Bir sene kadar önce Çayırova Özgürlük Mahallesi’nde oturan ve sokak hayvanlarını beslediği gerekçesiyle komşusu tarafından ağır şekilde darp edilen Barış Kızılırmak adlı hayvansever de duruma tepkisine 5199 sayılı yasaya atıfta bulunarak gösterdi. Nurettin Işık’ın zabıta tarafından uyarılmasına kızan Kızılırmak, ilgili yasa maddesine göre sokak kedisi, köpeği beslemenin suç olmadığını kaydetti.

Belediye açıklamada bulunmadı

Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Keskin ise konunun tarafımızdan kendisine aktarılmasına karşın iki gün süresince henüz bir açıklamada bulunmadı. Çayırova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin söz konusu uyarısıyla yetkisinin dışına çıkıp çıkmadığı ayrıntısına dair bir bilgilendirmesi olmadı.

Bakmadan Geçme