İsmet Çiğit

Zeytinoğlu'ndan beklenenler...

İsmet Çiğit

Bizim kentimizdeki pek çok kurum son yıllarda  tabir yerindeyse çürüdü. Bu kentteki önemli kurumların, STK’ların başına siyaseten atanmış kalitesiz kişiler geldi. Siyasi kadrolar oluşturuldu. 

Bu kentin geçmişte Türkiye’ye örnek gösterilen yerel medyası da çürütüldü. STK’ların ve yerel medyanın toplumsal gücü kasten  elinden alındı. 

Candaş, yandaş, menfaatleri uğruna “Ispanak yatağında bonfile” ziyafetine kendilerini satan  insanlar, ne acıdır ki bu kentin kalitesini düşürdü. 

İçinden geçtiğimiz bu süreçte ilimizin en saygın, en itibarlı ve en sözü geçen STK’larının başında Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) geldiğini düşünüyorum. 

Kocaeli bir sanayi kenti. Kocaeli bir limanlar şehri... 

Türkiye en çok bu kentte üretiyor… 

Türkiye’nin ithalat ve ihracatının çok büyük bölümü bu kent üzerinden yapılıyor. KSO’yu bu kentin bu özellikleri güçlü kılıyor. 
Bir de KSO’nun yönetim kalitesi KSO’ya değer veriyor. 
………………..
Kocaeli Sanayi Odası’na son yıllarda değer katan, Oda’nın değerini yükselten en önemli unsurlardan biri de  Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’dur.. 

KSO’nun olağan kongresi başladı. 1995’den beri Oda Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayhan Zeytinoğlu, yeniden ve rakipsiz olarak  Oda Başkanlığına seçiliyor. Bu dönem seçimlerde rakipsiz olduğu için listelerini çok daha rahat hazırladı. 

Öyle sanıyorum ki çok kaliteli bir KSO Meclisi, çok kaliteli bir KSO yönetimi olacak. 

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile neredeyse çocukluktan tanışırım. Değirmendere’de mahalle aralarında, fındık bahçeleri arasında  top oynadığımız olmuştur. 

Karamürsel’deki Coşkun Balık’ta bu kentin dertleriyle dertlendiğimiz,  Kuruçeşme mevkiindeki evinin avlusunda Körfez’i seyrederek içkilerimizi yudumladığımız olmuştur.

Bu kent, beleğinin hakkıyla yükselen pek çok kişiye yaptığı gibi bir dönem Ayhan Zeytinoğlu’nu da yıpratmak için çok çaba harcadı. Ama Zeytinoğlu’nu yıpratmak, bitirmek isteyenlerin gücü buna yetmedi. 

Gölcüklü Ayhan Zeytinoğlu, ilk okul ve ortaokul eğitimini Gölcük’te tamamladı. Lisans eğitimini İngiltere’de, kariyer eğitimini ABD’de üstelik en önemli okullarda derece yaparak tamamladı. 

Bu kentin yetiştirdiği günümüzdeki en önemli, en değerli beyinlerden biridir. 

1969’da çok genç yaşta  Şahabettin Bilgisu tarafından keşfedilmiş ve KSO’nun kurucuları arasında yer almıştı. Kendisine KSO

Başkanlığı’nı hedef olarak koydu. 1995’de hedefine ulaştı, KSO’nun başkanlığına getirildi. 

Karşısına ekonomik açıdan kendisinden çok daha güçlü rakipler, çok büyük siyasi güce sahip rakipler çıksa da  Zeytinoğlu, bu günlere kadar KSO’daki koltuğunu korudu. 

Şimdi, en rahat, en deneyimli döneminde yeniden KSO Başkanı seçiliyor. 

Ayhan Zeytinoğlu; sadece KSO Başkanı değildir. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile en  yoğun ilişki kuran örgütü İKV’nin başkanıdır. TOBB yönetim kurulundadır... 

Hem Türkiye’de, hem Avrupa’da, hem ABD’de sözü dinlenen, sözüne değer verilen önemli bir  iş insanıdır. 

Yarış atı yetiştiricisidir. Dünyanın en önemli yarış atı yemi üreticisidir. 

