İsmet Çiğit

Biz nasıl 2'nci sınıf bir kent olduk?

İsmet Çiğit

Yaşadığımız, tanık olduğumuz, gördüğümüz kimi olaylar, bir İzmitli olarak benim içimi çok sıkıyor, çok üzüyor... 

Yaşadığımız bu kent, bundan 25-30 yıl kadar önce bu ülkenin en popüler, en gözde, en imrenilen kentiydi. Ama bugün geldiğimiz noktada, bu ülkedeki 81 vilayet içinde yaşam kalitesinin en düşük olduğu, en pespaye, en fazla sorun yaşayan kentlerin başında geliyoruz. 

Bu kent hala bu ülkeyi besliyor. Bu kent üretiyor.. 

Havası, denizi aşırı kirlenmek pahasına üretiyor. 

Trafikte büyük sorunlar yaşamak, tırlar arasında karınca gibi kalmak pahasına üretiyor, ihracat yapıyor, ithalat yapıyor. 

Bu kent hala kişi başına devlete en fazla vergi ödeyen kentler sıralamasında zirvede bulunuyor.. Ama bu kentin hiçbir yerde sözü geçmiyor. Bu kentin ve bu kenti temsil eden siyasetçilerin hiçbir ortamda itibarı bulunmuyor. 
……………………
Anlatmak istediklerime çok fazla örnek verebilirim. 

Mesela dün  büyük bir tören yapıldı. Malum, devlet toplu konut projesi başlattı. Dün, 17 kentte 5.685 sosyal konut için toplu temel atma töreni düzenlendi. 

Türkiye’de konut ihtiyacının en fazla olduğu, konut ve kira fiyatlarının en fazla uçtuğu kentlerin başında bizim şehrimiz gelir. Eskiden olsa, böylesi bir projede ilk temel atma törenlerinin düzenlendiği kent, bizim kentimiz olurdu. Ama dün temel atma töreni yapılan 17 il arasında  bizim şehrimiz yoktu. 

Çok net hatırlıyorum… Bu konuda pek çok manşet atmış, bu konu hakkında çok makale yazmıştım. 

Rahmetli Ecevit’in Başbakan, Devlet Bahçeli’nin Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde, yıllar önce Körfez İlçe Yarımca Barbaros Mahallesi’nde bir akaryakıt tesisinde patlama olmuş, gariban insanlar hayatını kaybetmişti. 

17 Ağustos 1999 depreminde TÜPRAŞ’ta yangın çıkmış, Barbaros Mahallesi’nde yaşayan insanlar nereye kaçacaklarını şaşırmıştı. 

O dönemde meclisten karar çıktı. Körfez İlçe Barbaros Mahallesi için “Acil kamulaştırma“ kararı alınmıştı. Türkiye’deki ilk büyük kentsel dönüşüm uygulaması bu bölgede yapılacak, Barbaros Mahallesi’ndeki bütün konutlar kamulaştırılıp, bu insanlar için uygun şartlarda yeni evler yapılacaktı. 

Aradan, neredeyse 30 yıl geçti. Önceki gün yine bu bölgedeki bir akaryakıt dolum tesisinde yangın çıktı, patlamalar oldu. İnsanlar kaçacak yer aradı, bulamadı. 

30 yıldan beri, adeta hepsi birer bomba niteliğindeki fabrikalar, dolum tesisleri arasında yaşayan Barbaros Mahallesi’ndeki  “Acil kamulaştırma“ kararı uygulanamadı. O bölgedeki insanlar bu riskten kurtarılamadı. 
……………….
Bu şehrin futbol takımı, Türkiye’nin en üst liginde, Türkiye’nin en popüler takımıydı. Hemen her yıl Avrupa Kupaları’nda ülkemizi temsil ederdi. 

Bu kentin basketbol (kadın, erkek), voleybol (Kadın, erkek) takımları Türkiye’nin en üst ligindeydi. Avrupa kupalarında ülkemizi temsil ederdi. 

Bu şehrin pehlivanları yaz aylarındaki yağlı güreş turnuvalarında sürekli altın kemerleri toplardı. 

Bu şehrin buz sarayında Avrupa artistik patinaj şampiyonaları düzenlenirdi.

Bu şehirde güzellik yarışmaları, şarkı, beste yarışmaları yapılırdı.

Bu şehirde hemen her akşam tiyatro gösterileri olurdu. 

Eğlence fuarımız vardı. Büyük konserler olurdu. 

Kapalı Fuar Merkezi’miz vardı, otomotivden inşaat sektörüne kadar her alanda  Türkiye’nin en büyük fuar organizasyonları yapılırdı. 

Körfez’de yelkenli tekneler süzülürdü. 

