TÜPRAŞ'ta anlaşma sağlanamıyor

TÜPRAŞ'ta devam eden görüşmelerde anlaşma sağlanamadı, arabulucu süreci başladı

TÜPRAŞ’ta toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ocak ayında başlamış, Petrol-İş Sendikası, TÜPRAŞ işvereni ve işveren sendikası arasında anlaşma sağlanamamıştı. Sözleşmenin 60 günlük yasal sürecinin dolması nedeniyle uyuşmazlık tutanağı tutuldu ve sözleşme arabulucu sürecine geçti. Sözleşme için arabulucu olacak isim bu hafta tarafların ortak kararı ile belirlenecek. Ancak taraflar arabulucu tayini yapılana kadar kendi aralarında görüşmeyi sürdürecek. Bugün taraflar 8’inci kez bir araya gelecek. Sözleşme İzmit rafinerisinde 1828 işçi olmak üzere Batman, Kırıkkale ve Aliağa Rafinerilerinde çalışan toplam 4 bin 200 işçiyi ilgilendiriyor. İlk iki görüşmesinde idari maddelerini tamamına yakının üzerinde anlaşma sağlayan taraflar, sonraki 5 görüşmede ise toplam 7 madde üzerinde anlaşma sağlandı.

Sözleşmede yaşanan tıkanma üzerine işçiler iş bırakma eylemleri ile işvereni uyarma başladı. İşverenin 7’inci oturumda görüşme masasına getirdiği ücret teklifi işçilerin 2 saatlik iş bırakma eylemini 4 saate çıkartmasına neden oldu. İşçiler adeta zam vermemeyi öngörün teklifi protesto etti.

Yaşanan gelişmelerde sözleşme 60 günlük yasal süreçte masada bitmedi ve arabulucu sürecine girdi. İşveren ve sendika bu hafta arabulucu belirleme toplantısını yapacak ve belirlenen arabulucu toplantıya davet edilecek. Ancak bu süreç devam ederken işveren ve sendika görüşmelerini de sürdürüyor. Bugün bir araya gelecek taraflar kalan 23 maddeyi görüşecek.

Bakmadan Geçme