'Yanlışlıkla' işgalde olan ağaçlara oldu

Gebze Kadıllı'da 3A Geri Dönüşüm'ün hafriyat dökümü için ormanlığı işgali vatandaş ihbarıyla açığa çıktı. Firmaya dava açılırken Muhtar Özyurt, 'İşgal yok yanlışlıkla olmuş' dedi

Gebze’nin Kadıllı Köyü’nde orman alanının köyde hafriyat dökümü için yer satın alan 3A Geri Dönüşüm firması tarafından işgali yurttaş şikayetiyle önlendi. Bakanlığa kadar ulaşan şikâyetin ardından bakanlığın yerel uzantılarının devreye girmesiyle firmadan davacı olundu. Şikayet sahibi yurttaş Recep Mandıra söz konusu işgalden ötürü Muhtar Necati Özyurt’u da usulsüz davranmakla suçladı. Özyurt da Mandıra’yı adeta dedikodu yapmakla suçlarken işgali de, firmaya dava açıldığını da doğruladı ancak işgal diye tanımlanamayacağını, ormanlık alana yanlışlıkla girildiğini söyledi. Olan, 50’nin üzerinde meşe ağacına oldu. İş makinesi tarafından devrilen ağaçlar, bulunduğu yerden alınmayı bekliyor.

Şikayetini Bakanlığa kadar taşıdı

Kadıllı Köyü sakinlerinden Recep Mandıra, Kocaeli Zirve’ye yaptığı açıklamada 3A Geri Dönüşüm firmasının köyde satın aldığı hafriyat döküm sahasının dışında, ormanlık alanı işgalini köyden bir yurttaşın kendisini uyarmasıyla tespit ettiğini kaydetti. Mandıra, “Arkadaşım aradı ve rahmetli babam hakkında da tutanak tutulan yere kepçenin girdiğini söyledi. Ben de hemen gelip fotoğrafladım. Ben köyde nerenin, hangi alana girdiğini bilirim. Bu anlamda dışarıdan bakan biri oranın şahsa ait bir alan olduğunu sanabilir ama öyle değil. Firma tarafından iş makinesi ile ormanlık alana girildi. 50’ye yakın ağaç yatırıldı. Ben de o fotoğrafları çekip Bakanlığa kadar şikayette bulundum” dedi.

Rahmetli babamdan davacı olunmuştu

Babası merhum Sami Mandıra’nın vefatından 10 gün önce hakkında aynı gerekçeyle zabıt tutulduğunu belirten Recep Mandıra, babasının vefatını bu gelişmenin de tetiklediğini öngörüyor: “Rahmetli babam tam da orada, bizim bahçemizin kenarında bir yeri yanlışlıkla sürdü. Orman memuru tarafından, ormanlık alanı sürdüğü gerekçesiyle örce uyarı geldi. Babam, 70 yaşında olduğunu belirtip, ‘Bilmiyorum’ dedi. Orman memuru oraya bir başka vatandaşın şikâyeti üzerine geldi şüphesiz. Mahkemeye verildi. 10 gün kadar sonra vefat etti. Babamın vefatının ardından da Orman İşletme meselenin peşini bırakmadı.

İzin kağıdı varmış!

Aynı alanda bir makinenin çalıştığına dair bir arkadaşımın ihbarı üzerine ben de hemen gittim. Baktım. Yaklaşık 10 dönümlük bir alan temizleniyordu. Hemen muhtarımız Necati Özyurt’un yanına gittim. O alanda makinenin çalıştığını, haberi olup olmadığını sordum. O esnada İbrahim Özarslan isimli sivil kıyafetli ormancı da oradaydı ve benim bu sözüm üzerine oradan fırladı gitti. Peşinden Muhtar Özyurt bana, ‘Ormancı işi durdurmuş ama adamın izin kağıdı varmış’ dedi.

Onu yapan köylü olsaydı…

Ben de Orman İşletme Şefliği’ne gittim. Şikâyetimi aktardım. İbrahim Özarslan ile telefonla görüştürdüler. Tutanak tutup tutmadığını sordum, tutmadığını söyledi. Niye tutmadığını sorup, ‘Onu yapan köylü olsaydı, bırak temizlemeyi, traktörüyle girse alıp götürüyorsun’ dedim. Özarslan’dan görevini yapmadığı gerekçesiyle şikayetçi olduğumu aktardım. Aynı kişi bir süre sonra Dilovası İlçesi’ne gönderildi.

