Bugün anlatmaya çalışacağım konu pek çok kişiyi hiç ilgilendirmiyor olabilir.
Kişisel olarak beni de zerre kadar ilgilendirmiyor. Benim sorunum hiç değil. Ama çevremdeki pek çok kişinin anlatacağım bu konu nedeniyle mağdur olduğunu biliyorum.
Üstelik bu mağduriyet en yoğun bizimde bizim ilimizde yaşanıyor. Bu kentte, bürokrasinin bazı kesimlerinin halka karşı ne kadar ilgisiz, umursamaz olduğunu açıkça gösteriyor.
………………..
Öncelikle şunun altını çizmek istiyorum.
Trafikte suç işleyen, belli sınırın üzerinde alkol aldıktan sonra arabanın direksiyonuna oturup trafiğe çıkan herkes en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Hatta, alkollü araç kullandığı kanıtlanan sürücülerin ehliyeti bir daha geri verilmemek üzere iptal edilmelidir.
Ancak bir hukuk devleti düzeni içinde yaşıyoruz. Yasalar var.. Yürürlükteki yasalara göre, belli sınırın üzerinde alkol aldıktan sonra araç kullanırken yakalanan sürücülerin ehliyetine el koyuluyor. Yani bu sürücülerin belli bir süreyle trafiğe çıkması yasaklanıyor. Gayet güzel.
Ama bu uygulama içinde bir başka koşul var.
Alkollü araç kullandığı belirlenen ve ehliyetine el konulan sürücülerin, her ilde bulunan bir komisyona başvurması ve psikologlardan, uzmanlardan oluşan bir komisyondan yaklaşık 2 ay süreyle ders alıp, telkinleri dinlemesi gerekiyor.
Bu uygulamaya SÜDGE adı verilmiş. Açılımı Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi..
SÜDGE, Türkiye’nin 80 vilayetinde başarıyla uygulanıyor. İlimizde de ehliyetine el konulmuş binlerce insan var. Ceza süresi dolduktan sonra ehliyetlerini yeniden almak isteyen insanların bu SÜDGE eğitimine gitmiş olmaları, bunu belgelemeleri gerekiyor.
İllerde SÜDGE uygulaması Sağlık Müdürlüğü’nün görev alanı içinde... Üstelik, ehliyetini geri alabilmek için SÜDGE uygulamasına başvurmak zorunda olan kişilerden 2.860 TL de ücret alınıyor. Yani devlet bu işten önemli bir gelir de elde ediyor.
Ama İzmit’te SÜDGE yok. Ehliyetini kaptıran vatandaş, ceza süresini dolduruyor.
Ehliyetini geri almak için başvuruyor. “Sen SÜDGE eğitimi almadın. Ehliyetini geri vermeyiz” diyorlar.
Cezalı vatandaş bu eğitimi alacak da İzmit’te uygulaması yok.
Başvuranlara Yalova’ya veya İstanbul’a, Adapazarı’na gitmeleri söyleniyor.
………………
Diyebilirsiniz ki, “Alkol aldıktan sonra araç kullanırken yakalanan sürünsün.”
Tamam, bence de öyle... Ama hukuk devletindeyiz. Ortada bir yasal düzenleme var. Bu yasal düzenlemeye göre kurulmuş olması gereken bir komisyon, bir kurul var. Üstelik Türkiye’nin her yerinde bu komisyon, bu kurul var. Ama İzmit’te yok..
Bu ilin valisi var, vali yardımcıları var, Sağlık müdürü var. Ama SÜDGE’si yok..
Kocaeli kenti, ABD’dekiler gibi bağımsız bir eyalet olsa, bu eyaletin yöneticileri, “Arkadaş bu kentte alkollü araç kullandığı için ehliyeti iptal edilen kişi bir daha o ehliyeti alamaz” diye bir karar çıkartsa, tamam. Kabul..
Ama bir yasa var. Yönetmelik var.
Diyor ki, “Her ilde Sağlık müdürlükleri Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) uygulamasını içeren komisyonlar kurulur.
Ehliyetine el konulmuş vatandaşlar, ağırlıklı olarak psikologlardan oluşan bu kurulda 2 ay ders almaya mecburdur. Sağlık müdürlükleri bu kurulu oluşturur ve hatalı sürücüleri eğitim yola getirir.”
Her yerde var, bizde yok..
Her yerde havaalanı var, bizde de var ama, bizim havaalanına gidip gelen uçak yok gibi bir durum değil mi?
Kocaeli kentinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yasaları uygulanmıyor mu?
Bu kentte ulusal yasaların ötesinde yasalar uygulanıyor da bizim haberimiz yok mu?
Sayın Valim, Sayın Sağlık Müdürüm.. SÜDGE konusunda çok fazla mağdur insan var.
Kurun lütfen bir komisyon, insanlar gidip eğitim alsın..
Ya da açık açık ilan edin: “Bu şehirde alkollü araç kullanırken yakalanıp ehliyetine belli süre için el konulan insanlar, bir daha ölene kadar ehliyetini geri alamaz” deyin.
Bilsin insanlar. Boşu boşuna uğraşmasınlar.