Gölge Adam

Staj konusu çok önemli 

Gölge Adam

Herhangi bir alanda üniversite eğitimi alan herkes yaşamıştır. Bu ülkede  eğitim döneminin en sancılı süreci zorunlu staj dönemidir. 

Üniversitede bitirme ödevinizi, projenizi tamamlarsınız. Diplomaya ramak kalmıştır. Ama zorunlu stajı yapacak yer bulamazsınız. 

Devleti yönetenler, Türkiye’nin her ilinde üniversite açmakla övünüyor. İyi hoş da bu üniversitelerde eğitim gören gençler, zorunlu stajlarını nerede, nasıl yapacaklar?

Kimi kurumlar stajyer olarak kabul ettikleri öğrenci gençleri hamal gibi çalıştırırlar. Kimi kurumlar hiç stajyer kabul etmezler... 

Öğrenci yaz tatilinde eğitim aldığı branşta faaliyet gösteren şirketleri kapı kapı dolaşır, her yere staj için CV bırakır da, bir türlü kabul edilmez. 

Bizim sektörde, basın-yayın-medya sektöründe ilimizde bile yüzlerce öğrenci var. Yaz aylarında kıytırık gazeteler, internet gazeteleri bu staj peşinde koşan gençleri sözde kabul eder, sonra bütün işleri bunlara yaptırırlar. 

Mühendislik stajı ya da gazetecilik stajı yapan öğrenci genç, stajyer olarak girdiği şirkette bulaşık yıkar, çay servisi yapar, yerlere paspas çeker. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün bu konuda önemli bir açıklama yaptı. Geçen yıl kamu kurumlarında 200 bine yakın gencin staj yaptığını anlattı. Bu yılın yaz staj dönemi için kamu kurumlarında başvuru döneminin başladığını açıkladı. 

Üstelik, önümüzdeki yaz döneminden itibaren kamu kurumlarında staj yapan öğrencilere asgari ücret düzeyinde maaş verileceğini ilan etti. 

Üniversite öğrencilerinin yaşadığı staj sorunu görmek ve bu konuda yeni açılımlar yapmak önemli bir konu. Bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin de hakkını yememek gerekiyor. 

Türkiye’de en fazla sayıda gence staj imkanı sağlayan belediye, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olmuş. 

Üniversite gençliği için zorunlu yaz stajı sorunu, aynı gençliğin barınma, yurt sorunu kadar önemlidir.

Umalım ki, bu konudaki yeni açılım amacına ulaşsın. Hem kamu kurumlarında, hem özel sektörde üniversiteli gençler  zorlanmadan staj imkanı bulsun ve bu staj döneminde de en azından asgari ücret seviyesinde bir ücret alabilsin. 

FETÖ, KAZIMAKLA BİTMİYOR 
15 Temmuz 2016 tarihinde hain darbe girişimine kalkan ve maskesi düşen FETÖ örgütü ile ilgili olarak hala operasyonlar yapılıyor. 

Son haberlere göre 59 ilde eş zamanlı yeni bir operasyon başlatılmış. FETÖ örgütünün mali yapılanmasına yönelik operasyonda 704 şüpheli belirlenmiş, bunların 543’ü göz altına alınmış. 

Ne bitmez tükenmez bir örgütmüş bu FETÖ... Darbe girişiminin üzerinden  neredeyse 8 yıl geçmiş, hala yüzlerce şüpheli belirleniyor, hala eş zamanlı operasyonlar yapılıyor.

Bu arada “FETÖ’cü” suçlamasıyla pek çok günahsız insanın hayatının perişan olduğu gerçeğini de biliyoruz. 

Hain darbe girişiminin üzerinden 7 yıl geçmiş, hala yüzlerce şüpheli var. Hala yeni sanıklar yakalanıyor. Bu arada yine hepimiz çok iyi biliyoruz ki, pek çok gerçek FETÖ’cü de hala aramızda dolaşıyor. 

Üstelik bunların bir kısmı “İtibarlı siyasetçi”, bir kısmı “İtibarlı iş insanı” olarak yaşamını sürdürüyor. 

Sizce de tuhaf bir durum değil mi?

Bu örgütün Türkiye’deki siyasi ayağını ortaya çıkartıp, yargıya teslim etmeden bu işin kökü kazınabilir mi?

İSMAEL Mİ ÖNCE GİDER, GÜL MÜ?
Türkiye ve dünya futbolu Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası finalleri  20 Kasım Pazar günü başlayacak. Bütün dünyada ve ülkemizde kasım ayının ortalarında futbola, liglere ara verilecek. 

Tabii, Dünya Kupası nedeniyle liglere ara verildiğinde pekçok takımda teknik direktör değişiklikleri olacak. 

Şu sıralar Türkiye’de Beşiktaş Teknik Direktörü  İsmael’in, hatta G.Saray Teknik Direktörü Okan Buruk’un, hatta hatta Trabzonspor Teknik Direktörü Avcı’nın bile koltukları sallanır durumda… 

Bir de topun ağzında Kocaelispor Teknik Direktörü Fırat Gül var. Aslında Gül’ün geçen sezon sonunda Kocaelispor küme düştüğünde gitmesi gerekiyordu. Ama Engin Koyun yönetimi ile Fırat Gül arasında izahı zor bir gönül ve sevgi bağı bulunuyor. 

Şimdi, bir bahis açmak istiyorum… 

Acaba, 20 Kasım’da Dünya Kupası maçları başlamadan önce Türkiye’de hangi takımların teknik direktörleri gidecek.. 

Sizce önce Beşiktaş İsmael’i mi gönderecek, yoksa Kocaelispor Gül’ü mü sepetleyecek?

Biliyorum zor soru... 

İsmael’i Beşiktaş Başkanı Cebi, Gül’ü Kocaelispor Başkanı Koyun çok seviyor. 

Ama bence 20 Kasım’a kadar ikisinden biri mutlaka gidecek. 

Belki ikisi birden gidecek!
 

Yazarın Diğer Yazıları