Sputnik V'nin Türkiye'de üretimi için onay çıktı

Rusya'nın koronavirüse karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının Türkiye'de üretilmesi için onay çıktı. Rus aşısının Türkiye'de üretim maliyeti yaklaşık 10 dolar olacak. Sputnik V'nin Türkiye'de üretilmesi aşı konusunda dışa bağımlılığı da azaltacak

Kovid-19'a karşı 17 ayrı aşı çalışması yürüten Türkiye, geliştirilen yabancı menşeli aşıların yurt içinde üretilmesi için de mesai harcıyor. Yapılan çalışmalar sonrasında Rusya'nın geliştirdiği 'Sputnik V' aşısının Türkiye'de üretimi için onay verildi. Aşının Türkiye'de üretilmesi için iki ülkenin anlaşma imzaladığını hatırlatan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşının toksisite testleriyle ilgili olarak ara raporun alındığını belirtti. Kayıpmaz, aşı geliştirme aşamasında bazı testlerin Türkiye'de yapıldığını ve onunla ilgili firmanın başvuruyu yaparak onay aldığını açıkladı.

MALİYET 10 DOLAR
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, 'Sputnik V' aşısının Türkiye'de üretim maliyetinin yaklaşık 10 dolar olacağı tahmin ediliyor. Bu, Çin'den 10-11 dolara tedarik edilen Sinovac aşısının maliyetine denk geliyor. Maliyet başa baş gibi gözükse de yurt içinde üretimin dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağına dikkat çekiliyor.

Bakmadan Geçme