Ortasından günde 60 tren geçen şehirde ahlak vardı, düzen vardı, kalite vardı… 

Şimdilerde bakın, ne hallere düştük. 

Türkiye’nin 17 kentinde toplu konut projelerinin temeli atılıyor,  bizim şehrimizde  “Tık” yok…
…………

Eskiden İzmit’ten iki gün ayrılıp Türkiye’nin başka bir şehrine gitsek, hemen şehrimizi özler, “Biz cennette yaşıyormuşuz da haberimiz yokmuş” derdik. 

Şimdilerde bütün iller hamle yaptı. Bütün kentlerde yaşam standartları yükseldi, insanlar daha mutlu yaşar hale geldi. 

Ama benim kentim hala “Barlar Sokağı’nda cinayet” olaylarını tartışıyor. 

Neden böyle olduk, neden bu hallere düştük, neden bu kadar gözden ve gönülden düştük diye düşünüyorum bazen... 

Aklıma gelen ilk konu, bu kent siyasetindeki kalite kaybıdır. 

Ülkenin en kaliteli valileri bu kentte görev yapmıştı. 

Sefa Sirmen, İbrahim Karaosmanoğlu gibi karizmatik belediye başkanlarımız olmuştu. Ankara' da itibarları xardı

Bu kentin seçtiği milletvekillerinin kalitesi vardı. Çoğu ‘Bakan’ sıfatını kazanmıştı.. 

Şimdi ki halimize bakın!

Engin Koyun Kocaelispor Başkanı, Necmi Bulut KOTO Başkanı… 

Milletvekillerimizi say desem, isimlerini sayamazsınız.,

Bu kentin siyasi gücü olmadığı için; büyük paralar harcanarak yapılan havaalanımıza uçak inmiyor

Bu kentin sadece futbol takımı küme düşmedi değerli okurlarım, sevgili hemşerilerim.. 

Bu kent, komple küme düştü... 

Bir zamanlar bu ülkenin en gözde, en popüler, en kıskanılan şehri olan bu kent, şimdi bu ülkenin 2’nci sınıf şehri haline geldi. 

Ne sözünü dinleyen var. Ne derdini dile getiren, ne derdine çare arayan var… 

Sözde, Türkiye’nin en büyük 100 firmasının 50 kadarı bizim şehrimizde. 

Sözde en fazla ihracat ve ithalat bizim şehrimizdeki limanlardan yapılıyor. 

Sözde, bu ülkenin ürettiği sanayi ürünlerinin çok büyük bölümünü bu kent üretiyor. 

Sözde  bu ülkede kişi başına düşen en fazla vergiyi bu kent ödüyor. 

Ama şu halimize bakın…

Kocaeli, artık her konuda ihmal edilen,  hiç umursanmayan 2’nci sınıf bir kent durumunda. 

Bu duruma benim içim yanıyor!

Yorumlar 12
Rafet el roman 18 Haziran 2023 19:02

Ne zaman 3. Sınıf 4. Sınıf hatta 5. Sınıf insan haline getirildiysek

İzmit çocuğu 27 Ekim 2022 09:49

Din hocasından belediye başkanı yaptık hiç tanımadığımız izmite çivi çakmayan milletvekillerimiz var tamamen trabzonlu,rizeli,artvinlilerin musluğu olmuş bir şehir olduk kentte acil bir değişim olmalı kocaelili insanları göreve getirmeliyiz kocaeli değişmeli oda kocaeli insanı ile olur İsmet bey bu günlere gelmesinde sizinde suçunuz var şimdiki başkanın pirzola yemesini hep yazdınız ama el ele amerikada dolaştınız izmitlilere hiç bir platformda sahip çıkmadınız ufak bir maaşa tav oldunuz

Cenk Cemil 26 Ekim 2022 13:31

Bazı yorumcular İsmet Çiğit ile Karaosmanoğlunun arasını açmaya çalışmış ! Ama, şu bir gerçek ki doğruyu seslendirmişler...

