TURMEPA Kocaeli Şubesi kuruldu

Ülkemizde kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere yaşanabilir temiz denizler bırakmak amacıyla 1994 yılında Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi M.Koç tarafından kurulan ve 24 yıl içinde Türkiye'nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline gelen Deniz Temiz Derneği TURMEPA Kocaeli Şubesi önceki gün gerçekleşen ilk kongreyle kuruldu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, derneğin kurucu başkanı olarak seçildi.

ÖNCÜ SİVİL TOPLUM KURULUŞU

Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı TURMEPA, 1995 yılında yayımladığı “Denizleri Koruma Deklarasyonu” ile IMO, UNEP, The Club of Rome, ICS ve IUCN gibi organizasyonların uluslararası platformlarda desteklerini aldı. TURMEPA, 19 Haziran 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde ettikten sonra ülkemizdeki denizleri ve suyollarını koruma konusunda önemli bir rol üstlendi. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren lider sivil toplum kuruluşu haline geldi.

DENİZLERİN KORUNMASI İÇİN ÖNEMLİ ADIM

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın sosyal sorumluluk projelerinde öncülük eden ve birlikte çalışan TURMEPA’nın Kocaeli Şubesi önceki gün gerçekleşen ilk kongreyle kuruldu. Kongreye TURMEPA Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Başkan Yardımcısı İbrahim Yazıcı, DTO Kocaeli Şube Meclis Başkanı Kürşat Bal ve üyeler katıldı. Körfez İlçesi Hacıosman Mahallesi’nde bulunan DTO Kocaeli Şube binasında gerçekleşen kongrede divan başkanlığını Bekirpaşa Belediyesi eski başkanı Abdullah Köktürk yaptı. TURMEPA’da gelenek olduğu üzere yönetim kurulu başkanlığına DTO Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel tek aday olarak seçime girdi.

TURMEPA’NIN 25. YILINA DENK GELDİ

Deniz Temiz Derneği TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, kendi döneminde ilk şubeyi Kocaeli’de açtıklarını belirterek, “Öncelikle Vedat Doğusel’i tebrik ediyorum. Bütün enerjisini yaşadığı kente ve bölgesine faydalı olmak için harcayan bir başkan. Etrafı denizlerle çevrili olan, denize kıyısı bu kadar fazla olan bir kentte Deniz Ticaret Odası’nın şubeleşmesi kaçınılmazdı. Bir yıl içinde bunu başardı. Kocaeli’de şimdi denizlerimizin korunması için mücadele veren TURMEPA’yı kuruyoruz. Bu, hem doğal güzellikleri hem de sanayiyi aynı coğrafyada barındıran bir şehir için çok önemli bir adımdır. Derneğimizin 25. yılına bu açılışın denk gelmesi ayrıca anlamlı” dedi.

DOĞUSEL’DEN BİLİNÇLİ NESİL VURGUSU

Divan Başkanı Abdullah Köktürk ve üyelerin tebrik konuşmalarından sonra söz alan TURMEPA Kocaeli Şubesi’nin kurucu başkanı Vedat Doğusel, kongreye katılan herkese derneğin özel hazırlanan bayrağını imzalattıktan sonra şunları söyledi: “Denizleri korumak bir eğitim işidir. Denizleri korumak için denizi seven, denizin önemini kavramış nesillere ihtiyacımız var. Kurucumuz ve Onursal Başkanımız Sayın Rahmi Koç’un eğitimle ilgili şu sözlerini çok önemsiyorum: ‘Her zaman hatırlattığım bir hakikat var, baştan kirletmemek daha sonra temizlemeye çalışmaktan hem daha ekonomiktir hem de zaman açısından daha tasarrufludur’. Bu ilke ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz”.

“İZMİT KÖRFEZİ AKVARYUM HALİNE GELDİ”

“Öte yandan deniz kirliliği ile mücadele ve denizlerin önemi ile ilgili farkındalık oluşturmak, topyekun bir mücadele işidir. Bu işin içinde hükümetimiz var. Bu içinde Valilik ve Büyükşehir Belediyemiz ile ilçe belediyemiz var. Bu işin içinde üniversitelerimiz ve odalarımız var. Sizlere bir gerçeği aktarmak istiyorum. Kocaeli’de denizimiz son yıllarda adeta bir akvaryuma dönüştü. Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu’nun denizle yaşayan bir belediye başkanı olması bunda büyük etken”. Doğusel, kongrenin ardından konuklara Deniz Ticaret Odası’nın binasını gezdirip, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kongre, davetlilerin katıldığı kokteylle son buldu

Bakmadan Geçme