Muhtar bana bağırdı. Ormancı Dilovası’na yollandı

Bir süre sonra Muhtar Necati Özyurt aradı ve ‘Sen her şeye burnunu sokma. Niye karıştırıyorsun. Adam kiralamış, dolduruyor. Sana ne oluyor?” diye bana bağırdı. Bende bu usulsüzlüğü muhtar ve ormancının beraber yaptığına dair kanaat oluştu. Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerine ulaştım. Talep etmeleri üzerine 20 fotoğraf gönderdim. Bakan Bey’in bizzat ilgileneceğini söylediler. Bir süre geçtikten sonra da Adapazarı’ndan bölge şefleri geldi. İncelemede bulundu. Burada görevli olan ormancı İbrahim Özarslan’ı Dilovası’na gönderdiler.

Yandaşlıktan ötürü kimse ses çıkartmıyor

Burada büyük bir rant var. Yandaşlıktan ötürü kimse kimseye bir şey diyemiyor. Eğer ben sesimi çıkartmasaydım sadece o geri dönüşüm firmasınca satın alınan yer değil daha geniş alan kullanılıp hafriyatla doldurulacaktı. Bir karış yerden ötürü rahmetli babamdan davacı olunurken, 10 dönüm yerin işgaline nedense göz yumuldu. Babamdan davacı olununca ormanın avukatı, ölümünden sonra dahi peşimizi bırakmadı.

“Sizi ben değil muhtar yaktı” dedim

Ben orman alanını temizleyen kişinin kim olduğunu merak edince 3A tabelasını gördüm. Aynı akşam işten çıktıktan sonra gittim. Firmanın adamları yanıma gelip, “Abi sen ne yaptın” dediler. ‘Ben böyle böyle yaptım ama sizi muhtar yaktı.. Sıkıntı büyük’ dedim.

Muhtarın haberi olmadan sinek uçmaz

Benim 3A Geri Dönüşüm ile de, sahiplerinden adının Alaattin Demirtaş olduğunu öğrendiğim kişiyle de alıp veremediğim yok. Orman alanının işgaline tepki gösterdim, o kadar. Ben sesimi çıkartmasa idim köylü de durumun farkına varamazdı. Bir takım duyumlarıma göre Muhtar Özyurt bu işgale, ‘Caminin ihtiyaçları var’ diye göz yummuştur ama köylerde muhtarın haberi olmadan sinek uçmaz. Ormanlık alanı asıl koruması gereken kişi olarak sessiz kalmıştır. Tavrı usulsüzdür. Konu yargıya taşındı. Ben mahkemeye çağrıldığımdı da size söylediklerimi söyleyeceğim. Ben orman memurundan görevini ihmalden, muhtardan da seyirci kalmasından ötürü şikâyetçiyim.

Muhtar Özyurt: Söylenti bunlar

Kadıllı Köyü Muhtarı Necati Özyurt ise Kocaeli Zirve’ye yaptığı açıklamada herhangi bir işgalin söz konusu olmadığını belirtti. Recep Mandıra’yı kast ederek, “Birileri tarafından ortaya çıkartılan söylentiler” bunlar dedi.

Kepçe ormanlık alana yanlışlıkla girmiş

Bakanlığa kadar ulaşan yurttaş şikayetinin ardından Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü ve müdürlüğe bağlı birimlerin devreye girmesinin ardından kamunun firmadan davacı olduğunu, dava açıldığını doğrulayan Özyurt, “Çalışmalar esnasında bir kepçe yanlışlıkla ormanlık alana girmiş. O alana girdiğini fark ettikten sonra da çalışmayı durdurmuş. Yani işgal değil bir yanlışlık var” dedi.

Sami Mandıra eceliyle öldü

Necati Özyurt, şikayet sahibi yurttaş Recep Mandıra’nın babası Sami Mandıra’yı kaybettikten sonra aldığı tutumu kast ederek, “Rahmetliye sağlığında Orman İşletme tarafından orman alanını işgal ettiği gerekçesiyle zabıt tutulmuştu. Recep Mandıra da babasının vefatına bunun sebep olduğunu söylüyor ama babası, eceliyle öldü” diye konuştu.

3A Geri Dönüşüm’e dair

Gebze’nin Kadıllı Köyü’nde hafriyat dökümü için yer satın alıp ormanlık alanı işgal eden 3A Geri Dönüşüm Hafriyat Madencilik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Google üzerinden yaptığımız taramaya göre İstanbul’un Tuzla İlçesi’nde faaliyet gösteriyor. Alaattin Demirtaş, Alaettin Çetinkaya ve Muhammed Ali Akça ortaklığındaki firma 30 Temmuz 2013’te kuruldu. Firma; yurt içinde ve yurt dışında her türlü inşaat ve taahhüt işleri, müteahhitlik ve taşeronluk işleri ile ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işleri yapıyor. Kadıllı Köyü Muhtarı Necati Özyurt’un da, “Bende irtibat numaraları yok” dediği firmaya ilişkin herhangi bir iletişim bilgisi, Google taraması üzerinden de bulunamayınca konuya dair görüşleri alınamadı.

Bakmadan Geçme