TURGAY 26 Ekim 2022 12:15

Bu şehir ile ilgili saydığınız tüm güzellikler Sirmen zamannda yapılmış bu kente katılmış ve bu kenti geliştirmiştir. İkinci bahsettiğiniz şahıs tüm bunları yok eden şahıstır bu kenti yobazlaştıran ne Fuar ne eğlence ne spor ne sanat bırakmayan kişidir

NURAN 26 Ekim 2022 12:12

Ya gerçekten bunu bilinçli yazmış olamazsınız karizmatik başkan Karaosmanoğlu derken karizma nedir insanın sorgulayası geliyor nasıl bir karızmadan bahsediyorsunuz. Ayrıca bu kentin geriye gidişi onunla başlamış ve hızla bu kentte var olan tüm güzel işleri yok etmiştir. 15 yıl başkanlık yapmış bu kent 1-2 yıl içinde kaybetmedi tüm bunları o 15 yıl içerisnde düştü kayboldu gitti:(((( Lütfen kişisel ilişkinizi ayrı tutun onun bu kente verdiği zararları yaşıyoruz şuan bu şehirde

Bar değil bunlar 26 Ekim 2022 11:25

Barlar sokağındaki olayın sebebi bu yerler aslında bar pub falan değil.. her alandaki yanlış isimlendirme algı yönetimi burda da var. Bir alkollü mekan eğer müzik çalıyor ise orasi bar değildir orası gece kulübü pavyon veya gazino dur. Birinden biri ama asla ve kata bar değil...bu yerlerin kapanış saati medeniyetin beşiği ülkelerde gördüğümüz gibi gece 11 olursa ve müzik bu mekanlardan kaldirilirsa çok büyük oranda düzelir. Müziksiz meyhanelerde bir şey olmuyor.. Gece kulübü gerekleri için işletmeciler para harcamiyor konu bu.. bar mış rolü yapan gece klupleri bunlar

4. Lig 26 Ekim 2022 11:19

Bu kent zaten hep ikinci ligdeydi. Daha doğrusu eskiden İstanbul, İzmir Ankara Bursa Antalya dışındaki kentlerin genel durumu buydu. Yalnız diğer kentler akillandi metro tramvay vb gibi yatırımlar yaptı. Kentlerini düzelttiler. Şu an bir gaziantep bir konya komşumuz Sakarya ,Eskişehir Kayseri, Sivas kendini düzeltti çok iyi noktalara geldi. Turkiyenin en kotu minibüsü bizde, en kotu ekmeği bizde,kaldırımları bu kadar işgal kenti bu kadar meşgul eden esnaf başka bir yerde yok . Belediye adeta belediyecilik yapmıyor.nerdeyse yollardaki butun ağaçları soktuler boş alan görünce rant görüyorlar her yeri betonladilar. Bu şehirler 2. Ligde kaldı..ancak maalesef bizi minibuscu ve fırıncılar yönetiyor, biz 4. Lige düştük..

erdem 26 Ekim 2022 10:26

Memleket yağlı güreşle değil ilim ve fenle yükselir.Güreşçilerin büyük çoğunluğu yeme içme çok iyi biliyor.Etik estetetik sanat edebiyat hak getire.Saldım çayıra

Izmitli 26 Ekim 2022 09:54

Allahtan Karaosmanoğlu karizma.Yoksa Izmit dibe vurmuştu. Adam izmit'i Türkiye'nin en yaşanır şehri yaptı.Yerseniz!

GÖLCÜKLÜ 26 Ekim 2022 08:30

O ikinci bahsettiğiniz karizmatik siyasi lider var ya hani o 25 yıldaki kötü değişimin 15 yılı başkanlık yapan heh iştee tamda ondan ötürü:) Trajikomik bir yazı olmuş İsmet Bey kendi kendinizle çelişmişsiniz.. o bahsettiğiniz fuar kim zamanında dağıtılmış acaba? Kocaelispor kim zamanında ligden düşmüş acaba? Güzellik, şarkı, beste, konserler, festivaller?? İsmet Bey amca yazınızdaki o cümle gerçekten olmamış.. Şahsi ilişkinizi yoruma kattığınız an o yazının hiçbir önemi kalmıyor komik oluyor..

Karamürselli 26 Ekim 2022 02:07

Adamın dibi İsmet Çiğit bugün çok güzel bir konuya değinmiş. Ahmet TAŞÇI Kocaeliye altın kemeri getirirdi. İki kez altın kemerin ebedi sahibi oldu. Karamürsel ilçesini Kocaeli ilini Türkiyenin her bölgesinde başarıyla temsil etti ve tanıttı. Kemerinin birini Süleyman DEMİRELE hediye etmişti. Diğer kemeride Karamürselde müzede sergileniyor. Ahmet TAŞÇIDAN sonra Kocaeliye altın kemer gelmedi. 2023 te bu hasret bitecek inşallah.Kocaeli büyükşehir belediyesinin başpehlivanı Kağıtsporlu Hüseyin GÜMÜŞALAN altın kemeri Kocaeliye getirecek diye umut ediyoruz kalın sağlıcakla...

Nicomedia 26 Ekim 2022 00:27

Sizin karizmatik bulduğunuz ibrahim karaosmanoğlu döneminde başlamıştır bu kentin dibe vurması

Yazarın Diğer Yazıları