Her ortamda kendisini kabul ettirebilen, gerektiğinde herkesle kavgaya girebilecek kadar cesur, gerektiğinde herkesi ikna edebilecek kadar zarif ve akıllı bir adamdır. 

KSO Başkanlığı’na yeniden ve rakipsiz olarak seçilen  değerli dostum Ayhan Zeytinoğlu’ndan bu yeni dönemde bu kent adına artık daha fazla şeyler bekliyorum. 

Öncelikle, KSO Başkanı’nın içinden geçilen bu dönemde Kocaelispor’u samimiyetle sahiplenmesini, bu kente üreten sanayicilerin artık Kocaelispor’a katkı vermesi konusunda  KSO Başkanı olarak inisiyatif almasını bekliyorum. 

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun, bu kentteki vahşi liman yapılaşması konusunda da artık  sanayici ve limancı menfaatleri kadar kent menfaatleri ve kent geleceğini de düşünerek tavır almasını bekliyorum. 

Kendisi de aynı zamanda bir liman işletmecisidir. 

Bakın, bu kentin Körfez’ini kaplayan özel limanlar, bu şehrin denizini zehirliyor. Bu şehrin trafiğini felç ediyor. 

KSO Başkanı Zeytinoğlu, artık bu kentin kendisine verdiği gücü, bu kentin geleceğini korumak adına  daha cesur kollanmalıdır. 

Yeni dönemde uzun süredir yarım kalmış bir enkaz görünümündeki KSO binasını bitirmesini bekliyorum. Bu bina, İzmit’in sanat, kültür, yaşam merkezi olabilir. 

KSO, sanat alanındaki cılız faaliyetlerini yeni binasıyla birlikte daha ileri boyutlara taşımalıdır. 

Ayhan Zeytinoğlu başkanlığındaki Kocaeli Sanayi Odası, giderek köy haline getirilen İzmit’e modern hayat ve kaliteli yaşam standartlarının öncüsü olmalıdır. 

Ayhan Zeytinoğlu; siyaseten günümüz iktidarı ile de iyi geçinen ama muhalefetin de saygı duyduğu bir isimdir. 

Bugün ilimizde Zeytinoğlu kadar önemli ve itibarlı konumda bulunan başka bir STK  başkanı gösteremezsiniz. 

Zeytinoğlu, bu gücünü artık bu kentin geleceği, bu kentteki insanların mutluluğu için kullanma cesaretini kendisinde bulmak zorundadır. 

Bu dönemin, Ayhan Zeytinoğlu için KSO başkanlığındaki son dönem olacağını tahmin ediyorum. Gelecek dönem için yerini alacak  KSO Başkanını kendi elleriyle yetiştirip, hazırlamasını bekliyorum. 

Kocaeli’nin, özellikle İzmit’in Ayhan Zeytinoğlu gibi yetişmiş insanlara; KSO gibi güçlü kurumlara çok ihtiyacı var. Ayhan Zeytinoğlu’nun da bu kente borcu var.. 

Daha cesur, daha üretken olmasını, üyeleri olan sanayicilerin menfaatleri için mücadele ettiği kadar doğup büyüdüğü bu kentin menfaatleri ve geleceği için de çırpınmasını bekliyorum. 

Ayhan kardeşim bu kentin çocuğudur. 

Değirmendere’nin fındık bahçeleri, Halıdere’nin fasulye tarlaları, Yarımca’nın Kiraz bahçeleri ile kaplı olduğu günleri bilir. Bu kentte denizi dolduranların nasıl hüsrana uğradığını bilir. 

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı olarak bu kentteki vahşi sanayileşmeye, vahşi limanlaşmaya karşı bu kentin bir çocuğu olarak mücadele vermesini, bu şehrin göz bebeği Kocaelispor’a sahip çıkmasını bekliyorum. 

Biliyorum, aklını kemiren, vicdanını rahatsız eden, açıkça ifade edemediği pek çok konu var. 

Sevgili Ayhan kardeşim. Bak artık KSO’da rakipsizsin. Belki KSO’da son dönemine de geldin.

Acı gerçekler karşısında artık biraz daha cesur, bu kentin menfaatleri ve geleceği konusunda artık biraz daha atılgan olmanı bekliyorum. 


 

Yazarın Diğer Yazıları